- Det var et kraftig tillitsbrudd, og jobben var gjort på en uprofesjonell måte.

Det sa Robert Eriksson i Sør-Trøndelag tingrett onsdag, i rettssaken mellom Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) og Frode Reppe.

Rettssaken handler om NSL og Robert Eriksson var i sin rett til å si opp Reppe som var medlemsforeningens kommunikasjonssjef. Rettstvisten handler rent juridisk om oppsigelsesvern, men saken har også sterke politiske overtoner. Før han ble sjef for NSL var Robert Eriksson statsråd for Frp.

En e-post som var ment for fiskeriminister Per Sandberg (Frp) står sentralt i saken

. Denne e-postmeldingen fra Frode Reppe var en viktig årsak til at han ble sagt opp.

Meldingen førte også til at saken ble tatt opp i Stortinget

.

Oppsagt: Frode Reppe i rettsalen sammen med prosessfullmektig Ingrid Andreassen. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen

To statsråder

Robert Eriksson begynte som administrerende direktør for NSL 1. juni 2017. En måned senere var NSL i krise etter at Dagbladet avslørte e-posten som skulle ha vært sendt til Per Sandbergs private e-post-konto. Meldingen ble sendt feil og havnet hos fiskeriministerens svenske navnebror, som varslet Dagbladet om saken. Statsråd Sandberg er stevnet som vitne, og skal etter planen forklare seg i tingretten på torsdag.

Robert Eriksson fortalte i sin partsforklaring at e-posten til Sandberg, en annen e-post til stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV), utsagn fra Reppe i intervjuer og andre forhold gjorde at han valgte å si opp Frode Reppe i september i fjor.

Omdømmekrise

Den tidligere Frp-statsråden sa i retten at han mener Reppe utførte jobben sin uprofesjonelt og at tilliten mellom ham og Reppe var brutt. Eriksson pekte videre på at Reppe ved flere anledninger jobbet med saker som ikke var forankret i resten av organisasjonen. Eriksson mener Reppe var skyld i at NSL sommeren 2017 befant seg i en tillitskrise og hadde et tynnslitt omdømme.

- Vi fikk høre at aktører ikke hadde tillit til NSL, og det hadde sin bakgrunn i arbeidsmetodene fra denne medarbeideren. For våre medlemmer er det ingen vits i å være medlem i NSL hvis omgivelsene ikke kan ha tillit til organisasjonen, sa Eriksson i partsforklaringen.

Den tidligere Frp-politikeren brukte nokså blomstrende formuleringer for å vise hvor alvorlig han mente situasjonen var i NSL, da

Dagbladet

avslørte e-posten til Sandberg. Eriksson sa det var som om dassen sto i brann, og at det var han som satt på doringen.

Tynnslitt: Administrerende direktør Robert Eriksson (t.v.) i Norske Sjømatbedrifters Landsforening mente at Reppe var skyld i foreningens tillitskrise. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen

Reppe tok selvkritikk

Dagen før hadde Frode Reppe i sin partsforklaring avvist at NSL befant seg i en omdømmekrise. I sin forklaring sa Reppe at hvis organisasjonens omdømme var skadet, var det i så fall ledelsens skyld.

Reppe tok selvkritikk for e-posten til Haltbrekken, men han understreket at kontakten med Sandberg var forankret med ledelsen i NSL. Før Eriksson tiltrådte som sjef, var Frode Reppes bror Svein Reppe adm.dir. i næringsorganisasjonen. Svein Reppe gikk av med pensjon.

I sin vitneforklaring ble Frode Reppes jobb varmt forsvart av hans storebror Svein Reppe.

- Han var et arbeidsjern, og noen ganger måtte jeg be ham dempe seg noe, sa Svein Reppe.

Rampelyset

Det er ikke ofte at sittende statsråder vitner i rettssaker. Det er enda sjeldnere at en tidligere statsråd er saksøkt i den samme saken. Det har i rettssalen vært reist spørsmål om det var slik at Frode Reppe måtte ut fordi den tidligere ministeren Robert Eriksson ville komme inn og overta rampelyset.

Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) er en medlemsbasert bransjeforening for fiskeri og havbruksbedrifter. Foreningen har 132 medlemsbedrifter, sju ansatte og har kontor i Trondheim. Den konkurrerende bransjeorganisasjonen, Sjømat Norge, har til sammenligning over 500 medlemsbedrifter. Sjømat Norge organiserer de fleste av de store aktørene i lakseoppdrett, mens NSL har en sterk posisjon blant de små i bransjen.

Hovedforhandlingen i arbeidsrettssaken vil pågå frem til fredag 27. april.