For rundt to år siden måtte selskapet gjennom en kraftig nedbemanning på grunn av nedturen i oljebransjen, noe betød at antall ansatte i Trondheim ble redusert med rundt en fjerdedel.

Teekay Offshore opererer store produksjons- og lagerskip (FPSO-er) for oljeselskaper både i Nordsjøen og utenfor Brasil, og denne delen av virksomheten ledes fra selskapets kontor på Nedre Elvehavn i Trondheim.

Administrerende direktør Chris Brett sier at de gikk gjennom de verste nedturene i oljebransjen på generasjoner, og at var nødt til å svare på det både gjennom kutt i antall ansatte og andre nedskjæringer.

- Samtidig innså vi allerede da at vi manglet en del nøkkelkompetanse i organisasjonen. Det var ikke det rette tidspunktet å hente inn nye folk på, og vi måtte vente til ting begynte å peke i riktig retning, sier Brett til Adresseavisen.

Virksomhet: Kontoret i Trondheim er sentrum for Teekay Offshores drift av oljeproduksjonsfartøyer. Foto: Morten Antonsen

- Sunn organisasjon

Han sier at de nå ikke skal fylle opp de samme stillingene som forsvant under nedturen, men at de hovedsakelig lyser ut stillinger som selskapet ikke har hatt før. Brett sier samtidig at de har hatt det han kaller en usunn virksomhet, der de har bedt om for mye fra sine ansatte.

- For å skape en sunn organisasjon henter vi inn kompetanse vi ikke har fra før, og på noen områder øker vi kapasiteten, sier Brett, som sier at de blant annet har vært sårbare ved sykefravær hos ansatte.

Han sier at de til sammen skal fylle opp mot 50 nye stillinger. Opp mot 40 av disse vil være basert ved kontoret i Trondheim, og rundt 30 av disse er stillinger som er nye i selskapet. I tillegg vil noen av jobbene være ved selskapets kontorer i andre deler av verden.

Tradisjonsrikt

Selskapet har opphav i trondheimssselskapene Golar-Nor Offshore og senere Petrojarl, men er nå en del av det store Teekay-konsernet med hovedkontor i Vancouver i Canada. Når det nye Powerhouse-bygget på Brattørkaia står ferdig skal Teekay Offshore flytte inn i de fire øverste etasjene, noe som gjør dem til den største leietakeren i bygget.

Under kuttrunden i 2016 var det bekymring blant de ansatte rundt fremtiden til Teekay Offshores kontor i Trondheim. Brett sier at både den nye leiekontrakten og nyansettelsene er en beskjed til kompetansemiljøene i Trondheim om at selskapet vil forbli i byen.

- Vi har noen spennende stillinger som nå blir tilgjengelige, og vi ønsker at folk skal komme til oss og bli med på å bygge virksomheten, sier han.

Brett sier at det bør være fullt mulig å bygge en verdensledende virksomhet ut ifra Trondheim, og peker blant annet på muligheten til å rekruttere studenter fra NTNU.

- En del av jobbene vi nå lyser ut er spennende, utfordrende internasjonale stillinger som folk kan få i byer som London, Aberdeen eller Houston. Vi lyser ut disse stillingene i Trondheim, og jeg mener også at det er nok talenter her i Trondheim til å fylle dem. Enten folk som bor her fra før, eller folk som har en sterk tilknytning til byen, sier han.

Han sier at selskapet i løpet av det siste halvåret har blitt bedt om å gi tilbud på prosjekter verdt rundt seks milliarder dollar (rundt 45 milliarder kroner), og at de ønsker å ta en så stor del av dette som mulig.

Én på norsk sokkel

Selskapet opererer nå elleve FPSO-er, og i øyeblikket er det kun «Petrojarl Knarr» som produserer olje på norsk sokkel. Brett sier at de nå aktivt byr på nye prosjekter i Brasil og i den britisk delen av Nordsjøen, men at markedet i Norge har litt tregere til å ta seg opp.

- Det fins prosjekter også i Norge, men de modnes litt saktere enn i de andre områdene. Men vi er i veldig tidlige samtaler også her, sier han.

Brett sier at det da kan bli aktuelt å overføre FPSO-er fra britisk til norsk sektor, men at de også kan bli aktuelt å sette i gang nybyggprosjekter.

Norsk sokkel: Oljeproduksjonsskipet «Petrojarl Knarr» er i dag det eneste fartøyet Teekay Offshore opererer på norsk sokkel. Skipet ligger på Knarr-feltet vest for Florø. Foto: Teekay Corporation