De ti fagorganiserte ansatte ved Chesterfield Hotel i Midtbyen i Trondheim, har krevd å få tariffavtale. Fagforbundet forbereder seg nå på at medlemmene skal ut i streik.

- Det har vært avholdt meglingsmøte og ingen kom da til enighet med Fellesforbundet. Det er derfor varslet arbeidsstans på vegne av våre medlemmer fra og med torsdag morgen om ikke Francis Hay skriver under, sier Børge Ånesen, leder i Fellesforbundets avdeling for hotell, restaurant og reiseliv.

- Medlemmene ønsker et balansert forhold til arbeidsgiver, og mer påvirkningskraft på arbeidssituasjonen. Og siden omtrent alle andre hoteller i Trondheim har tariffavtale, så ser de ikke noen grunn til at ikke de også skulle ha det, sier Ånesen.

Børge Ånesen, leder for Fellesforbundets avdeling for hotell og restaurant og reiseliv i Trøndelag. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: Marianne Tønset

Sterkt ønske

Han forteller at tariffavtalekravet lenge har vært et sterkt ønske fra medlemmene.

- Det sikrer dem medbestemmelse, innsynsrett i økonomi og regnskap, samt andre goder som ikke ellers er sikret så lenge det ikke er en tariffavtale på plass, sier Ånesen.

- Hvilke goder dreier det seg om?

- Velferdspermisjoner som begravelse, legebesøk og lignende er ikke sikret uten tariffavtale. Med avtalen er også fødselspermisjon for fedre garantert med lønn, samt tariffestet årlig lønnsøkning. Lokal forhandlingsrett på lønn er noe de heller ikke har uten tariffavtale, sier Ånesen.

- Uvillig

- Du tror ikke han kommer til å gå med på avtalen?

- Han sitter vel og funderer og regner på det. Sånn som vi kjenner han regner vi med at han tar seg god tid, men vi satser nå fortsatt på at han skal skrive under. Han har ikke signert på møtene vi har hatt til nå, så vi må anse det som at han er uvillig. Men vi håper han nå bruker tiden godt og skriver under slik at vi slipper å ta medlemmene våre ut i streik, sier Ånesen i Fellesforbundet.

- Helt udramatisk

Hotelleier og arbeidsgiver Francis Hay vil ikke kommentere hvorvidt han kommer til å skrive under på avtalen før fristen på onsdag.

- Det er noe vi vurderer. Men det er vanlig at Fagforbundet truer med streik hvis de ikke får viljen sin, så det er ikke noe dramatisk med det, sier Hay.

Har du tenkt å gå med på avtalen?

- Jeg har ikke fått gått gjennom innholdet ennå, det er fortsatt litt tidlig. Ellers har jeg ingen kommentar, sier eieren.

Eiendomsinvestor og hotelleier Francis Hay. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: Anne Berit Bjørken