Det ligger for tiden 900 til 1000 brukte boliger til salgs i Trondheim på finn.no. I starten av juni i fjor lå det kun rundt 550 boliger til salgs.

Analysesjef i Eiendomsmegler 1, Jan Håvard Valstad, sier bakgrunnen er at markedet har vært tregt en god stund, og at omsetningstiden i Trondheim har vært doblet enkelte måneder i år sammenlignet med samme måned i fjor.

- Likevel har det blitt lagt ut boliger for salg, så volumet har økt kraftig. Det er et sterkt tilbud av både brukte og nye boliger, sier Valstad.

Analysesjef Jan Håvard Valstad i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge Valstad tror veldig mange av boligene som nå ligger til salgs vil bli solgt i juni. Foto: EIENDOMSMEGLER 1 MIDT-NORGE

Går raskere unna

Men nå er omsetningstiden på vei ned. I mai tok det 33 dager fra en bolig i Trondheim ble annonsert til den ble solgt, mens det i april tok hele 46 dager.

Valstad lar seg derfor ikke bekymre av det store antallet som ligger ute på Finn.no, og tror veldig mange av dem vil bli solgt i juni.

Salgsleder Ola Mogseth hos Meglerhuset Nylander tror ikke tallene for juni vil bli veldig annerledes fra i juni i fjor.

- Historien forteller oss at det er et visst antall boliger som omsettes hver uke, og jeg tror ikke det vil skille seg veldig fra det vanlige. Mai startet veldig dårlig, og i en periode var salget rundt 25 prosent lavere enn på samme tid i fjor. Avslutningen på måneden ble veldig god, men jeg tror juni blir på det jevne både når det kommer til pris og antall omsetninger, sier han.

Salgsleder Ola Mogseth i Meglerhuset Nylander sier at prisveksten i mai på 0,5 prosent var sterk når det ligger så mange boliger til salgs.

Prisøkning

Etter nedgang i andre halvår i fjor, har boligprisene i Trondheim steget igjen i år. I mai var prisstigningen på 0,5 prosent. Det er høyere enn gjennomsnittsøkningen for mai de siste fem årene, skriver Eiendom Norge i en pressemelding. På landsbasis steg boligprisene 1 prosent i mai, og de steg mer i de andre storbyene enn i Trondheim.

Valstad tror at folk har lagt usikkerheten bak seg, og at det får en selvforsterkende effekt når høye forventninger fører til økte priser.

- Vi opplever en endring i mentaliteten til kjøperne, og vi får tydelige signaler om at de går fra å være avventende til å være veldig lystne på å kjøpe ganske raskt. Den siste uken har vi opplevd flere forsøk på kupping av boliger, der de altså er villig til å by over prisantydning før visning, sier han.

Tirsdag var det ifølge finn.no 115 visninger av brukte boliger i Trondheim. I krysset Nonnegata/Kirkegata på Møllenberg sto visningsskiltene i kø.

- Kjøpers marked

Valstad sier at boliger som er for høyt priset vil forbli usolgte, men mener at det er et godt marked.

- Det er noen boliger som må ha to eller tre visninger, men det er ikke unormalt i et lengre perspektiv, sier han.

Mogseth sier at prisveksten i mai på 0,5 prosent var sterk, med tanke på hvor mange boliger som ligger ute. Han føler likevel ikke at markedet har staket ut en endelig kurs fremover. Han sier at det nå er det kjøpers marked, med svært mange boliger å velge mellom. Samtidig tror han at en del selgerne må belage seg på å ha flere visninger.

- For kjøperne er dette gull, og det er også bra for dem som har de riktige boligene å selge. De gode salgsobjektene blir revet unna som før, men det er for mange like boliger ute på markedet, sier han.

Ingen kom på visning

Mandag denne uka var det fellesvisninger av 85 brukte boliger i Trondheim, ifølge finn.no. Eiendomsmegler Joakim Erlien Grefstad i DNB Eiendom holdt da visning av en halvpart i en vertikaldelt tomannsbolig på Heimdal.

Boligen har vært til salgs et par måneder, og dette var femte eller sjette fellesvisning. Det har ikke kommet bud, og prisantydningen er satt ned fra 3690000 til 3370000 kroner.

- Man må på sikt oppgradere det ene badet, men ellers tror jeg det er litt tilfeldigheter, sier Grefstad.

Tomannsboligen med primærrom på 138 kvadratmeter har tre soverom. I annonsen står det at eiendommen har gode solforhold, og ligger i et skjermet og barnevennlig område i en blindgate på Heimdal. Mandag kom ingen på visningen.

- Det har vært noen på alle visningene som har vært tidligere. To til tre i snitt. Noen av dem har også sagt at de vil by på den, men de har mye å velge i og det er små marginer, sier Grefstad.

- Tenker seg om

Han forteller at det er en del boliger han må ha flere visninger av før de blir solgt, men også at mange går etter første visning.

- Enkelte områder i de ulike bydelene er mer attraktive, og der er etterspørselen stor. Markedet er også veldig prissensitivt, og prisen kan ikke være høyere enn hva naboleiligheten gikk for. For noen år siden gikk alt, nå tenker folk seg mer om, sier Grefstad.

Han sier nybygg også påvirker salget av brukt.

- Vi merker at det bygges mange små leiligheter, slik at tilbudet er stort. Det er mange store leilighetsprosjekter ute for salg, og vi merker konkurransen fra dem. Skal man selge eldre boliger i områder hvor det er nybygg, må de være billigere enn de nye, sier Grefstad.

Det ble solgt 630 boliger i Trondheim i mai, 19 færre enn i samme måned i fjor. Gjennomsnittsboligen i Trondheim koster nå 3060000 kroner.