- Det finnes i dag rundt 450 ulike bunader og festdrakter, sier Camilla Rossing, leder av Norsk institutt for bunad og folkedrakt.

I mai får landets bunader og festdrakter lufte seg. Det meste er gammel design, men noe er også nytt. Som festdrakta Nidarosa.

Detaljer: Denne versjonen har sølvfarget liv og lilla bånd. Foto: Tor Borthen

- Nidarosa ble lansert på nyåret, og jeg har allerede mottatt flere bestillinger, sier kunstner og designer Ingrid Sagøy.

Kunstneren sitter ute ved Lofjorden, en fjord mellom Frosta og Levanger, og syr festdrakter. Hun har designet flere, som Melhusdrakta, Horgdrakta, Levangerdrakta og Stjørdalsdrakta. Sistnevnte har hatt størst suksess, frem til nå.

Les kommentaren fra Kari Hovde: Pass deg så bunadspolitiet ikke tar deg

Stor rose på barmen

- Stjørdalsdrakta ble raskt en suksess, men det ser allerede ut som om Nidarosa blir en enda større suksess. Det er naturlig, for den favner et mye større geografisk område, sier Sagøy om drakta som er designet blant annet etter inspirasjon fra Olav den hellige og den rike kulturen fra vikingene.

- Damemodellens bryst prydes av en stor rose, som kan være åpen eller lukket, og skjorten er dekket av liljer i et buktende mønster. Herreskjorten kalles derimot Olav den hellige, sier Sagøy og presiserer at denne også kan brukes til damemodellen.

Gylden: Nidarosa finnes også i en bronseutgave med gullfargede bånd. Foto: Tor Borthen

- Jeg satte sammen to design av Onlaf rex nor, som er Norges første mynt som ble tatt i bruk i år 995 av Olav Tryggvason. Til sammen dannet dette mønstret en tredje silhuett mellom dem, og dette ser ut som en dame med krone. Derfor ble navnet på festdrakten Nidarosa, forklarer Sagøy.

Kjoleryggen er inspirert av Nidarosdomens himling.

- Damene kan velge å krone inn hodet med hårbånd, sier Sagøy.

Moderne og lett

- Men er det ikke nok festdrakter på markedet?

- Det kan du si, men jeg har mottatt flere bestillinger på Nidarosa. Mange av dem som bestiller sier de ikke har hatt lyst på verken bunad eller festdrakt, men at de fikk lyst på denne. Det er en modernisert utgave, og dessuten er ikke denne vademal og tung ull, som de fleste bunader er sydd i. Nidarosa er sydd i stoff som er halvparten silke og halvparten ull, dette er materialene som gir en følelse av lun letthet, mener Sagøy.

Ikke er den for trang heller.

- Kommer jeg inn i bunaden i år? Det spør mange kvinner seg hver vår. Nidarosa er en kjole som sys løst, og så snøres den igjen. Dermed blir den aldri for trang, sier Sagøy.

Prisen ligger på i underkant av 30 000 kroner.

Flest trønderbunader hos Husfliden

Norsk institutt for bunad og folkedrakt (NBF) er et nasjonalt kompetansesenter som arbeider med dokumentasjon, forskning og formidling av folkedrakt og bunad. NBF er organisert ved Valdresmusea og ligg i Fagernes. De har liten oversikt over festdrakter.

- Festdrakter er ikke noe vi holder oversikt over, utenom at vi har en oversikt som viser at det til sammen finnes rundt 450 bunader og festdrakter til sammen. Jeg tror ikke det har vært en økning i antallet festdrakter, heller en liten nedgang. Det kom veldig mange på 80- og 90-tallet, men mange av disse brukes ikke lenger, sier Rossing.

- Hva er egentlig forskjellen på en bunad og en festdrakt?

- Bunaden har et konkret forhold til en historisk draktskikk, og dette må dokumenteres. Bunaden må forankres historisk, og da kan vi gi et diplom som bekrefter dette. For en festdrakt stiller det seg derimot helt annerledes, her står designeren fritt. De trenger ikke å forholde seg til en draktskikk, men tar gjerne inspirasjon av naturen eller for eksempel rosemaling, sier Rossing.

Hos Husfliden i Olav Tryggvasonsgate selger de langt flere bunader enn festdrakter.

- Vi selger absolutt flest bunader, og da selvsagt flest trønderbunader. Jeg vil anslå at rundt 20–30 prosent av salget vårt av bunader og festdrakter er festdrakter. Den som er mest populær av festdraktene er grafferdrakta, sier Vibeke Furu, daglig leder av Husfliden Trondheim.