Og lista er enda lenger over arbeidstakere det er skrikende mangel på i Trøndelag, viser Bedriftsundersøkelsen 2018 fra NAV.

- Mangel på kvalifisert arbeidskraft kan bli en av de største utfordringene deler av trøndersk næringsliv står overfor de kommende årene. De økte rekrutteringsproblemene understreker også at arbeidet med å skaffe nok og god kompetanse blir en svært viktig oppgave for Trøndelag framover, sier Bente Wold Wigum, regiondirektør i NAV Trøndelag.

Tilbakemeldinger fra bedriftene viser en estimert mangel på arbeidskraft på 4150 personer.

- Dette er en betydelig økning fra i fjor, sier Wold Wigum.

Les også: Anniken var tilbake i jobb syv uker etter fødselen

Trenger flere

Elman med hovedbase i Verdal har rekruttert nesten 30 ansatte det siste året, og trenger mange flere elektrikere i årene som kommer. Den største tilgangen av arbeidsfolk får de gjennom lærlingordningen.

- Bare her ved avdelingen i Steinkjer har vi ansatt sju nye siden nyttår, sier daglig leder Damir Momic. Han begynte som lærling i 2009, og har hatt kometkarriere i bedriften. Nå leder han en avdeling med 27 ansatte.

- Gode arbeidsfolk er verre å få tak i. Du må bygge dem selv, da ordner det seg. En utdannet elektriker i Steinkjer får jobb hos oss hvis han eller hun er motivert og brenner for faget.

Damir sier de bruker både sosiale medier, NAV og avisene i jakten på nye arbeidstakere

- Markedet bare vokser i Steinkjer. Det bygges ekstremt mye og det bygges stort. Det kullet som kommer ut nå vil ikke ha problemer med å få lærlingplass, så lenge de har bra karakterer og er flinke på skolen.

Leif Skjelbred er medeier i Elman mener det er riktig å satse mer på fagutdanningene.

- Vi har de mest motiverte elevene. De blir utplassert hos oss gjennom skolene over flere år. Så lar vi montøren bestemme om de passer. Kullet som går på elektro i Levanger dette året har et karaktersnitt på over fem. Det sier sitt, mener Skjelbred.

Les også: Måtte si opp 85 av 100 ansatte. Men på julebordet ble de overrasket med gladmelding

Fra vil til bør

Fylkesdirektør for utdanning, Vegard Iversen, mener man må ta nye grep og tenke annerledes når man skal pense ungdommen over på studier samfunnet har behov for.

- Elevene har i dag en prioriteringsliste med tre valg når de søker videregående utdanning, men kanskje må vi dreie tenkningen fra hva vil du bli til hva bør du bli. Karriereveiledningen må starte tidlig i grunnskolen, mener Iversen.

Ledelsen i fylkeskommunen foreslår blant annet å øke antallet på anleggsteknikk med 30 plasser.

- Da strekker vi oss så langt vi kan. Vi jobber hele tiden med å utvikle tilbudsstrukturen på våre 32 skoler, og vi bruker undersøkelsene fra NHO og NAV i dette arbeidet, sier Iversen, som ble overrasket over det enormt stor behovet for arbeidskraft i helsesektoren.

- Det var høyere enn jeg forventet. Nå må vi jobbe aktivt for å fylle dette behovet, sier Iversen, og legger til:

- Den store utfordringen er at vi har for få ungdommer. Det er en dramatisk nedgang i antallet 16- til 18-åringer frem til 2021

Fire av ti vil ansette flere

Bedriftsundersøkelsen viser at rundt 40 prosent av bedriftene i Værnesregionen tror de vil ansette flere kommende år, mens hver tredje tror på sysselsettingsøkning i Orkladalen og kysten. I Trondheims regionen har sysselsettingsforventningene økt fra 16 prosent i fjor til 20 prosent i år.

LO-leder Kristian Tangen mener det blir enda viktigere å ha fokus på yrkesfagene i årene som kommer.

- Forholdene i Europa bedrer seg på samme tid og færre vil komme hit for å jobbe. Dermed blir det enda viktigere å være selvforsynt med egen ungdom, sier Tangen.

For få trøndere

Regiondirektør i NHO Trøndelag, Tord Lien, er også bekymret over mangelen på kompetente arbeidsfolk.

- Problemet er at vi har for få trøndere, iallfall som er tilgjengelig for arbeidslivet. Om ikke dette skal bli en uoverkommelig utfordring for næringslivet må flere både starte og fullføre yrkesfaglig utdanning, og flere av dem som står utenfor må inn i arbeidslivet, sier Lien.

Her er yrkene som garantert gir deg jobb i Trøndelag:

Sykepleiere

Spesialsykepleiere

Helsefagarbeidere

Tømrere og snekkere

Sveisere

Vernepleiere

Platearbeidere

Anleggsmaskin- og industrimekanikere

Sjåfører

Kokker

Legespesialister

Bilmekanikere

- Bare her ved avdelingen i Steinkjer har vi ansatt sju nye siden nyttår, sier daglig leder Damir Momic. Han begynte som lærling i Elman i 2009, og har hatt kometkarriere i bedriften. Nå leder han en avdeling med 27 ansatte. Bak ser vi Lasse Aune, som er lærling, og elektriker Erik Bentzen. Foto: Leif Arne Holme