Safe Turf UB jobber med å redusere mengden gummigranulat som forsvinner fra norske kunstgressbaner.

- Dette er et viktig problem, som få er bevisst på. Vi jobber derfor med å gjøre fotballklubber som spiller på kunstgressbaner oppmerksom på det store miljøproblemet, sier Solveig Brunsvik, som er daglig leder i Safe Turf.

​Ungdomsbedriften har sett på to kilder som bidrar til at store mengder granulat forsvinner.

Oppsamler i garderoben

- For fotballspillere er det et kjent problem at granulatet setter seg fast i klær og sko. Granulatet blir med til garderober eller hjem og videre i vaskemaskinen. Vi har derfor laget en oppsamler som skal være plassert i garderober slik at spillerne og trenerne enkelt kan tømme granulat fra sko og klær på ett sted, og dette kan brukes til etterfylling av baner. Denne ideen er like mye en bevisstgjøring av problemet for spillerne, sier Brunsvik.

Oppsamler: Slik ser den ut, boksen som skal samle sammen gummigranulat fra norske kunstgressbaner.

Et annet problem er at ​oppimot 45 prosent av alt granulatet som forsvinner fra norske kunstgressbaner forsvinner med snømåking. Store mengder granulat måkes opp sammen med snøen og blir lagt i store snø hauger på siden av banen. Når dette smelter om våren renner mye av granulatet ned i sluk og blir liggende i naturen rundt banene.

- For å løse dette problemet har vi kommet opp med en rampe som skal kunne settes ut om vinterstid. Det skal være mulig å samle snøen opp på rampen slik at når snøen smeltes vil vannet drenere ut. Snøen og granulatet vil filtreres gjennom et filter som vil samle opp granulat, men la vannet renne ut, forklarer Brunsvik.

Modell: Her viser Safe Turf frem både oppsamleren i garderoben og systemet som skal samle opp gummigranulat fra snøen.

Stolte prisvinnere

Torsdag og fredag denne uka deltok Safe Turf UB sammen med de 83 beste ungdomsbedriftene fra hele Norge under NM for Ungdomsbedrifter i Lillestrøm. Safe Turf vant pris som beste bærekraftige ungdomsbedrift og også en andrepris som beste sosiale entreprenør.

I en pressemelding sier Brunsvik at gjengen i Safe Turf syne det er strålende å få prisen som beste bærekraftige ungdomsbedrift, fordi dette betyr at den jobben de har gjort har gitt resultater.

- Det viser at det å ha en god idé og sette den ut i handling til beste for miljøet kan gi en effekt. Vi er stolte over å få denne prisen, for det gir oss et håp om at vi kan bidra til å løse problematikken rundt kunstgressbaner over hele Norge, sier daglig leder Brunsvik.

Flere trønderske prisvinnere

Til sammen ti ungdomsbedrifter representerte Trøndelag på NM.

GreenCan UB, også fra Thora Storm videregående skole, stakk av med tredjeplass i kategorien beste salgs- og servicebedrift i tillegg til tredjeplass som beste lederskap. GreenCan sin forretningsidé er en ny løsning for kildesortering i byområder. Produktet er en spesialtilpasset søppelbøtte som gjør det lett for brukeren å kildesortere, og som har en komprimeringsfunksjon slik at den må tømmes sjeldnere.

Kildesortering: Denne gjengen er fra ungdomsbedriften GreenCan, og har laget en spesialtilpasset søppelbøtte som gjør det lett for brukeren å kildesortere, og som har en komprimeringsfunksjon slik at den må tømmes sjeldnere.

SwimTech UB fra Kristen videregående skole Trøndelag (KVT) tok også pallplass. I kategorien beste samarbeid med næringslivet tok de inn en andreplass, og dessuten fikk de en tredjeplass i kategorien største verdiskapingspotensial. For å redusere antall drukningsulykker har SwimTech utviklet et praktisk sikkerhetsarmbånd som barn og unge kan bruke. Armbåndet har en innebygd alarmfunksjon som utløses når barna er i fare for å drukne. Når armbåndet utløses flyter det opp til vannoverflaten og det sendes Bluetooth-signaler til et eget mottaker-armbånd som vil varsle foreldre med lys og lyd.

Sikkerhetsarmbånd: Ungdomsbedriften SwimTech vil redusere antall drukningsulykker og utviklet et praktisk sikkerhetsarmbånd som barn og unge kan bruke. Armbåndet har en innebygd alarmfunksjon som utløses når barna er i fare for å drukne.

Nesten 1500 elever i videregående skoler i Trøndelag har drevet ungdomsbedrift dette skoleåret. Elevene starter, driver og avvikler sine egne bedrifter med lærer som veileder og en mentor fra næringslivet. Ideene er elevenes egne og bedriftene registreres i enhetsregisteret som egne juridiske enheter.