Det er investeringsselskapet Krofu, som eies av Tor Birger Dahling fra Stjørdal, som begjærte Tungasletta Utbygging konkurs i Sør-Trøndelag tingrett.

Tungasletta Utvikling eide selskapet Tunga Eiendom, som er utbyggingsselskapet bak bygget hvor blant annet møbelkjeden Skeidar holder til på Tunga i Trondheim. Utbyggeren Prora sto bak prosjektet, som ble solgt til Trondheim Handels- og Kontoreiendom i 2012.

Advokat Nils Håkon Risberg i Simonsen Vogt Wiig, som er oppnevnt som bostyrer, forteller at Krofu skal være eneste kreditor av betydning.

- Bakgrunnen er en husleiegaranti stilt i forbindelse med Skeidar-bygget på Tunga. I forbindelse med salget av eiendomsselskapet har Krofu stilt en garanti for husleien i deler av bygget. Tungsletta Utvikling har igjen stilt en kontragaranti til Krofu. Deler av arealet i bygget har stått tomt, og så har Krofu måttet betale, men kontragarantien er ikke betalt i sin helhet, sier Risberg.

Advokat Nils Håkon Risberg i Simonsen Vogt Wiig er oppnevnt som bostyrer for konkursen i Tungasletta Utvikling.

Skylder 8,5 mill.

Kravet som førte til konkursen er på rundt 8,5 millioner kroner, og gjelder for 2016 og deler av 2017. Ifølge bostyrer har styreleder i Tungasletta Utvikling og Prora-gründer Terje Eriksen erkjent kravet.

Det siste offentliggjorte regnskapet fra Tungasletta Utvikling er fra 2016.

Her kommer det frem at Krofu har garantert for husleien for 4185 kvadratmeter i bygget fra 1. april 2013 til samme dato i 2023, det vi si for ti år. Ifølge regnskapet utgjør det 7,1 millioner kroner i årlig leiesum. I 2016-regnskapet står det at det ikke er satt av penger til fremtidige leieforpliktelser til Krofu.

Eneste aktiva i boet er en fordring som Tungasletta Utvikling har på morselskapet Prora Eiendom på 2,86 millioner kroner, ifølge bostyrer.

- Det er en reell fordring som vi vil søke å inndrive, sier Risberg.

Ingen aktivitet

Verken Dahling eller Eriksen vil kommentere konkursen.

Etter at Tungasletta Utvikling solgte eiendommen og selskapet Tunga Eiendom i 2012, har det ikke vært aktivitet i selskapet.

- Det har vært dødt siden eiendommen ble solgt ut. Det er kun garantiforpliktelsen som har ligget igjen, sier Risberg.

Egenkapitalen i Tungasletta Utvikling var negativ i 2016. Ifølge årsberetningen som følger regnskapet for 2016, var styret i Tungasletta Utvikling, det vil si Terje Eriksen og sønnen Roger Eriksen, og Krofu enige om at driften av selskapet skal fortsette.

1. mars i år ble Terje og Roger Eriksen dømt til fengsel i henholdsvis fire og tre år i Sør-Trøndelag tingrett. De er dømt for grov økonomisk utroskap, grovt bedrageri og regnskapsjuks. Begge har anket dommen.

Anket: Terje Eriksen (bildet) og sønnen Roger Eriksen har anket dommen på henholdsvis fire og tre år, for grov økonomisk utroskap, grovt bedrageri og regnskapsjuks.

Krevde tvangssalg av hytte

Dahling eier betongentreprenøren Spennarmering, som hadde betongarbeidene på Skeidar-bygget. Selskapet har også hatt betongarbeider på flere av Proras utbygginger, som boligprosjektene på Havstein Gård, kontorbygget Granåsveien 15 hvor YIT og Faveo er leietakere og nå sist på kontorbygget Trondheimsporten på Lerkendal.

I vinter bestemte Sør-Trøndelag tingrett at Prora-gründer Terje Eriksens hytte på Oppdal skal tvangsselges, etter en begjæring fra Spennarmering som har pant i hytta. Pantet er på 7,5 millioner kroner, og Spennarmering har hatt det siden mars 2015. Ifølge Dahling var dette penger Eriksen hadde lånt privat. Hytta er ennå ikke solgt.

Skylte ca. 20 mill.

Dahling har også investert i flere utbygginger i Prora-systemet. Begge selskapene hans, Krofu og Spennarmering, har siden 2014 vært medeiere i Prora Eiendom. Da var Prora truet av konkurs, og skylte 45 investorer 330 millioner kroner. Investorene aksepterte en restrukturering av gjelden. De fikk da i stedet eierandeler på 33 prosent av Prora Eiendom.

Før gjeldsforhandlingene skyldte Prora Dahlings to selskaper, Krofu og Spennarmering, anslagsvis 20 millioner kroner, som ga en eierandel på nesten to prosent i Prora Eiendom.

Prora Eiendom eier 83,4 prosent og Arctic Securities 16,6 prosent av Tungasletta Utvikling.