- Hei sann! Er det mulig å kjøpe noe ost her? Dama er osteelsker, så vi måtte bare stoppe da vi så det var ysteri her. Jeg har aldri lagt merke til det før, selv om jeg kjører forbi mange ganger hvert år, skriver Namdalsavisa.

Det er Tommy Haugen som sammen med Cathrine Kristiansen har funnet vegen ned i kjelleren i det gamle samfunnshuset i Namsskogan i Namdalen, nord i Trøndelag.

- Ja, det kan dere få. Hvordan liker dere osten? spør Carlos Helguera.

- Moden, kommer det kontant Kristiansen.

- Hvilke oster har du? legger hun til.

Altfor stor etterspørsel

Og Helguera lister opp, før han spør:

- Vil dere smake, kanskje?

- Ja, gjerne, kommer det fra de to som er på gjennomreise på sin ferd fra Spydeberg i Østfold til Steigen i Nordland.

- Mmmmm. Den var kjempegod, kommer det nesten salig fra paret når de mottar den første ostebiten noen minutter senere.

- Det er Gammel-Erik, som jeg skal delta i VM med, forteller Helguera.

Det har på mange måter gått i rekordfart etter at Carlos Helguera gjenopplivet Elvekanten ysteri for snaut to år siden. Produksjonen går for fullt, og i den lille kjelleren produserer han og lærlingen nå litt over tre tonn ost i året.

- Det er ikke nok. Etterspørselen er i perioder så stor at jeg går tom. Så jeg må holde tilbake med annonsering og lignende. Det er flaut å få omtaler av produktene, og så kommer folk hit bare for å oppleve at det er tomt, sier han til Namdalsavisa.

Derfor har han gjort to ting denne våren: Produsert så mye han kan for å fylle lageret. Og bestemt seg for å øke produksjonen.

Tredobler produksjonen

- Vi får snart et nytt ystekar. Med det på plass kan vi øke produksjonen til litt over ni tonn i året. Vi skal også utvide lagringskapasiteten. Mens vi snakker sammen, er Helguera travelt opptatt med å vaske osteformer, sjekke flere hundre liter ostemasse og en del annet som må gjøres på det lille gårdsysteriet.

I tillegg forbereder han seg altså til VM-deltakelse i november, etter at han kapret en bronsemedalje i fjorårets NM.

- Den osten jeg deltok med der, kunne vært mer moden. Denne gangen blir det en bedre ost, og det blir morsomt å få den vurdert opp mot det beste som finnes i verden.

Elvekanten Ysteri til Vm. Carlos Heguera Det begynner å fylles opp i hyllene på lageret til Elvekanten ysteri. Oppe til venstre skimtes et par av ostene som skal konkurrere i VM som går av stabelen i november. - Det blir gøy å dra til fødebyen Bergen og konkurrere med de beste i verden, sier daglig leder Carlos Helguera.

Passer til tannverk

- Det er også spesielt at VM i år er i fødebyen min, legger bergenseren til.

48-åringen er lidenskapelig opptatt av ost. Samtidig er det en ting knyttet til det foredlede melkeproduktet han har veldig lite sans for.

- Det er så fordømt snobbete. Jeg blir stadig bedt om å fortelle hvilke viner og så videre som passer til ostene våre. Hva er galt med å bare nyte osten?

Derfor har han i samarbeid med Sigmund Kveli skrevet fire alternative produktomtaler.

Dette er omtalen de to har skrevet om osten som snart reiser til VM:

«Denne passer godt i forbindelse med djevelutdrivelse, ved tannverk, restskatt og besøk av din eks-svigermor. Masse god spansk rødvin til deg selv og lunkent vann til svigermor.»

KOMMENTAR: Å leve sunt er snart kul umulig