Stjørdal: Plattformen har levert ufattelige én milliard fat olje siden produksjonen startet i 1995. Det tilsvarer 159 milliarder liter.

- Det er langt over de 750 000 fatene som var forventet. Det ble passert allerede i 2007. Alt vi tar ut nå og alle nye funn, blir rent tilleggsvolum, sier Erling Meyer. Han er produksjonsdirektør for Heidrun, Kristin og Njord, og plassjef for Equinor i Stjørdal.

Sist uke feiret selskapet som nå heter Equinor, tidligere Statoil, begivenheten ved en markering ved kontoret for driftsorganisasjonen på Tangen i Stjørdal.

Gigantinntekter

Meyer sier plattformen totalt har generert inntekter tilsvarende 400 milliarder kroner. Det er investert for ca. 100 milliarder kroner i feltet.

- Det betyr at staten og samfunnet har fått inntekter på 250 milliarder kroner bare fra Heidrun, sier Meyer.

Olje og gass vil være viktig for Norge og for Trøndelag i mange år fremover, men vi jobber for at produksjonen skal være så ren og miljøvennlig som mulig, sier Equinors produksjonsdirektør for Heidrun, Kristin og Njord, Erling Meyer Foto: FRANK CADAMARTERI

Ifølge Sverre Kojedal i Equinor utgjør én million kroner en stabel med 1000-lapper på 10 cm 250 milliarder kroner tilsvarer dermed en 2,5 kilometer høy stabel med tusenlapper.

Flytende laboratorium

Selve produksjonsplattformen er en flytende plattform, som er festet til havbunnen med strekkstag i stål. Ombord finnes også boreutstyr, slik at det kan bores nye brønner direkte fra plattformen. Oljereservoaret under feltet ligger på ca. 2,5 kilometers dyp. Oljen som tas opp lagres ombord på det flytende lagerskipet Heidrun B.

Feltet er også bygget ut med enheter under vann, blant annet nord for selve plattformen. I tillegg er feltene Maria og Dvalin tilknyttet Heidrun. Førstnevnte er allerede i produksjon, mens sistnevnte vil være i drift fra 2020. Operatør for feltene er henholdsvis det tyske selskapet Wintershall og DEA Norge.

Anita Moen, som sammen med Per Einar Svela er leder for petroleumsteknologi på Heidrun-feltet, snakker om all forskning og utvikling som foregår rundt Heidrun.

- På mange måter er dette laboratoriet vårt, sier Moen.

Per Einar Svela (til h.), startet i sin første jobb med Heidrun-feltet. Han regner med å jobbe med det til han blir pensjonist. Sammen med Anita Moen (til v.) er han nå leder for petroleumsteknologi på Heidrun. Foto: FRANK CADAMARTERI

Det har skjedd en rivende utvikling siden oppstarten i 1995. Og Moen og Svela forteller at det blant annet er blitt utviklet boreteknologi som gjør brønnene bedre og billigere. I tillegg har selskapet lært mye om selve reservoaret, som gjør at det bores riktig for å få ut mest mulig olje. Så langt er det boret 200 brønner. Moen og Svela regner med at det blir boret minst 100 nye brønner i årene fremover.

- En av hovedutfordringene har vært å sørge for nok brønner til å produsere, sier Svela.

Nå oppdateres plattformen for mange års videre drift. Det skjer under en planlagt produksjonsstans. Allerede i forrige uke ble en gassmodul på 6000 tonn løftet på plass, noe som førte til stans i produksjonen.

- Allerede i 2007 nådde vi målene som var satt i planen for utvikling og drift, men plattformen er bygd for å ta imot mer, sier Svela-

- Vil være viktig i mange år fremover

I alt jobber nå ca. 1000 årsverk med Heidrun, enten på land eller som del av de tre skiftene som veksler på å være ombord. Moen snakker om hvor viktig det tette samarbeidet mellom mannskapet på plattformen og mannskapet på land er.

- Heidrun er på mange måter rollemodellen for hvordan dette skal fungere, sier hun.

Målet fremover er at produksjonen skal bli enda mer effektiv og renere, sier produksjonsdirektør Meyer.

Heidrun beskrives som et flytende laboratorium. Det har skjedd en rivende teknologisk utvikling rundt feltet og platformen siden starten i 1995. Foto: Statoil

- Olje og gass vil være en viktig del av norsk og trøndersk næringsliv i årene fremover. Det vil være et konkurransefortrinn i årene fremover om vi har lave utslipp. Det grønne skiftet er i gang, men jeg pleier å si at dersom man vil påvirke oljeindustrien til å bli renere, så er det beste å gjøre det innenfra, som en del av selskapet, sier Meyer

Blir pensjonist med Heidrun

- Vår ambisjon er at Heidrun skal produsere i minst 25 år til. Driften vil trolig fortsette til etter 2040, sier Meyer.

Ambisjonen er at det skal produseres minst 1,4 milliarder fat olje. I tillegg finnes minst 60 milliarder kubikkmeter gass i feltet. Det tilsvarer inntekter på ca. 100 milliarder kroner med dagens gasspriser. Meyer viser til at det finnes bra infrastruktur på plass for å transportere gassen til land.

Milepælen med at produksjonen har passert én milliard fat olje ble markert med kaffe og kake under en tilstelning for de ansatte som jobber med Heidrun sist tirsdag. Under markeringen fortalte, Per Einar Svela, om hvordan han som nyutdannet og på sin første jobb i oljebransjen, boret brønner på feltet og så plattformen komme. Nå regner han med å bli pensjonist mens han jobber med feltet.

- Det er spesielt at folk som utdanner seg i dag og begynner å jobbe med Heidrun fortsatt kan regne med å bli pensjonister før feltet er ferdig med å produsere, sier Svela.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.