GRONG: - Jeg brukte ikke lang tid på å si ja da jeg ble spurt. Det er en lystbetont oppgave jeg nå tar fatt på.

Det sier Jon Håvard Solum (51) noen timer etter at valgkomiteens leder Steinar Aspli offentliggjorde at banksjefen i Grong sparebank er innstilt som ny styreleder i NTE etter Bjørnar Skjevik.

Sistnevnte gir seg etter 11 år som styreleder i et av Norges største kraftselskap.

Ivaretar kontinuiteten

Solum har sittet like lenge i NTE-styret, de siste årene som nestleder samt leder for revisjonsutvalget. Han mener det var naturlig at han ble spurt.

- NTE-styret har vært preget av kontinuitet. Skulle det fortsatt være det, må jo noen av oss som har sittet i styret fram til nå, fortsette, sier Solum som får med seg Unni Steinsmo fra det gamle styret.

I tillegg er Eli Arnstad innstilt som nestleder, og Kristin Eriksen og den utflytta namsosingen Gunnar Robert Sellæg er foreslått som styremedlemmer.

Under eiermøtet på Snåsa mandag formiddag, ble NTEs administrerende direktør Christian Stav utfordret av Senterpartiets gruppeleder i Overhalla, Johan Tetlien Sellæg, om hva han mente om NTEs kostnader.

- De er for høye, var det klare svaret fra Stav.

Få bransjestandarder

Den påtroppende styrelederen er ikke like bastant.

- Det er en del kostnader NTE ikke rår over fordi selskapet er underlagt veldig mange reguleringer.

Banksjefen tror imidlertid kraftbransjen, på lik linje som alle andre bransjer, må finne nye måter å jobbe på. For selv om NTE er et rimelig stort kraftselskap i Norge, er det lite i europeisk sammenheng.

- Innen bank har vi i stor grad løst den type utfordringer via allianser. En annen måte er selvfølgelig fusjoner, sier han og fortsetter:

- Det som overrasker meg med kraftbransjen, er hvor få standarder de har. Se bare når det nå installeres AMS-målere. Det installeres tre forskjellige modeller. Hvorfor ikke bli enige om én modell? Sånn som bankene i Norge har sluttet opp om Vipps selv om det en stund var flere løsninger.

900 eller 400 millioner

Men selv om han ser utfordringer, er det stort sett mulighetene Solum er opptatt av.

- NTE er jo et selskap som sitter på mange av løsningene i det grønne skiftet. Selskapet har mange og store muligheter, men ikke tilgang til nok kapital til å gjøre alt.

Mest nærliggende investering er fornying av kraftstasjonen Nedre Fiskumfoss i Grong.

Alternativene er å bygge nytt eller renovere. Prislappen er henholdsvis 900 og 400 millioner kroner. Beslutninga er skjøvet til slutten av året.

- Vi må ha et bedre beslutningsgrunnlag før vi kan avgjøre hvilket alternativ vi går for.

- Apropos det. Du bor langs Namsen. Tenker du noen ganger på at det er for mange kraftstasjoner i elva?

- Jeg tenker heller at vi skal være glad for at elva er regulert. Hvis ikke hadde det vært mye flom når snøen smelter i fjellene. Nei, det som irriterer meg er at jeg kan se fiberen som henger på stolpene. Men jeg venter fortsatt på å få fiber lagt inn i heimen.