Bare i år har Salmar-aksjen steget rundt 50 prosent på Oslo Børs, og for første gang verdsettes Frøya-selskapet nå til over 40 milliarder kroner.

Det er 30 milliarder mer enn det nest største trønderske børsnoterte selskapet, som er Sparebank 1 SMN.

Salmars største eier med 53,4 prosent av aksjene er investeringsselskapet Kverva AS, som igjen

hovedsakelig er eid av Kvarv AS, familieselskapet til gründer Gustav Witzøe

.

Startet: Gustav Witzøe etablerte oppdrettsselskapet Salmar i 1991. Foto: Terje Svaan

Det er hans sønn Gustav Magnar Witzøe som formelt eier de fleste aksjene i Kvarv, selv om faren fortsatt sitter med kontrollen. Det har gjort sønnen til Norges rikeste med en formue på over 11,1 milliarder kroner ifølge skattelistene for 2016.

Rekord

Det er det høyeste nivået for selskapet noensinne. Aksjeanalytiker Kjetil Lye hos Handelsbanken Markets sier at bakgrunnen er Salmars sterke inntjening, og utsiktene til at den skal fortsette i årene fremover. Selskapet vil legge frem resultatene for årets tre første måneder den 15. mai, men fikk i fjor et resultat før skatt på nær 2,9 milliarder kroner.

- Lakseprisene er igjen nær rekordnivåer, og er enkelt forklart så skyldes det en tilbudsbegrensning der det produseres for lite laks. Samtidig fortsetter etterspørselen å være sterk i hovedmarkedene, sier Lye, som sier at de fortsatt har en positiv anbefaling på Salmar-aksjen.

Lakselus har de siste årene ført til store utfordringer og ekstrakostnader for oppdrettsnæringen i Midt-Norge, men Lye sier at Salmar nå har en bedre biologisk situasjon og bedre resultater fra driften som dermed drar opp verdien på selskapet.

Eier: 25 år gamle Gustav Magnar Witzøe eier formelt de fleste av familiens aksjer i selskapet Kvarv, som gjennom datterselskapet Kverva er Salmars største eier. Foto: Leikny Havik Skjærseth

Oppjusterte

Ved utgangen av forrige uke var lakseprisen på 70 kroner per kilo, ifølge referanseindeksen på laksebørsen Fish Pool. Uken før var prisen 75 kroner per kilo, noe som var det høyeste nivået siden januar i fjor.

Analytiker Tore A. Tønseth hos Sparebank 1 Markets hevet sist fredag meglerhusets estimater for lakseprisen for i år og neste år, og sier Adresseavisen at lakseprisen i år har utviklet seg mye sterkere enn forventet.

Han peker på temperaturforhold som en av årsakene. Det har vært kaldt i sjøen, noe som har gjort at laksen ikke har vokst så mye som forventet.

- Det har ført til mangel på fisk i markedet, som igjen har ført til veldig høye priser, sier Tønseth.

Han sier at Salmar i tillegg har hatt en god utvikling på kostnadssiden, og de at de i tillegg har klart å få realisert gode laksepriser i markedet målt mot konkurrentene. En del av laksen selges på lange kontrakter, der prisene er satt på forhånd.

- Det gjør at aksjen gjør det sterkt. De blir oppfattet som en kvalitetsoppdretter, rett og slett, sier Tønseth om Frøya-selskapet.

Forretningspartner fengslet

Nylig ble det kjent at en Salmar-tilknyttet kvinne har blitt fengslet i Kina, anklaget for omfattende smugling av laks fra Vietnam til Kina. Salmar etablerte i fjor et selskap i Singapore sammen med kvinnen, men analytikerne tror ikke det vil ha noen påvirkning på selskapet.

- Salmars kobling til det som skjer i Vietnam og Kina er ikke noen stor bekymring for laksemarkedet, sier Lye.

Det tror heller ikke Tønseth.

- Det ser ikke ut som om Salmar er involvert selv, men en forbindelse. Mange oppdrettere kan havne i samme situasjon, og vi ser ikke på dette som negativt for selskapet, sier han.

Tønseth synes likevel at Salmar-aksjen begynner å bli dyr.

- Vi er av den oppfatning at den har steget litt for mye, sier Tønseth, og sier at er svært gode resultater som nå prises inn i aksjekursen.

- Vi er avventende til sjømatsektoren, som har steget veldig raskt på kort tid. Vi ser at det er mye fisk som kan komme ut i markedet i andre halvår, og da vil vi få en mer normalisert laksepris, sier han.

I forrige uke ble det også kjent at Salmar ønsker å bygge en ny havmerd, som vil bli dobbelt så stor som havmerden som i fjor høst ble satt i produksjon. Den nye havmerden vil få en diameter på rundt 160 meter, skal ha plass til tre millioner laks og får en prislapp på 1,5 milliarder kroner.