Trondheims største boligbygger omsatte for 1,18 milliarder kroner i fjor, nesten 31 millioner mindre enn i 2016. Samtidig solgte Heimdal Bolig 177 færre leiligheter i 2017 enn året før.

-Det handler om hvilke prosjekter som er ute, og hva slags størrelse det er på leilighetene. I 2016 solgte vi flere små leiligheter, og da blir det også flere overleveringer av leiligheter og salg, sier administrerende direktør Roar Munkhaugen i Heimdal Bolig.

I første etasje på Stinda Hageby på Tunga skal Norgesgruppen åpne en ny Kiwi-butikk.

-Voldsomt salgsår

Heimdal Bolig solgte mange små leiligheter i prosjektet Lillebyleiligheten i 2016, mens de i fjor har solgt i prosjekter med større leiligheter, som Strinda Hageby og Perspektiv Steinanvegen.

-2016 var et voldsomt salgsår. 2017 er var et normalt år, og det ser det ut som om 18 blir også, sier Munkhaugen.

Overskuddet før skatt i fjor ble 34 millioner kroner høyere enn i 2016, og endte på 137,6 millioner.

-Det ble dradd ned i 2016 på grunn av konkurs hos en entreprenør på Miljøbyen Granåsen, sier Munkhaugen.

På Strinda Hageby har Heimdal Bolig flere byggetrinn under bygging. De første kjøperne er også flyttet inn.

Skolemangel stopper salg

Etter at nyboligsalget bremset i fjor høst, har det tatt seg opp igjen, forteller Munkhaugen.

-Vi merket at det ble roligere i siste kvartal av 2017, og det varte til januar i år. Vi tror det er psykologi, og vi ser at det mot slutten av fjoråret og hittil i år har kommet få nye prosjekter i markedet. Vi tror en del av konkurrentene er avventende når det gjelder skolekapasiteten noen steder. Vi har også tre prosjekter som er rammet av det, sier Munkhaugen.

Heimdal Bolig har ikke fått tillatelse fra kommunen til å starte bygging av prosjektene Brudalsvegen på Heimdal, Øvre Solberg på Lundåsen og Granåsen Øst fordi det er mangel på skolekapasitet i disse områdene.

-Trondheim kommune gjør områdeanalyser, og vi har forventninger om at det løser seg for de prosjektene vi har, sier Munkhaugen.

- Færre nye krav

De fem første månedene i år er det solgt rundt 345 nye prosjektboliger i Trondheim, og det er rundt 220 færre enn på samme tid i fjor.

-Jeg tror folk vet at de har mye velge i. De gode prosjektene selges, og det vil være større forskjell på det som selger bra og det som ikke selges, sier Munkhaugen.

Han opplyser at prisene på nye boliger har økt med 2,2 prosent det siste året.

Ifølge Munkhaugen har det ikke kommet så mange nye tekniske krav som fordyrer de nye boligene, som det gjorde for noen år siden.

-Vi opplever at det til en viss grad er en mer moderat linje når det gjelder å innføre nye krav. Det er fullt trykk på energikrav, mens det er en mer moderat linje på andre tekniske krav, sier Munkhaugen.

-Mindre import

Han forteller at en lavere kronekurs har gjort import til bygging av nye boliger dyrere.

-Svak kronekurs gjør at det er lite import av prefabrikkerte hus. Da blir det i stedet press på dem som bygger tradisjonelt, og det fører til prisoppgang. Boligprisen er en funksjon av alle byggekostnadene, og det blir tøffere å få sammen kalkylene når byggekostnadene stiger, sier Munkhaugen.

Han avviser at hele kostnadsøkningen på å bygge veltes over på boligkjøperne.

-Nei, vi må være smartere som byggherre, sier Munkhaugen.

Han påpeker at det flere steder i byen ikke er så stor forskjell i prisene på nye og gamle boliger.

-Bruktprisene har økt bra, så i en del bydeler er det ikke så stort gap i prisen på brukt og nytt. Vi ser at folk er på jakt etter visse typer leiligheter, og de finner dem ikke i bruktmarkedet. Mange ønsker leiligheter med innglassede balkonger og takterrasser, og de vil ha parkeringskjeller. Dette finner du ikke i gamle bygg, sier Munkhaugen.

- Trygge arbeidsplasser

Munkhaugen ser derfor optimistisk på nyboligmarkedet fremover.

Heimdal Bolig hadde 569 boliger verdt to milliarder kroner i produksjon ved årsskiftet. 84 prosent av dem var solgt.

I tillegg viser han til at befolkningen vokser, og at Trondheim Kommune har en prognose som tilsier en befolkningsvekst på rundt 2600 personer per år. Munkhaugen viser til at det skaper et behov for å bygge 1400–1700 boliger i byen per år.

-Vi har god tro på Trondheim, selv om boligmarkedet vil gå opp og ned også fremover. Det er mange trygge arbeidsplasser, som gjør at byen er attraktiv og befolkningsveksten er stor, sier Munkhaugen.

Heimdal Bolig skal legge ut rundt 500 nye boliger for salg i år, i flere bydeler. Det største nye prosjektet som de lanserer i år er Nyhavna Øvre. Det er rundt 500 boliger som skal bygges langs Lade Allé, mellom Lade Kirke og Stiklestadveien.