- Jeg er forbanna, men mest trist, sier Steinar Hyll.

Han sitter i de tomme lokalene til tapasrestauranten San Sebastian på Torget i Trondheim, og har nettopp vært i tingretten for å levere oppbudsbegjæring.

Hyll mener at byggearbeidene like utenfor restauranten har «95-100 prosent» av skylden for at dørene måtte stenges.

- Ikke noe trivelig

- Vi måtte stenge uteserveringen uka etter påske, på grunn av arbeidene. I mai mistet vi mellom én og halvannen million i omsetning. Det er jo ikke noe trivelig utenfor her nå, og gjestene drar heller andre steder i byen. Vi forsøkte å minimere kostnadene så mye som mulig, men det ble ikke nok, forklarer Hyll.

Bankforbindelsen Sparebank 1 SMN og huseier E. C. Dahls Eiendom får skryt for å ha strukket seg langt for å finne løsninger.

- Vi har sett på utrolig mange tiltak for å klare å drive videre. Nå har jeg ikke flere ideer, sier Hyll.

San Sebastian-eier Steinar Hyll. Foto: Morten Antonsen

34 ansatte

Totalt er det 28 ansatte i restauranten som mister jobben. Mange av disse er deltidsansatte. I tillegg ryker seks årsverk i morselskapet Nitu Management AS, som blant annet har håndtert innkjøp, regnskap og IT-tjenester.

De ansatte ble informert onsdag ettermiddag.

- Jeg måtte fortelle dem at dette klarer vi ikke. De har sett at vi har slitt, men det kom nok som et sjokk for dem. De har vært fantastiske i denne perioden, og forsøkt å holde humøret oppe, sier Hyll.

Nitu Management vil overta 3,5 millioner i forpliktelser fra Aron Torget AS, som er selskapet som har drevet San Sebastian på Torget. Siv Aida Rui er oppnevnt som bostyrer.

- En foreløpig oversikt viser samlet gjeld på rundt 4,3 millioner. Av dette er 1,45 millioner til banken og 970.000 til leverandører, skriver Rui i en tekstmelding til Adresseavisen.

I tillegg til dette kommer blant annet lønn, feriepenger og krav fra det offentlige. Bostyrer har foreløpig ikke oversikt over størrelsen på kravet fra huseier. Tapasrestaurantem hadde 18 år igjen av leiekontrakten på lokalene.

Underskudd

Etter noen år med underskudd etter oppstart og utvidelser, har tapasrestauranten på Torget gått med overskudd i både 2016 og 2017. Økonomien har likevel ikke vært solid nok til å stå imot nedturen som har kommet den siste tiden.

- For oss som er såpass nystartet, og har tapt penger på noen andre konsepter tidligere, så er ikke reservene våre store nok til å klare dette, sier Hyll.

Han understreker at San Sebastian på Solsiden, som drives gjennom et annet selskap, ikke påvirkes av konkursen.

- Der har vi en fin utvikling og full drift. Jeg håper at folk som har vært innom her og satt pris på konseptet vårt, vil besøke restauranten på Solsiden.

- Dette må vi lære av

Anne Ceselie Brustad Moe fra NHO Trøndelag forteller at de har brukt mye tid de siste ukene på medlemsbedrifter som sliter med ringvirkningene fra byggearbeidene på Torget.

Anne Ceselie Brustad Moe fra NHO Trøndelag. Foto: Morten Antonsen

- Dette er bare trist. Steinar Hyll er en stødig og langsiktig aktør, som har bidratt med å løfte og profesjonalisere restaurantbransjen, sier hun.

I likhet med Hyll er hun ikke i tvil om at Torget kommer til å bli flott den dagen det står ferdig.

- Det viktigste nå er at vi lærer noe av dette. Ved slike prosjekter må man starte en god og tett dialog med alle parter så tidlig som mulig. I en slik prosess kunne man kanskje avdekket noen av utfordringene som de næringsdrivende på Torget sliter med nå, sier Brustad Moe.

Doble skift

Steinar Hyll mener man kunne jobbet dobbelt skift med byggearbeidene i måneder med mindre folk på Torget, og at næringsdrivende, gårdeiere og kommunen kunne ha diskutert hvordan man kunne ha fordelt ekstrakostnaden som da ville oppstått.

Til tross for nedturen, har ikke Hyll noen planer om å forlate bransjen. I tillegg til San Sebastian på Solsiden, eier han også restauranten Røft på Trondheim sentralstasjon.

- Der er det 23 år igjen av leiekontrakten. Når den går ut er jeg 75 år, sier Hyll.

- Ikke overraskende

Arbeiderpartiets Geir Waage har fryktet at næringsdrivende ikke ville overleve byggeperioden på Torget.

- Det er selvfølgelig veldig trist, men ikke overraskende utfra de opplysningene jeg har fått fra de næringsdrivende, sier Waage.

Han mener også de som planlegger må ta hensyn til at det er mennesker som berøres ved at arbeidsplasser kan gå tapt.

- Jeg håper vi slipper flere slike saker. Vi kan ikke risikere at et splitter nytt og flott torv omkranses av stengte dører og tomme lokaler.

- Kunne dette vært unngått?

- Vi har lagt tydelige rammer for hvordan prosjektet skulle gjennomføres. Men utfra svarene vi fikk under formannskapet, er jeg ikke overbevist om at det er gjort på rett måte. Det er ingen tvil om at kommunikasjonen mellom administrasjonen, entreprenør og næringsdrivende må bli bedre, sier Waage.

Kostnadsspørsmål

I gårsdagens avis var det en oppgitt senterleder ved Trondheim Torg, Jomar Asbøll, som ikke fattet at arbeidet ikke kunne gjøres med to skift for å bli fortere ferdig. Waage vil ikke love at det skjer.

- Det er et kostnadsspørsmål. Det bes om nye 12 millioner kroner i neste bystyre, og dermed er vi oppe i 412 millioner kroner for Torget. Skal vi bruke enda mer, vil det gå utover skole, helse og andre oppgaver vi har, sier han.

- Tror det verste er over

Kommunaldirektør Einar Aassved Hansen synes det er synd at San Sebastian må gi opp å drive videre på Torget.

- Jeg skjønner at de ble litt bortgjemt, selv om det har vært tilgang fra andre sider enn tidligere, sier han.

- Tar dere skyld for at San Sebastian ikke klarte seg?

- Jeg ser det er en sammenheng med manglende økonomi og graveprosjektet. Det er ikke tvil om det. Men kommunen har lenge planlagt nytt torg, og det er informert om hva en ombygging vil innebære. Det er alltid slik at man ikke ser for seg hvordan det egentlig blir før man er i gang. Men uansett hvor mye vi hadde informert, ville tilgangen til San Sebastian vært krevende. Vi klarer ikke å informere bort et stort anleggsprosjekt helt oppi fasaden, sier kommunaldirektøren.

- Frykter dere flere oppbud i perioden?

- Jeg ser at det er krevende for mange, men jeg tror den verste fasen er over nå. Det blir bedring, selv om det fortsatt vil være byggegjerder og anleggsmaskiner der.