Lingit AS er et programvareselskap, som tilbyr lese- og skrivestøtte til dyslektikere og andre med slike vansker. Selskapet ble startet i 2001 av Torbjørn Nordgård, som da var professor i datalingvistikk ved NTNU.

Nå har selskapet kjøpt opp Claro Software, et selskap som leverer lignende løsninger til kunder i flere europeiske land. Administrerende direktør Frode M. Thulien i Lingit kaller det et startskudd for trondheimsselskapets internasjonale vekst.

- Både Claro Software og vi leverer programvare til de samme målgruppene, og er omtrent like store. Claro Software har imidlertid, i tillegg til et solid fotfeste i det britiske markedet, allerede etablert salg til land som Frankrike, Nederland, Spania, Sveits og Sverige, sier Thulien i en pressemelding.

Det nordiske oppkjøpsfondet Verdane Capital gikk i fjor inn som største eier i Lingit, og selskapet varslet da at de ønsket å ta teknologien til utlandet.

Kjøpesummen for Claro Software er ikke oppgitt, men ifølge Lingit hadde selskapet i fjor driftsinntekter på 35 millioner kroner og et driftsresultat på tolv millioner kroner. Selskapet har kontorer nordvest for Manchester, og har 14 ansatte.

Lingit har kontorer i Teknobyen i Trondheim, og Thulien opplyser at de i fjor hadde inntekter fra salg på 34 millioner kroner og at de fikk et driftsresultat på ni millioner. Han sier at de to selskapene har et mål om å omsette for til sammen 76 millioner kroner i 2018.