Årsregnskapet for 2017 viser at E.A. Smith AS økte omsetningen fra 2,7 milliarder i 2016 til over 2,9 milliarder kroner i 2017. Problemet er at handelsbedriften har et puslete årsresultat på kun 11,5 millioner kroner etter et kemneren har fått betalt skatt. Det er riktignok en kraftig økning fra et overskudd på kun 2,9 millioner i 2016, men fortsatt er det et svært lavt årsresultat for en virksomhet som har nesten tre milliarder kroner i omsetning.

- På riktig vei

Arne Reinertsen, adm.direktør i E.A. Smith, sier til Adresseavisen at bransjen generelt, og kjededrift spesielt, har lave driftsmarginer.

- 94 millioner kroner i resultat før avskrivninger er et stykke unna der vi bør være, men med åtte prosent omsetningsvekst, som tilsier økt markedsandel, og samtidig bedre lønnsomhet, er vi definitivt på riktig vei, sier Arne Reinertsen.

LES OGSÅ: Lav inntjening var problemet også i 2016

E.A. Smith driver landsdekkende salg av byggevarer, trelast, stål og metaller. Byggevarer og trelast selges via byggevarekjeden Bygger'n, mens Smith Stål har ansvar for stål og metaller. I tillegg eier E.A. Smith huskonseptet Hiba Hus.

Kjøpte fem byggevarehus

I årsberetningen går det frem at E.A. Smith i 2017 overtok fem byggvarehus og at det var en solid utvikling i salg til byggenæringen. Konsernet forventer høy aktivitet i anleggssektoren i 2018 og en forsiktig vekst i byggenæringen totalt.

LES OGSÅ: Det ble gjennomført generasjonsskifte i E.A. Smith i 2016

Store verdier

E.A. Smith er morselskap i konsernet, og har forretningskontor på Heimdal. Selv om E.A. Smith bare så vidt går i pluss, er det likevel en solid bedrift der konsernet har en bokført egenkapital på 463 millioner kroner. Markedsverdien av selskapet er trolig langt større. En stor del av verdien i E.A. Smith-konsernet ligger i eiendommer som brukes til egen virksomhet.

E.A. Smith AS eies av TRR Invest AS, der Trond Reime Reinertsen er største eier.