Karl Johan Kopreitan fra Leksvik har slått seg opp til å bli en av Trondheims fremste eiendomsinvestorer.

- Styrer unna eplehager

I solskinnet på Øya myser han utover en av byggeplassene der han for tiden bygger boliger. I Magnus den Godes gate på Øya sto det før et gartneri. Nå er 69 leiligheter i ferd med å reises der det ble dyrket begonia og roser. Boligprosjektet i Magnus den Godes gate er et typisk Kopreitan-prosjekt. Ikke for stort, ikke for smått.

Rik på hus: Karl Johan Kopreitan grep muligheten da Trondheim trengte flere boliger. Det har betalt seg. Bildet er fra et av hans pågående byggeprosjekter, i Magnus den Godes gate på Øya.

- Vi styrer unna eplehagefortetting, og er for små til store feltutbygginger. Akkurat nå har vi 194 leiligheter i produksjon, fordelt på tre prosjekter. Her på Øya, på Leangen og i nærheten av Dragvoll/Angelltrøa, sier Karl Johan Kopreitan.

Tjener mye

45-åringen har kjøpt kjente og ukjente eiendommer, utviklet boligområder, stått i spissen for omstridte prosjekter og han har overtatt konkursbo. Og viktigst av alt for en forretningsmann: Han tjener penger, til og med ganske mye.

Kopreitan grep muligheten i en by som har vokst med over 2000 innbyggere hvert år de 20 siste årene. Nye trondhjemmere må ha tak over hodet. Han har vært involvert i boligområder i hele Trondheim, blant annet på Leangen, Ranheim, Heimdal og Sorgenfri.

Ikke alt han tar i er leilighetskompleks som albuer seg frem der det allerede er trangt om plassen. Det er også noen villblomster i Kopreitans bukett. På Rosendal kan de nærmeste naboene til Rosendal Teater styre sin begeistring for den driftige forretningsmannens planer om kultur og utested. I Midtbyen er han vert for kokkekjendis Reneé Fagerhøis restaurant Bula. Og så er det altså Trondheims aller mest synlige bygg.

Karl Johan i tårnet

Eiendomsinvestoren kjøpte i 2016 Tyholttårnet for mellom 50 og 60 millioner kroner. Tyholttårnet er Trondheims høyeste bygning med sine 74 meter til restauranten og 124 meter fra bakkenivå til antennespissen. Regnskapet for Tyholttårnet AS, selskapet som eier tårnbygningen, tyder ved første øyekast ikke på at kjøpet kan ha vært veldig lukrativt, med et overskudd i fjor på slunkne 2,7 millioner kroner. Tårneieren, ikke Tobias i tårnet, men Karl Johan, bedyrer likevel at det er god forretning å eie et av Trondheims mest kjente og synlige bygg.

Kult å eie: Karl Johan Kopreitan synes det er kult å eie Trondheim mest synlige bygning, men forsikrer at det også er god butikk. Bildet er fra da han kjøpte Tyholttårnet i 2016.

- Jeg har alltid vært fascinert av denne bygningen, som alle i Trondheim har et forhold til. Derfor er det selvsagt kult å eie Tyholttårnet, men det er også god forretning. Inntektene fra leietagerne gir en egenkapitalavkastning som er på høyde med andre eiendomsinvesteringer, sier Karl Johan Kopreitan.

Den folkelige restauranten Egon er største leietager i Tyholttårnet.

Overtok Teknobygg

Hovedselskapet i Karl Johan Kopreitans forretningsvirksomhet er Blåin AS, der han eier halvparten av aksjene. Den andre halvparten eies av hans kompanjong, bærumsinvestoren Per Eivind Skeid (67). Blåin som konsernspiss hadde i 2017 en omsetning på nesten trekvart milliard kroner. Det blir igjen en pen slant etter at alle regninger er betalt. Årsresultatet etter skatt viser et overskudd på 52,6 millioner kroner.

Virksomheten i Blåin er tredelt: Entreprenørvirksomhet, boligeiendommer og næringseiendommer. Entreprenørselskapet Teknobygg står for om lag halvparten av omsetningen i Blåin. Kopreitan og Skeid plukket opp restene av Teknobygg etter en konkurs for noen år siden.

Runder milliarden i år

Kopreitans halvdel av Blåin eier han via selskapet Trym AS, der han selv er daglig leder, styreleder og eneste eier.

- I år har vi budsjettert med at Blåin vil passere 1,1 milliard i omsetning. Vi er den eneste helintegrerte aktøren i Trøndelag, med entreprenørvirksomhet og eiendomsutvikling innen både bolig og næring, sier Kopreitan.

Hvor mye er han verdt?

- Hva er verdien av forretningsvirksomheten din?

- Nei, si det ...

Plutselig er han ikke så snakkesalig lenger. Det er fortsatt åpent og vakkert solskinn på byggeplassen i Magnus den Godes gate, men Kopreitan blir tilkneppet når det er snakk om hvor mye han er verdt.

- Banken kikker på bokført egenkapital i regnskapet når de skal gi lån. Derfor må jeg forholde meg til verdijustert egenkapital, men er faktisk ikke opptatt av verdien. Jeg mener faktisk at det ikke er så viktig, sier han.

LES OGSÅ: Bekymret for fredet allé på Falkenborg

500 leiligheter

Bokført egenkapital i det siste regnskapet for hans eierselskap Trym AS er 115 millioner kroner. Når det tallet multipliseres med fem, eller et tall der omkring, får vi en antydning av det han kunne fått hvis han hadde solgt bedriftene sine. Et forsiktig anslag er at Kopreitan er god for rundt en halv milliard.

LES OGSÅ: Kjøper seg inn i Bewis eiendommer

Verdien kan være høyere, kanskje også lavere. Verdiene som har hopet seg opp kommer ikke fra boligbygging alene, men minst et par hundre millioner har han tjent på å bygge og selge leiligheter. Salg av eiendom, utleie av næringsbygg og entreprenørvirksomhet har også bidratt til regnskapet for Karl Johan Kopreitan.

Karl Johan Kopreitan, eiendomsutvikler.

- Løpende fortjeneste per leilighet er fra 360 000 til 420 000 kroner. Vi har bygd cirka 500 leiligheter de ti siste årene, og vi har ytterligere 1300 leiligheter i tomtebanken, det vil si områder som er under regulering, sier Kopreitan.