Boligkjøpere bør også spørre hvilken entreprenør som har bygd boligen, sier direktør i Kristian Dahlberg Hauge i Entreprenørforeningen for bygg og anlegg (EBA) i Trøndelag og Håndverkerforeningen i Trondheim.

- Vi ønsker at det skal være naturlig å skrive hvem som har bygd boligen. Vi erkjenner at mange aktører i markedet ikke har samme syn på og kompetanse om boligbygging. Paradoksalt nok kjøper ikke folk bil til noen hundre tusen uten å sjekke merket, men mange kjøper bolig til fem-seks millioner kroner uten å spørre hvem som har bygd den. Jeg tror flere spør hvem som leverer kjøkkenet enn hvem som bygger huset, sier Dahlberg Hauge.

- Alvorlige feil avdekket

Nylig ble kjøperne av to tomannsboliger i Fagerlia i Trondheim tilkjent 13, 5 millioner kroner etter at det er påvist store råteskader. Sør-Trøndelag tingrett dømte arkitektfirmaet Solem Arkitektur og entreprenørfirmaet Sagbakk til å betale boligkjøperne en erstatning på til sammen 13,5 millioner. Utbyggeren, Trondheim Panorama, var tvangsoppløst etter at selskapet ikke sendte inn årsregnskap.

En av eierne i Trondheim Panorama, Birger Adrian, gikk i vinter også konkurs med entreprenørselskapene Stokkan Bygg og Bold Eiendom.

Kjøperne i to utbygginger til de to selskapene har holdt tilbake henholdsvis fire millioner og en halv million på grunn av feil og mangler.

- Det er store forskjeller på entreprenører. Alvorlige feil er avdekket, slik at hele boligkomplekser må rives, og det er aktører som ikke kjenner det norske klimaet og markedet. Men vi har seriøse entreprenører som kjenner det norske markedet, sier Hauge.

- Gjengangere

Foruten at det er krevende for boligkjøpere som i verste fall mister store verdier dersom entreprenøren blir slått konkurs, påpeker Hauge at det er utfordrende for seriøse entreprenører i byggebransjen å konkurrere mot dem som spekulerer i gjentatte konkurser.

- Det er en sammenheng her. Det er ingen tvil om at det er gjengangere, hvor vi ser at antallet byggefeil og antallet konkurser er høyt. De seriøse har vært i markedet i lang tid, sier Hauge.

Hauge oppfordrer derfor boligkjøpere til først å spørre hvem som bygger boligen, og så sjekke firmaet nøyere.

- Er aktøren ny i markedet, er det en du ikke har hørt om eller som har hatt et annet navn tidligere. Dette er motstykkene til de seriøse entreprenørene. Det gjøres byggefeil hos alle, men det er forskjell på graden av feil, sier Hauge.

- Ikke valgt entreprenør ennå

Han oppfordrer meglerne til å ta med opplysninger om hvem som bygger boligene i salgsprospektene.

- Vi håper meglerne selv ser at det bør komme frem hvem som bygger boligene, med en utvikling hvor vi ser dels alvorlige byggefeil med useriøse aktører. Meglere, boligkjøpere, alle som er involvert i byggebransjen og ikke minst bankene som gir lån, vi trenger at de kommer på banen og understøtter de seriøse aktørene. Det er en hel kjede som ser tjent med at vi får løftet frem hvem som bygger boligene, sier Dahlberg Hauge.

Eiendomsmegler 1 Midt-Norge har størst markedsandel for salg av nye boliger i Trøndelag. Fagsjef for nybygg i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge, Lena Blåsmo Ydstie, skriver i en sms til Adresseavisen at i flere tilfeller er ikke det endelige valget av entreprenør tatt på salgstidspunktet, og det kan være anbudsrunde eller forhandlinger med entreprenører som pågår fortsatt.