Eier av tomta er selskapet The I AS, som blant annet eies av familien Adrian i Trondheim.

De sto også bak utbyggingen av to eneboliger i Roald Amundsens vei og Møllebakken, der arkitekt og entreprenørfirma nå er dømt til å betale kjøperne en erstatning på 13,5 millioner kroner etter omfattende fukt- og råteskader.

- Vi har ikke tenkt å bygge selv, sier Birger Adrian om eiendommen Møllebakken 36, som nå er under regulering.

- Hvorfor ikke?

- Faren min er snart pensjonist, og jeg skal flytte, sier han, og forteller at de vil selge tomta.

Det er hans far Arnt Adrian som er styreleder i The I AS. Sistnevnte besvarte ikke Adresseavisens henvendelse før publisering.

Ny arkitektur

«Byantikvarens klare anbefaling er at prosjektet omarbeides», skrev Miljøenheten i Trondheim kommune i sin uttalelse da et forslag til detaljregulering av Møllebakken 36 ble sendt ut på høring i fjor vår.

Den ubebygde naturtomten ligger nedenfor en gammel villa fra 1920-tallet, med «høy antikvarisk verdi», ifølge byantikvaren. I planforslaget er det tegnet inn tolv leiligheter fordelt på to store bygninger, med flate tak og store vindusflater.

«Landskapssiluetten i området anbefales også sterkere vektlagt, og den foreslåtte bebyggelsen avviker etter vår vurdering i for stor grad fra strøkskarakteren», skriver Miljøenheten i uttalelsen.

- Vi er derfor forbauset over at byplankontoret kan støtte en slik plan, sier Randi Nygaard, som sammen med sin søster solgte denne delen av familieeiendommen for drøyt to år siden.

Da de solgte eiendommen var den underlagt en reguleringsplan fra 2010, som la til rette for ni boliger på et større område, deriblant fem eneboliger. Hun sier at verken de eller de nærmeste naboene ble spurt om innspill før den nye planen ble sendt ut på høring i fjor, tross at det i sakspapirene står at det har vært «samrådsmøter» med naboer.

Nygaards familie har imidlertid beholdt en tredel av eiendommen, hvor det i et nylig justert planforslag nå er tegnet inn to boliger.

- Men vi er oppgitt over at planen forutsetter at dem fremtidige bebyggelsen på vår eiendom primært skal utformes i samsvar med utbyggingsprosjektet, snarere enn den øvrige strøkskarakteren, sier Nygaard.

Funkis: Slik er de tolv nye leilighetene i Møllebakken fremstilt på planforslaget som ble lagt frem i fjor. Foto: Bergersen Arkitekter/Illustrasjon

Konkurser

Byggingen av to tomannsboliger i Roald Amundsens vei og Møllebakken i Fagerlia endte opp i Sør-Trøndelag tingrett, der kjøperne nå er idømt en erstatning etter en omfattende utbedring av boligene.

Motparten under rettssaken i mars i år var et arkitektfirma og en entreprenør. Utbyggingsselskapet bak prosjektet, Trondheim Panorama AS, ble nemlig tvangsoppløst i 2016 på grunn av manglende regnskap.

I styret i firmaet var brødrene Tomas (37) og Birger Adrian (29), og senere deres far Arnt Adrian (60), som også var medeiere i selskapet. Familien drev tidligere eiendomssvirksomhet i Sandnessjøen, der selskapene deres ble slått konkurs med en samlet gjeld på 14 millioner kroner.

Etter at de flyttet til Trondheim har de involvert seg i nye prosjekter. Yngstemann har gått konkurs med selskapene Stokkan Bygg og Bold Eiendom, der de samlede kravene er på nærmere 30 millioner kroner. Begge selskapene har stått bak prosjekter der kjøperne har holdt tilbake penger.

