Dermed blir det ikke rettssak om erstatningssøksmålet fra Verftsgata Holding, som var berammet i Sør-Trøndelag tingrett fra tirsdag neste uke.

Verftsgata Holding krevde erstatning, prisavslag og tilbakebetaling fra Prora Eiendom, fordi de mener selskapet som prosjektleder har gjort for dårlig arbeid på Adressabygget.

Utbyggingsselskapet krevde også erstatning fra Terje og Roger Eriksen, som var henholdsvis styreleder og daglig leder og styremedlem i Prora Eiendom, Verftsgata Holding og datterselskapet Verftsgata 2.

Da erstatningssøksmålet først var berammet for tingretten i desember 2016, krevde Verftsgata Holding opptil 40 millioner kroner.

Eriksen slipper å betale

Det nylig inngåtte rettsforliket viser at Prora Eiendom skal betale Verftsgata Holding til sammen fire millioner kroner, et langt lavere beløpet enn kravet. De fire millionene skal betales i tre delbetalinger på 1,25, 1,25 og 1,5 millioner, den siste innen 15. november i år.

Terje og Roger Eriksen slipper å betale, ifølge forliket.

Styreleder og medeier i Verftsgata Holding, Vegard Wollan, sier de ikke ønsker å kommentere forliket.

Hovedeierne i Prora Eiendoim, Terje (til venstre) og Roger Eriksen, skal ifølge forliket ikke betale noe til Verftsgata Holding. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

- Betydelig mindre gevinst

Prosjekteringsfeilene som Verftsgata Holding krevde erstatning for, skal ha ført til at prisen KLP Eiendom betalte for Adressabygget ble lavere enn den kunne vært. Dermed ble også utsiktene til gevinst på prosjektet for investorene i Verftsgata Holding og Prora Eiendom redusert. KLP Eiendom overtok Adressabygget i juni 2015.

Ifølge en e-post styreleder i Prora Eiendom, John Syrstad, nylig har sendt aksjonærene, ble det i 2014 i utarbeidet en ekstern prognose med et resultat for Adressabygget på 76 millioner kroner, forutsatt at hele bygget ble leid ut. Syrstad skriver at «endelig prosjektresultat blir betydelig lavere av ulike årsaker».

Prognosen ble laget i forbindelse med restruktureringen av Prora-systemet, etter at det holdt på å gå over ende i 2014. Da aksepterte 45 investorer en restrukturering av gjelden, og de fikk eierandeler på til sammen 33 prosent av Prora Eiendom.

- Viktig for Kystad-området

Prora Eiendom er største eier i Verftsgata Holding, med en eierandel på 36 prosent. De andre eierne er ekteparet Trond og Christin Sundal med 31 prosent, Vegard Wollan med 22 prosent og Jan Tore Wilhelmsen med 11 prosent. Ekteparet Sundal, Wollan og Wilhelmsen er blant investorene som i 2014 også ble medeiere i Prora Eiendom.

Når forliksbeløpet er betalt, skal de fire sistnevnte investorene i Verftsgata Holding overføre sine aksjer til Prora Eiendom innen 30. april 2019 for éi krone.

Syrstad skriver i e-posten at styret i Prora Eiendom mener forliket er tilfredsstillende, blant annet fordi man unngår kostnadene ved en rettssak, og det ville også ført til stor intern ressursbruk.

Forliket innebærer også at partene ikke har noen ytterligere krav mot hverandre.

- Dette er spesielt viktig med tanke på de avtaler som ligger til grunn for utvikling av Hårstad- og Kystad-området, og de muligheter som kan ligge her, skriver Syrstad.

Rett til å bygge ut

Ekteparet Sundal, Wollan og Wilhelmsen er medeiere i selskapene som eier eiendommene Hårstad og Kystad på Byåsen. Prora Eiendom er ikke medeier her, men datterselskapet Prora Boligprosjekter sitter på rettigheten til å bygge ut på Kystad og Terje og Roger Eriksens morselskap Bluss Real har utbyggingsrett på Hårstad.

Adresseavisen avdekket i fjor at Staur Holding hadde inngått en avtale med Prora Holding Utvikling og Kystad Vestre (nå Kystad Bolig) om at Staur-partner Rune Olsø skulle bistå med å sikre at grøntområdet Kystad ble omregulert til boligområde. Avtalen var verdt seks millioner kroner, og to millioner ble utbetalt til Staur før avtalen ble opphevet i august 2016.

Økokrim startet i fjor etterforskning i Kystad-saken, men den ble henlagt på grunn av bevisets stilling.

Anke i september

Prora-gründer Terje Eriksen og sønnen Roger Eriksen ble i februar i år av Sør-Trøndelag tigrett dømt til fengsel i henholdsvis fire og tre år, for grov økonomisk utroskap, grovt bedrageri og regnskapsjuks. Dommen er anket, og skal behandles i Frostating lagmannsrett i september.