Avtalen med United Way og Organization of Ibero-American States ble inngått ved midnatt norsk tid fredag. Det skjedde i Mexico by med statsministeren til stede.

Fra Oiid signerte daglig leder Gisle Johnsen avtalen, sammen med samarbeidspartnere og organisasjoner i Sør-Amerika, slik at applikasjonen offisielt er lansert i Mexico.

Skryt fra Solberg

I sin tale sa den norske statsministeren at Oiid er imponerende, fordi de bidrar til å bevare meksikansk kultur, og at de gjennom innovasjon og teknologi også bidrar til lokal økonomi.

– I tillegg er det veldig fint at verdier som likhet, toleranse og respekt, samt utdanning for unge, er helt i kjernen av arbeidet de gjør, sier Solberg.

«Step inside music»

Oiids applikasjon, som ble lansert i Norge med norsk musikk i 2015, gjør at folk kan lytte til musikk på en litt annen måte, forteller den andre gründeren, Yrjan Tangenes.

Oiid-gründerne Yrjan Tangnes og Gisle Johansen fotografert sammen under en tidligere anledning. Foto: Privat

Med det engelske slagordet «Step inside music», lager de en interaktiv lytteropplevelse fra kontorlokalene på Digs i Olav Trygvassons gate.

– Når man kjøper en sang, får man den ferdige sangen, men også muligheten til å styre instrumentene, sier Tangenes. Han var ikke selv til stede i Mexico, men i Trondheim.

– Hvis man ønsker kan man for eksempel høre bare trommene i sangen, eller bare gitarsoloen, sier han.

Har med Kygo på eiersiden

Både Johansen og Tangenes har bakgrunn som musikere og musikkpedagoger, og Tangenes forteller at de har folk i firmaet med bakgrunn fra musikkbransjen. I fjor gikk også den verdenskjente Bergens-artisten Kyrre «Kygo» Gørvell-Dahl inn på eiersiden.

Appen tilbyr ikke bare lek med musikk. Den har også en hel undervisningsplattform oversatt til sju språk og er utgitt over hele verden.

Tangenes forteller at de har hele det norske og internasjonale grunnskolepensumet i musikk er i undervisningssystemet.

Organisasjonene, som jobber for å fremme internasjonalt samarbeid gjennom blant annet undervisning og kultur, har knyttet seg til denne funksjonen. Det er grunnen at de nå også har laget dette med mexikanske artister, som spiller musikk som er på UNESCOs-verdensarvliste.

– Vi har spilt inn en del musikk i Mexico med et eget mexikansk band, sier han. Under signeringen spilte det samme bandet en konsert.

– Vi har spilt inn tradisjonelle sanger fra grunnen av med dem, slik at de som bruker applikasjonen kan gå inn og lære seg de tradisjonelle sangene ut fra instrument, sier Tangenes. Blant annet gjelder det den tradisjonelle meksikanske musikkformenen «mariachi». Samtidig lanserer de også musikk med flere meksikanske pop-artister.

Statsminister Erna Solberg får teste musikkappen Oiid sammen med app-gründer Gisle Johnsen under lanseringen i Mexico by. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Fin gest av Erna

Tidligere har selskapet spilt inn musikk til appen blant annet i Cuba, Brasil og Kina.

– Ved å knytte oss til lokale artister og organisasjoner kan vi sammen sørge for at folk i andre land enn Norge får ta del i en digitalisering av musikk, og denne musikkopplevelsen, sier han.

– For oss er det ekstremt viktig at de har gått god for våre måte å formidle musikk på.

Tangenes kan fortelle at de er veldig stolte over det som nå skjer. Og det at statsminister Erna Solberg var til stede, ser de på som en fin gest.

– Det at hun er til stede, er for oss en godkjenning av det vil holder på med, sier han.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.