- Feilansettelser er noe av det dyreste et firma kan gjøre. Derfor er det så viktig at nyansettelser ikke skjer etter magefølelse eller at sjefen bare ansetter noen som ligner seg selv, sier Eva Klein, partner i konsulentselskapet The Assesment Company.

The Assesment Company ble etablert i Hamar for tre år siden, og kom like etter til Oslo. Nå har Eva Klein, Lone Holm Blaasvær og Helene Møller Rørvik flyttet inn i Skippergata i Trondheim med samme målsetting som hovedkontoret, nemlig å være best på både utvelgelse og utvikling av mennesker.

Her kan du lese kommentaren til Kari Hovde: Når skittentøyvasken blir en del av lederintervjuet. Mediene skildrer kvinnelige ledere som sjef, mor, kone og kropp. Mannlige ledere er bare sjefer.

Innovative verktøy

De har leid seg inn i Trondheim maritime senter på Nyhavna, like ved Dora. Her har de innredet lokalene med teknologiske løsninger, og med bruk av disse mener de å kunne vurdere kandidater med en metode som har langt høyere validitet enn andre på markedet.

Blir snart flere: Foreløpig er det bare Helene Møller Rørvik, Eva Klein og Lone Holm Blaasvær som jobber for The assessment company i Trondheim, men de regner med å bli opptil åtte ansatte i løpet av året. Foto: Terje Svaan

- Vi jobber med å dekke kompetansegapet til kunder gjennom utvikling, trening og rekruttering. Dette gjør vi ved bruk av innovative verktøy støttet av Innovasjon Norge, sier Klein.

- Det var det som trigget oss til å starte. Vi har alle jobbet i konsulentbransjen en tid, men vi lette etter en sikrere og mer valid metode, sier Lone Holm Blaasvær.

Ingen synsing

Kandidater i rekrutteringsprosesser og ledere og ansatte i utviklingssammenheng må vise hva de kan og deretter jobbe med kritiske ferdigheter. Det som særlig observeres er når rollen krever interaksjon med andre mennesker. Derfor ser lokalene ut som å være tatt fra en krimserie på tv. Det er «forhørsrom» med store speil, bak dette er det et nytt rom hvor speilet er et vindu. Det er også en kameraer og mikrofoner som tar opp det som skjer.

Her vil en mulig nyansatt bli utsatt for en rekke reelle utfordringer i jobben som er ledig, mens for eksempel ledelsen som skal ansette sitter bak speilet og observerer. Ved opplæring kan en hel gruppe være til stede og observere hverandre i ulike situasjoner.

The Assesement Company åpnet trondheimskontoret 1. mars og har allerede hatt en rekke kunder innom.

- Vi driver med testing, ikke synsing, understreker Helene Møller Rørvik.

Kvinner i mannsbransje

- Er det ikke skremmende å bli intervjuet med mange som ser på bak et speil?

- Endring gjør ofte vondt. Men rommene her er ikke ment som blottlegging, her skal det oppleves mestring og go'følelse etter adferdsendring, sier Eva Klein.

Så langt er de kun tre ansatte på trondheiskontoret, men de er også i gang med å ansatte til eget selskap og regner med å være seks-åtte ansatte i løpet av året. Per i dag er de kun kvinner.

- Ja, vi er tre damer, alle under 40 år. For oss er det viktigste å få kompetente mennesker ombord som forstår kundebehovene. I tillegg er vi opptatt av å skape en arbeidsplass der alle får bruke seg selv på en positiv måte og at vi også i fortsettelsen har det gøy sammen med våre kunder. Entusiasme for det vi driver med er avgjørende, sier Klein.