- Mobilen skal hjem igjen til Trøndelag, sier Gustav Magnar Witzøe.

Investeringsselskapet Wiski Capital, som Witzøe (25) driver sammen med Øystein Skiri (42) som blant annet startet opp teknologiselskapet Boostcom, har gått inn med midler i det nye mobilselskapet Happybytes.

Happybytes har hovedkontor i Trondheim, og ledes av Thomas Sandaker som også er en av gründerne. Sandaker har tidligere blant annet vært med på å bygge opp OneCall.

Enkel forretningsidé

Når Witzøe mener Happybytes gjør at mobilen nå har kommet hjem igjen, sikter han til da GSM-teknologien ble funnet opp ved NTNU/Sintef i 1987 og ble grunnleggende for mobilrevolusjonen. Da Europa skulle bestemme seg for en felles radiostandard til den nye mobilnettet på 80-tallet, ble et norsk system valgt som europeisk standard. Dette fikk navnet GSM (Global System Mobil) og hele verden tok det i bruk. Men de færreste vet at teknologien er trøndersk.

Nå vil Witzøe, Skiri og Sandaker derimot at alle skal få vite om det helt nye mobilselskapet Happybytes, som har adresse Mellomila.

- Vi vil gi våre abonnenter mer data for en billigere pris. Det er vanskelig å vite hvor mye mobildata du trenger hver måned, og det er der vi kommer inn. Hos oss betaler du rett og slett for det du bruker. Da slipper du å bekymre deg for dyrt overforbruk eller om du kjøpte data du ikke fikk brukt, sier Sandaker.

- Ja, og du slipper å få melding om at nå må du kjøpe mer mobildata hver gang du vil se en film eller en fotballkamp på telefonen, sier Witzøe.

- Nettopp, skyter Skiri inn.

- Det var det som gjorde at jeg og Gustav bestemte oss for å gå inn i Happybytes. Vi kom inn fra hvert vårt ståsted og så at dette er et produkt vi begge behøver.Happybytes har hovedfokus på mobildata, og du kan bruke det hvor du vil og betale i etterkant for det du har brukt, sier Skiri.

Flere trønderske investorer

De to investeringskollegarene vil derimot ikke si hvor mye penger de går inn med.

- Nei, men vi kan si at det er et bra beløp for Wiski Capital, sier Skiri. Andre trønderske investorer som har gått inn i Happybytes er: Gun Svendsen, Tom Arnøy fra Zedge, Lasse Berre, gründerne av Sportradar; Petter Fornæss og Ivar Arnesen, gründerne av Dirty Bit/Fun Run; Erlend Haugsdal, Martin Vangstad og Nicolaj Broby Petersen og Tronn Skjerstad som er professor ved entreprenørskapsskolen ved NTNU og også co-gründer av Happybytes.

Wiski Capital ble etablert ved årsskiftet og de har siden da gått inn i en rekke teknologiselskaper, selv om dette kun er en ekstrajobb for dem begge.

Skiri bruker mest tid på å jobbe for seg selv, som rådgiver innen digitalisering og innovasjon, samt et par styreverv. Witzøe jobber i investeringsselskapet Kverva, som forvalter familieformuen via børsnoterte og unoterte aksjer i den globale sjømatindustrien, verdsatt til et tosifret milliardbeløp.

Selve Happybytes har per i dag kun seks ansatte, og det er ikke sikkert det blir så mange flere heller. Men dette skyldes robotisering og digitalisering, som utvikles av underleverandører og strategiske samarbeidspartnere. Slik kan det bli flere arbeidsplasser ut av mobilselskapet, selv om det ikke skjer i Happybytes.

Roboten Kate alltid til tjeneste

- Jeg mener at Happybytes ikke kunne blitt en like stor suksess et annet sted i landet, og det skyldes koblingen opp mot flere viktige teknologibedrifter som finnes her. Happybytes kan drive med lave kostnader, fordi det ligger kunstig intellings og robotisering i grunn som gjør mye av jobben. Dette er utviklet av selskaper fra teknologihovedstaden Trondheim. Happybytes er rett og slett et vanlig mobilselskap sett utenfra, men byggeklossene er satt sammen på en helt ny måte, sier Skiri.

Sandaker har et godt eksempel på dette.

- Vi har en robot, hun er utviklet av Lighthouse8 som også holder til her i byen, og hun heter Kate. Kate ser etter bruksmønstret til kundene og vet hva hver enkelt behøver. Hun gjør dette uten feil og hun jobber 24 timer i døgnet 365 dager i året og attpåtil er hun blid, sier Sandaker om en av sine beste ansettelser.

På hjemmesiden til det nye mobilselskapet er det bilde av bryggerekken langs Nidelven.

- Ja, vi er stolte av å komme fra Trondheim, det er rett og slett på tide at byen får sitt eget mobilselskap, sier Skiri.

Må skjønne idéen

- Og hva er ambisjonene til Happybytes?

- Vi skal bli størst mulig. Vi har selvsagt tallsatt dette, hvis ikke ville vi fått med oss disse karene her på investeringssiden, men vi vil ikke si annet er vi tror dette blir svært, sier Sandaker.

Witzøe og Skiri føler seg sikre på at de har gjort en god investering.

- Blir det flere investeringer etter hvert også?

- Ja, det blir det. Vi har en 30–40 nye selskaper på bordet, som vi skal gå gjennom og se om vi vil investere i. Wisiki Capital investerer i tech- startups og vi har en fast regel om at vi begge må forstå produktet og forretningsideen raskt. Vi må også ha oppriktig tro på folkene bak, sier Skiri.

- Vi må merke som med Happybytes, at dette fikk jeg lyst til å bestille, sier Witzøe.

Witzøe og Skiri møtes flere ganger i uka for å diskutere mulige investeringsobjekter. De må svært gjerne være trøndersk.

- Vi har sagt at vi investerer i hele Norge, men ok, det hjelper at de ligger i Trøndelag, sier Salmar-arving Witzøe med et smil.