Næringsdrivende må levere skattemeldingen innen 31. mai. De som ikke har levert må skynde seg hvis de vil unngå tvangsmulkt, og i Trøndelag gjelder dette cirka halvparten.

I en pressemelding opplyser Skatteetaten at i Trøndelag har 17 000 av de cirka 30 000 enkeltpersonforetakene levert skattemeldingen. Av 25 000 aksjeselskap har cirka 10 000 levert.

Risikerer dagbøter

- Jeg er glad for å se at så mange allerede har levert. Det viser at de fleste næringsdrivende rapporterer slik de skal. Skatteetaten trenger korrekte og fullstendige opplysninger for å sikre at fastsettingen av skatten blir riktig, sier Rune Langsø Johansen, fungerende regiondirektør i Skatt Midt-Norge.

Alle næringsdrivende må levere skattemeldingen, og de må levere elektronisk. Det gjelder selv om de ikke har endringer eller om ikke ser på deg selv som næringsdrivende, for eksempel hvis noen har avsluttet sin egen virksomhet og blitt lønnsmottaker.

Fristen for å levere skattemeldingen går ut ved midnatt 31. mai.

I pressemeldingen vises det til at det betyr at de som ikke har levert til nå, begynner å få dårlig tid. For sen eller manglende levering av pliktige oppgaver, som for eksempel skattemeldingen, kan føre til tvangsmulkt. Det vil si at den næringsdrivende må betale et beløp for hver dag skattemeldingen ikke er levert.

Færre skjønnsfastsettelser

Tvangsmulkt for manglende levering av oppgaver ble innført med ny skatteforvaltningslov fra 1. januar 2017. Endringen har ført til at flere leverer pliktige opplysninger innen fristen, noe som gir færre skjønnsfastsettelser.

I fjor ble det likevel fastsatt over 70 000 vedtak om tvangsmulkt for manglende levering av skattemelding for næringsdrivende. Det vil si at ett av ti selskaper fikk tvangsmulkt fordi de ikke leverte skattemeldingen i tide.

Antall næringsdrivende som får skjønnsfastsetting er mer enn halvert fra 2016 til 2017. I 2017 ble litt over 18 000 næringsdrivende skjønnfastsatt på grunn av manglende innlevering av skattemeldingen, sammenlignet med 38 000 året før. Det er rundt 8 000 personlig næringsdrivende (enkeltpersonsforetak) som ble skjønnsfastsatt, mot 15 000 året før, og 10 000 selskaper, mens dette var 23 000 året før.