Til konfirmasjonshelgene har Rosenborg Bakeri økt kakesalget med 40 prosent, sammenlignet med disse helgene i fjor, forteller daglig leder Heidi Helgesen i Rosenborg Bakeri.

- Vi hadde fullt opp med bestillinger i helga som var, og til helga som kommer har vi også det. Vi tar fortsatt imot bestillinger av konfirmasjonskaker, men ikke spesialbestillinger til helga. Mange bestiller høykostkaker, som er kunstverk som opptar konditorene i flere timer. Vi har også et visst antall stativer til slike kaker, sier Helgesen.

Samtidig presiserer hun at det fortsatt er mulig å bestille kaker til festdagene fremover.

- Vi klarer fortsatt å levere runde fotokaker og ordinære bestselgere på et lavere prisnivå, sier Helgesen.

Hun forteller at mai og desember er de store kakemånedene, og viser til alle hellig- og festdagene i mai, og at det i tillegg er brylluper, dåper og ulike avslutninger i mai og juni.

En spesialpyntet konfirmasjonskake fra Rosenborg Bakeri.

- Har ikke plass nok

Også ved Dromedarbakeriet selger de flere kaker enn tidligere, forteller daglig leder Preben Oosterhof i Dromedar Kaffebar, som eier bakeriet.

- Det koker her og det er mer en vanlig. Det går i kaker både til bryllup og konfirmasjon. Vi har bygd oss opp over tid, sier Oosterhof.

Han forteller at det begynner å haste dersom du skal ha kake fremover.

- Det stopper seg fordi vi ikke har plass på lager, kjøl og frys lenger. De som skal ha kake nå må skynde seg. Det gjelder fra nå og ut september, på grunn av brylluper og selskaper gjennom sommeren, sier Oosterhof.

Kake fra Dromedarbakeriet.

- Rekordomsetning

I dag er det langt flere kaker å velge i enn tidligere, forteller Heidi Helgesen ved Rosenborg Bakeri.

- Tidligere laget vi ett motiv på kaka. Til konfirmasjoner tegnet vi en kirke og satte på blomster. Nå kan vi ordne en personlig kake. Før var bestselgeren lukket valnøtt, nå er det mange varianter. Vi lager etasjekaker og temakaker. Vi har laget en kake med hoppbakke til én konfirmant, og det er populært med kaker i draktfargene til idrettslaget til konfirmanten, sier Helgesen.

Økningen i kakesalget gjør at det bakes for fullt i den 117 år gamle familiebedriften med rundt 120 ansatte. Ingen ansatte får ta ut ekstra fri i mai.

- Vi har maksimalt antall konditorer. Vi har kalt inn det vi har av reservebemanning og presser døgnet både dag og natt. Vi har rekordomsetning, sier Helgesen.

- Baker mindre selv

Hun mener salgsøkningen kommer av at folk i generasjoner har spist kaker fra Rosenborg Bakeri.

- De har hatt gode smaksopplevelser. Vi har kommet i bra kontakt med publikum også på sosiale medier, og viser der hva vi holder på med. Vi har 13 000 følgere på Facebook, og jeg tror potensielle kakemonser trigges der, sier Helgesen.

Hun tror også at folk baker mindre selv.

- Jeg tror folk prioriterer kosen og setter bort arbeidet, sier Helgesen.

- Skal bygge ut

For å kunne øke produksjonen skal Dromedarbakeriet i Apoterkerveita i Midtbyen bygge ut.

- Kanskje det er en trend at folk synes det er hyggelig å få kaka bakt til selskaper. Vi håper det er kvaliteten som gjør at folk kommer til oss. Det er hyggelig å lage kaker som for eksempel ser ut som en Chelsea-trøye til en konfirmant som er en ivrig Chelsea-fan, sier Preben Oosterhof.

Han forteller at de alltid snakker med kunden i forkant, enten på telefon, i møte eller på e-post før de leverer kaker.

- Vi har noen standardkaker, og så kommer spesialkaker utenpå. Vi lager alt fra bunnen av ordentlige råvarer, sier Oosterhof.

Det lages kaker for alle anledninger hos Dromedarbakeriet.

Mister kakesalget etter brann

Driftssjef Knut Johansen ved Byåsen Bakeri forteller at de har solgt kaker for litt mer enn i mai i fjor.

- Det er bedre enn i fjor, men det er mer og mer spørsmål om spesialkaker. Nå skal kundene ha et mer personlig uttrykk og fargevalg, og de legger mer penger i det. Instagram og andre sosiale medier gjør at det er mye mer inspirasjon tilgjengelig, sier Johansen.

Han forteller at kakesalget utgjør rundt 30 prosent av Byåsen Bakeris omsetning.

Bakeriet Franske Nytelser i Trondheim hadde brann i produksjonslokalene sine på Lade i mars i år. Alle utsalgene er derfor fortsatt stengt. Daglig leder og eier Denys Favier i Franske Nytelser forteller at de mister både konfirmasjons- og bryllupssesongen i år, fordi det nå ligger an til at de åpner igjen i september/oktober.