Rundt 35 ansatte fra politiet, skattemyndighetene, kemneren, Arbeidstilsynet og Nav deltok på aksjonen, som startet i 13-tiden onsdag denne uken.

Aksjonen ble koordinert fra kontorene til Akrimgruppen i Trondheim, og seks tverrfaglige team gjennomførte kontroller i private hjem i Trondheim, Stjørdal, Malvik, Klæbu, Melhus og Orkdal.

Adresseavisen var med et team ledet av senioringeniør Ingar Haarstad i Arbeidstilsynet. Kledd i stikkvester for beskyttelse, oppsøkte de adresser i Trondheim sentrum der det foregikk byggearbeider.

Identitet: 44 av de 108 personene arbeiderne som Ingar Haarstad og de andre teamene kontrollerte hadde ikke påkrevde HMS-kort. 19 var ikke registrerte arbeidstakere. Foto: Richard Sagen

31 steder

Kontrollene foregikk frem til klokken 15 på torsdag. Totalt ble 31 adresser besøkt, og resultatene var nedslående, ifølge Stian B. Tingstad, underdirektør hos Skatt Midt-Norge og koordinator for a-krimsenter Trondheim.

- Vi hadde en tilsvarende aksjon i fjor, der resultatene også var alvorlige. Derfor forventet vi en del funn i år også, og dette viser at vi må fortsette arbeidet, sier Tingstad til Adresseavisen.

Til sammen ble 108 personer kontrollert på de forskjellige adressene. To tredeler var utenlandske arbeidstakere og de øvrige var norske. Hele 44 arbeidere hadde ikke påkrevde HMS-kort for bygg- og anleggsbransjen, noe som kan medføre et gebyr til arbeidsgiveren på rundt 10 000 kroner per kort.

19 av de kontrollerte var heller ikke registrert i arbeidstakerregisteret, noe som utgjør nær 20 prosent av de kontrollerte. Tingstad sier at det er en klar indikasjon på at det foregår svart arbeid, men at de ofte blir møtt med påstander om arbeiderne bare utfører vennetjenester eller hjelper til uten å få betalt.

Fire av de 19 ble bortvist fra byggeplassene av politiet for å forebygge straffbare forhold.

- Vi har mistanke om at flere av de 19 hadde reelle arbeidsforhold, men dette er noe vi må undersøke nærmere, sier Tingstad.

Han sier at de i ettertid også skal undersøke lønnsvilkårene til de som ble kontrollert, og at han blir overrasket hvis de ikke finner eksempel på underbetaling.

Pågrepet

I tillegg ble tre personer pågrepet på grunn av at de ikke hadde arbeids- og oppholdstillatelse i Norge, opplyser politiførstebetjent Sigmund Stenhaug, som er koordinator for den operative styrken hos Akrimgruppen.

Dette er personer fra utenfor EU/EØS-området, og som derfor trenger særskilt tillatelse. En person ble pågrepet i Melhus, mens to ble pågrepet i Trondheim, opplyser Stenhaug.

- En av dem er allerede transportert ut av landet, og for de to andre jobber vi må med utvisningssaker, sier han.

Fem av de kontrollerte bedriftene var ikke registrert i merverdiavgiftsregisteret, noe som er påkrevd for bedrifter med en omsetning på over 50 000 kroner.

Stian B. Tingstad sier at det var flest indikasjoner på svart arbeid og omsetning på byggeplassene der det var utenlandske arbeidere, mens det var flest brudd på helse-, miljø- og sikkerhetsområdet (HMS) der det jobbet nordmenn.

På 16 av de 31 adressene de besøkte la Arbeidstilsynet ned stans for en eller flere forskjellige deler av arbeidet som ble utført. Tingstad sier at det blant annet dreier seg om arbeid i høyden, farlige verktøy eller arbeid med asbest.

- Vi er lettere sjokkert over kvalitet på HMS-arbeidet, og det ligger an til å bli en del overtredelsesgebyr. En del av stansene har allerede blitt opphevet, og ting har blitt rettet opp, men dette er noe som burde vært på plass med en gang, sier Tingstad.

Han opplyser også at Nav fant grunnlag til å starte undersøkelser i fem saker, der de fant indikasjoner på trygdebedrageri.

- Overrasket

A-krimsenter Trondheim (akrim er en forkortelse for arbeidslivskriminalitet) er et samarbeidsorgan der Arbeidstilsynet, Nav, skattemyndighetene, politiet, tollmyndighetene og kemneren deltar.

Også i mai i fjor gjennomførte denne gruppen en koordinert storaksjon mot byggebransjen i Trøndelag, da ti patruljer med rundt 55 ansatte deltok. Også i fjor var aksjonen rettet inn mot privatmarkedet.

- Vi kan ikke si at vi er sjokkert over funnene, men vi er overrasket over at vi finner så mye i private hjem, sier Tingstad.

Han sier at de påkrevde HMS-kortene skal vise hvem arbeiderne er og at de tilhører en arbeidsgiver.

- Uten slike kort vet heller ikke huseieren hvem arbeiderne er, og det er overraskende at de da slipper dem inn i sine egne hjem, sier Tingstad, som sier de forskjellige bruddene heller ikke er begrenset til hjem med en anstrengt økonomi.

- Dette skjer også i hjem der man normalt skulle ha råd til å betale en skikkelig håndverker, sier han.