Birger Adrian har tidligere forklart at flere av konkursene henger sammen med familiens bygging av et hotell i Sandnessjøen, der de måtte grave «dypt i alle kriker og kroker» for å sikre nok kapital. Han har avvist at de har stått bak dårlig arbeid, og har i forbindelse med tomannsboligene i Fagerlia pekt på dårlig prosjektering av et innleid selskap.

Tomas Adrian opprettet i Trondheim selskapet Stokk Holding AS, og det var gjennom dette selskapet han i januar 2016 inngikk avtale om kjøp av to tredeler av eiendommen Møllebakken 36 i Fagerlia for åtte millioner kroner. Stokk Holding ble derimot nedlagt, etter at Tomas Adrian begynte å samarbeide med den bedrageritiltalte katalogtoppen Jonas Myrvold og endret selskapets navn til Trygg Norge.

Da kjøpet av Møllebakken 36 ble tinglyst i fjor var det i stedet selskapet The I AS som sto som kjøper av eiendommen.

Utbedring: Både tak og vegger måtte rives under utbedringen av de to tomannsboligene i Fagerlia i Trondheim. Foto: jens petter søraa

- Flott forslag

På grunn av innspillene som kom inn da detaljplanen for eiendommen ble lagt ut til høring i fjor, er det nå lagt ut en justert plan der husene blant annet er trukket lenger vekk fra Møllebakken.

Pål Guthorm Kavli ved byplankontoret er kommunens saksbehandler for reguleringsplanen, og sier til Adresseavisen at han mener det er et flott arkitektonisk forslag som er lagt frem. Han sier at de kun skal vurdere løsningene som legges frem, og ikke hvem som står bak eller deres evne til å gjennomføre disse løsningene.

- Det er ikke opp til oss å bestemme i det hele tatt. Oppdragsgiveren har en konsulent som vi forhold oss til, og det er i den relasjonen prosjektet blir til. I denne saken er dette forholdet veldig bra, sier Kavli til Adresseavisen.

Han sier imidlertid at han ser problemet, men at det er byggesakskontoret som i større grad skal vurdere gjennomføringsevnen.

På spørsmål om hvorfor Miljøenhetens innspill ikke har blitt tatt hensyn til, svarer han at det de gjør en helhetsvurdering.

- Miljøenheten er del av et mangfoldig og sammensatt miljø her. Vi tar imot råd, men det er ikke alltid vi lytter til rådene hvis det er andre forhold vi må bringe inn, sier han.

- Hvilke andre forhold har det blitt lagt større vekt på her?

- Man kan ha et annet syn på arkitekturen i prosjektet, og forholdet til omgivelsene. Mitt syn som saksbehandler, men jeg er en enkelt brikke, er at dette er et flott arkitektonisk prosjekt som gjør seg i området, sier Kavli, men understreker at de vil se nøye på innspillene de får under de nye høringsrunden.

- Misforståelser

Medeier i The I AS er selskapet The Properties, som igjen er eid av Erik Kaarstad. Han har formelt fremmet reguleringsforslaget, men ønsker ikke å uttale seg om saken.

Firmaet Bergersen Arkitekter har utarbeidet planforslaget på vegne av utbyggerne. Arkitekt Iver Berg Blomsøy medgir at det var noen misforståelser med naboene før reguleringsplanen ble sendt ut på høring i fjor. På tross av at naboene i samtaler med Adresseavisen fortsatt er kritiske til prosjektet, mener han at dette har blitt oppklart gjennom «gode samrådsmøter» i etterkant.

Han sier at misforståelsene skyldes at reguleringsplanen fra 2010 både gjaldt den delen av eiendommen som ble solgt, og den delen som ble beholdt av de opprinnelige eierne.

- Det er umulig å regulere en stor tomt, og så dele den i to. For å få endret reguleringsplanen fra 2010, så måtte begge delene av den opprinnelige eiendommen være med i den nye planen, sier han, og mener at de nå har kommet frem til et forslag der de ivaretar alle interesser.