I dag eier Odd Reitan og sønnene Ole Robert og Magnus en tredel hver av Reitangruppen, men Reitan sier at han egentlig kunne tenkt seg å spre eierskapet på flere hender.

- Tar man bort formuesskatten så kan det godt tenkes at vi kommer til å børsnotere enkelte forretningsområder, sier Reitan, som onsdag morgen snakket til en gruppe næringslivstopper i styrerommet til Sparebank 1 SMN i Trondheim.

Toppmøte

Harald Ellefsen i advokatfirmaet Sands står sammen med banken bak møteserien «Lederforum for regional verdiskaping», som ofte brukes til lobbyvirksomhet opp mot sentrale politikere. Denne gangen var det toppsjefen i Reitangruppen som snakket om kapitalisme og privat eierskap.

Erna Solbergs regjering har økt bunnfradraget og redusert satsen på formuesskatten, men Reitan mener det var en tabbe å ikke fjerne hele da Høyre og Frp kom til makten.

Hvis deler av Reitangruppens virksomheten børsnoteres, vil verdsettelsen skyte i været, og det samme vil skje med eiernes ligningsformuer.

Selv om Reitan sto oppført med en formue på fem milliarder kroner på skattelistene i fjor, så er det beskjedent sammenlignet med hva familien reelt sett er god for.

Reitan sier at han ønsker at flere skal få eierinteresser, men at de ikke kan sette seg i en situasjon der utenlandskeide konkurrenter får en skattefordel på «hundrevis av millioner kroner». Han mener derfor at formuesskatten bidrar til at store private bedrifter forblir familieeide, i stedet for at kapitalen spres på flere hender.

Tankestadium

Overfor Adresseavisen understreker Reitan at en eventuell børsnotering fortsatt bare er på tankestadiet, og at han ikke har tenkt på hvilke deler av virksomheten som kan bli skilt ut.

Reitangruppen er i dag oppdelt i fem forretningsområder, der dagligvarekjeden Rema 1000 står for rundt halvparten av overskuddet. De øvrige områdene er kioskvirksomheten i Reitan Convenience, drivstoffselskapet Uno-X, Reitan Eiendom og den relativt nyopprettede pengebingen Reitan Kapital.

- Hvis det skulle bli en børsnotering, så blir det sannsynligvis ett forretningsområde der vi tester ut og ser det an litt. Jeg har noen små tanker inne i meg, men de er for lite utviklet, sier Reitan, som sier at det også vil ha sammenheng med vekstambisjonene innenfor de ulike områdene.

Han sier at uansett de vil beholde halvparten av aksjene, og dermed sitte med kontrollen også over virksomhetene som eventuelt går på børs.

- Kontrollen vil vi ha. Vi passer ikke til å sitte i baksetet, sier Reitan.

Handel: Onsdag underskrev Odd Reitan (t.h.) også avtalen om å kjøpe tilbake bankens hovedkontor i Søndre gate fra Sparebank 1 SMN og toppsjef Finn Haugan. Foto: Richard Sagen

Tok selskap av børs

Reitan har prøvd seg på børsen tidligere. Rundt årtusenskiftet fusjonerte Rema med Narvesen, som da var børsnotert. Reitan-familien eide i utgangspunktet rundt halvparten av selskapet, men det tok ikke mer enn et drøyt år før de kjøpte ut de øvrige aksjonærene og tok selskapet av børs.

Han sier at det var to hovedårsaker til det siste:

- Jeg så at vi kom til å utvikle selskapet til å bli mye mer verd enn det markedet så, og det fikk jeg rett i. Det andre var alle folk som skulle blande seg i alt, og det ble for byråkratisk for meg, sier Reitan, som sier at det fortsatt ikke er aktuelt for ham å bli styreleder i en børsnotert bedrift:

- Aldri. Det har jeg ikke tid til. Det får andre holde på med, sier han.