Lek, haler som logrer og innimellom noen ivrige småbjeff. Store og små hunder i samme luftegård.

- Det er elleve hunder her i dag, sier Siri Aakenes som i februar i fjor åpnet Labbetuss hundebarnehage i Stjørdal.

Hundebarnehagen er som en vanlig barnehage, men for firbeinte - og ikke bare for valper. Hundene, unge og gamle, leveres om morgenen og hentes om ettermiddagen. Åpningstiden er fra 08.30 til 16.30.

Hundeglad jurist: Siri Aakenes driver hundebarnehage, men er utdannet jurist. - Jeg håper å kunne bruke utdannelsen min samtidig som jeg jobber med hunder etter hvert, for eksempel innenfor dyrevern, sier Aakenes. Foto: Håvard Jensen

Aakenes er utdannet jurist og jobbet i Nav, da hun bestemte seg for å se om hun isteden kunne gjøre butikk av en hundebarnehage. Det viste det seg at hun kunne.

Her kan du lese om firbeinte som er med eierne sine på jobb. Hos Falck Musikk i Brattørgata jobber Balto, en blidspent golden retriever.

Hver sin garderobeplass

- Jeg har brukt en del midler på å bygge opp stedet, men etter mer enn ett års drift har jeg en god og stadig økende kundegruppe. Jeg kan nå ta ut lønn og har også to ansatte, sier Aakenes som også åpner hundehotell i sommer.

Egne rom: Inne i hundebarnehagen er det avlukker, slik at hundene også kan få litt egentid og kanskje snorke litt etter en lang dag med mye aktivitet. Foto: Håvard Jensen

Labbetuss barnehage holder til på samme gård som Stall Blakstad, hestesenteret i bakkene rett under Husbyåsen. Inne i det nybygde barnehagebygget er det som en vanlig barnehage, det er hyller med en kurv til hver hund. Navnene til hunden står på kurva, og i den har de det de måtte ha med seg hjemmefra. På veggen henger en timeplan, som viser at etter levering er det lek og sosialisering, før de er tid for dagens langtur. Etterpå er det hviletid, før henting.

Inne har hver hund sitt eget lille sted, men de fleste er stort sett ute hele dagen.

Forventer konkurranse

Labbetuss hundebarnehage er den eneste i sitt slag i Trøndelag, men Aakenes tror hun i fremtiden vil få konkurrenter. Hun viser blant annet til de forholdsvis nye reglene i Sverige, som sier at hundeeiere kan straffes dersom de lar hunden sin være hjemme alene i mer enn seks timer. Reglementet i Sverige har gitt et stort marked for hundebarnehager og hundeluftingstjenester.

- Kommer det lignende regler i Norge, så blir det behov for flere hundebarnehager. Det er per i dag ingen i nærheten her, men det er mange sør i landet. Jeg har snakket med flere som sier de kunne tenkt seg å etablere sin egen hundebarnehage, sier Aakenes som selv har plass til 17 hunder.

Nyter sola: Det gode været nytes - også på Labbetuss hundebarnehage. Foto: Håvard Jensen

Kunder fra Trondheim

- Men det blir litt mange, så det vanligvis mellom 10 og 15 hunder her og det er ikke de samme hver dag. De fleste går to eller tre dager i uka, eller de er her bare innimellom. Faktisk blir hundene så slitne at av å være her, at de gjerne trenger en dag hjemme etter en dag her. Her er det masse lek og mye hodebry hele dagen, og vi går en langtur på opptil to mil hver dag, sier Aakenes.

Venner: Bella, Tuva, Nita og Savannah møtes flere ganger i uka og har funnet tonen. Foto: Håvard Jensen

Aakenes merker at tilbudet om barnehageplass er populært, for hun har flere kunder fra Trondheim. Disse leverer og henter hunden sin i Stjørdal, før og etter egen arbeidsdag i Trondheim.

- Mange av kundene har hektiske hverdager, hvor de ikke rekker å sosialisere og lufte hundene nok. Disse er mest opptatt av at hunden skal få en ordentlig langtur. Vi har også kunder som enten begynner å bli gamle eller som er for syke til å få luftet hunden nok, sier Aakenes.

Pris er ingen diskusjon

En plass i hundebarnehage koster 2300 kroner i måneden dersom hunden er der to dager i uka, plassen koster 2700 kroner for tre dager i uka. En drop-in-dag koster 400 kroner.

- Jeg er egentlig overrasket over at prisen på plassen aldri er en diskusjon når hundeeierne tar kontakt. De skjønner at de må betale for tilbudet, og det er helt tydelig at for de aller fleste er en hund et fullverdig familiehund og ikke «bare en hund», sier Aakenes.

Ut på tur: Siri Aakenes tar med seg Tuva, Bella, Nita og Savannah ut på dagens langtur. Foto: Håvard Jensen

Aakenes er nå i sluttinnspurten med å få ferdig hundehotellet som åpner 1. juni. Her blir det plass til sju hunder, som må betale 300 kroner per døgn.

- Vi er allerede fullbooket i fellesferien, så jeg er sikker på at også dette blir en suksess, sier Aakenes.

Men først er det fullt fokus på de firbeinte i hundebarnehagen. Hundebarnehage-gründer Aakenes får bånd på fire hunder og like etter legger hun, Tuva, Bella, Nita og Savannah ut på dagens langtur.

Kosetid: Siri Aakenes har drevet Labbetuss hundebarnehage i Stjørdal i snart halvannet år. Her får hundene møte andre hunder, de får masse frisk luft og barnehagetante Siri har alltid tid til kos og lek. Foto: Håvard Jensen
Lekekompiser: De ansatte på Labbetuss hundebarnehage kjenner hundene godt, og sørger for at de som går godt sammen også får leke og gå tur sammen. Foto: Håvard Jensen
Labbetuss hundebarnehage holder til i et eget bygg på Stall Blakstad. Her er det Nita som skal inn og hvile litt. Foto: Håvard Jensen