- Det er hyggelig å bli nevnt, men jeg har nok tatt mitt valg ved å starte her, sier Ness, som før helgen ble lansert som kandidat til gruppeledervervet for Arbeiderpartiet i bystyret i Trondheim.

35-åringen fra Lierne er inne på oppløpssiden i jobben som politisk rådgiver for Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i Brussel. Et av hennes siste oppdrag for Atlanterhavspakten blir under Olsokdagene på Stiklestad i slutten av juli, der Stoltenberg skal være årets olsokprofil.

«Etter jakta», det vil si 1. november, begynner hun i en stilling som prosjektleder ved rådgivning- og revisjonsselskapet PWCs konsulentavdeling i Trondheim. Da Adresseavisen møter Ness og PWC-partner Stian Gårdsvoll på kontoret på Brattørkaia, kommer hun mer eller mindre rett fra et møte i Det hvite hus mellom Stoltenberg og USAs president Donald Trump.

På spørsmål om hvordan hun vil takle overgangen fra et hektisk liv ved generalsekretærens side, til kontorjobb i Trøndelag, svarer hun:

- Nå er det mye tørre brødskiver og frossenpizza i Nato. Men ja, det blir noe helt annerledes, men det er det jeg vil også. Man er alltid litt redd for åtte til halv-fire jobben, men det tviler jeg på at det blir så mye av her heller, sier hun.

Samtale på Hell

Under årets Trøndelagsmøtet på Hell ble det kjent at Ness var på vei tilbake til Trøndelag etter snart fire år i Brussel. Allerede da hadde hun og Gårdsvoll det første møtet om en mulig jobb.

- Jeg gikk nok ut av det møtet med en følelse av at dette virkelig er et sted hvor jeg har lyst til å jobbe. Dette handler om at man har et engasjement som går utover selve jobben, men også for hele denne regionen, noe som fenget meg veldig, sier hun.

Hos PWC skal Ness jobbe som konsulent for kunder i offentlig sektor og for bedrifter og institusjoner som er internasjonalt rettet. Hun sier at det var viktig for henne å kunne bruke erfaringen og kompetansen hun har tatt med seg, både fra Brussel og tidligere som politisk rådgiver i Finansdepartementet og på Stortinget.

- Det er ikke så enkelt å finne en jobb hvor man føler at man får brukt erfaringen fra alle områdene, og det er derfor jeg falt veldig for denne jobben, sier hun.

På gløtt: Randi Ness utelukker seg selv som ny gruppeleder for Arbeiderpartiet i Trondheim etter valget, men sier at hun vil gå på partimøter. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen

Etterspurt

Samtidig sier flere av de sentrale Ap-toppene i Trondheim og Trøndelag farvel til politikken, og Ness har flere ganger blitt nevnt som en mulig ny Ap-topp på hjemmebane. Senest av Geir Waage, kommunalråd og tidligere gruppeleder for Ap i Trondheim, som pekte på Ness og Karianne Tung som mulige arvtakere etter seg selv.

På spørsmål om hun kan være aktuell for en heltidsstilling som politiker etter valget neste høst, svarer Ness:

- Jeg ser ikke på det som aktuelt nå. Jeg har sagt ja til denne jobben, og jeg gleder meg enormt til å begynne her. Jeg har holdt på med politikk i mange år, og jeg tenker at dette er tiden til å gjøre noe annet, sier hun, men holder samtidig døren på gløtt for et fremtidig engasjement:

- Jeg er en ordentlig partidame, og det kommer man seg ikke bort ifra. Jeg er veldig, veldig glad i Arbeiderpartiet, så jeg vil nok alltid være et politisk engasjert menneske og gå i partimøter. Jeg gleder meg til å kunne følge den politiske debatten tettere enn jeg har kunnet gjøre til nå, men da på et litt lavere nivå. Jeg vil sitte på bakerste benk, sier hun.

- I bystyret også?

- Nå jeg bare fokus på PWC, og den jobben jeg skal gjøre her.

- For det er et scenario at du kommer inn i bystyret, og så rykker opp etter noen år?

- Det blir et hypotetisk spørsmål å svare på. Det er hyggelig å bli nevnt, og det er hyggelig at Adresseavisen skriver om det, men for meg blir det helt hypotetisk. Nå har jeg sagt ja til denne jobben, og hvis jeg gå tilbake til politikken på et senere tidspunkt, så tror jeg denne erfaringen bare vil bli positivt, sier hun.

- Samfunnsengasjement

Det jobber 37 andre rådgivere på PWCs kontor i Trondheim, og Stian Gårdsvoll sier det er flere som har politisk erfaring og som er «halvaktive».

- De har med seg et voldsomt samfunnsengasjement, og det bruker vi aktivt. Kundene våre, særlig rådmenn, sier at «dere forstår hverdagen min». De forstår hvordan de møter politikere som har sine agendaer og sine behov, og hvordan dynamikken mellom administrasjonen og politikerne er, sier Gårdsvoll.

Gårdsvoll sier at de også ser det som en del av selskapets samfunnsansvar å skape spennende arbeidsplasser som gjør at personer som Ness kan flytte tilbake til Trøndelag.

- Det er en del av det å bygge regionen det også. Arbeidsplasser er noe av det viktigste som skal til. Så tror jeg også vi kan si at ingen andre konsulentselskaper i regionen kan tilby samme kompetanse som vi kan med Randi på laget, sier han.

Etterspurt: Stian Gårdsvoll sier at det er en del av PWCs samfunnsansvar å skape spennende arbeidsplasser som gjør at personer som Randi Ness kan flytte tilbake til Trøndelag. Foto: Vegard Eggen