De to tomannsboligene ligger i Roald Amundsens vei og Møllebakken i Fagerlia i Trondheim, og ble oppført av ferdigproduserte tak- og veggelementer fra Latvia.

Bare måneder etter overtakelsen på våren 2014 begynte å det å lekke vann inn fra taket, og det ble etter hvert oppdaget store fukt- og råteskader i husene.

Selskapet som sto bak utbyggingen ble tvangsoppløst i 2016, men i Sør-Trøndelag tingrett ble arkitektfirmaet Solem Arkitektur og entreprenørfirmaet Sagbakk AS

dømt til å betale kjøperne av de fire boligene en erstatning på til sammen 13,5 millioner kroner

.

Oppløst: Utbyggingsselskapet som sto bak boligene ble tvangsoppløst etter at de ikke leverte inn årsregnskap. Foto: jens petter søraa

Bekrefter

Begge selskapene har nå valgt å anke dommen.

- Vi bekrefter at vi har anket saken. Utover det ønsker vi ikke å kommentere saken ytterligere, skriver kommunikasjonsrådgiver Benedicte Bratt Jakhelln i selskapet Norconsult, som nå eier Solem Arkitektur.

Solem Arkitektur var ansvarlig søker for prosjektet. I tingretten ble arkitektfirmaet representert av advokat Knut M. Søraas i Tryg Forsikring, men anken viser at det ikke lenger er forsikringsselskapets advokat som skal føre saken. Jakhelln sier at Solem Arkitektur og Tryg er enige om anken, og at forsikringsselskapets advokat er med videre som partshjelp i saken.

Det lille entreprenørfirmaet Sagbakk AS i Trondheim representeres av advokat Stig Rune Østgaard hos advokatfirmaet Christian Wiig & Co. De har avventet arkitektfirmaets avgjørelse, og Østgaard har tidligere fortalt at selskapet trolig vil bli slått konkurs hvis dommen fra tingretten blir stående.

Østgaard mener dommen er riktig for arkitektfirmaets del, men synes det er oppsiktsvekkende at kun to avsnitt i dommen er lagt til grunn for at Sagbakk også skal være erstatningsansvarlig for kravet.

Sagbakk var oppført som ansvarlig utførende for tømrerarbeidene, men ifølge selskapet skulle ikke de stått som ansvarlig for annet enn betong- og radonarbeider. Dette fordi utbyggingsselskapet ikke godtok deres pristilbud for de andre byggearbeidene.

- Bygd på tillit

Tingretten mente derimot at Sagbakk hadde opptrådt grovt uaktsomt, ettersom selskapets leder hadde underskrevet på søknad om midlertidig brukstillatelse uten at fagfelt var utfylt.

Østgaard mener dette ikke kan være tilstrekkelig til å gjøre selskapet erstatningsansvarlig:

- Det er ikke uten videre grovt uaktsomt å stole på en næringsdrivende kontraktspart. Byggebransjen er bygd på tillit og forutberegnelighet. At Sagbakk AS signerte en blanko samsvarserklæring i god tro om at den gjaldt det utførte arbeid for det ansvarsområde han skulle ha, er ikke grovt uaktsomt, skriver Østgaard i anken.

Tror på ny seier

Advokat Dag Herrem hos advokatfirmaet Immer i Trondheim representerer de fire parene som kjøpte boligene. Han mener dommen fra tingretten var riktig, men sier han ikke er overrasket over at motpartene anker, ettersom erstatningsbeløpet var så stort.

- Det er likevel ingen grunn til å tro at det skal bli noe annet resultat enn i tingretten, sier han.

Sikker: Advokat Dag Herrem representerer boligkjøperne, og sier at de forventer å vinne frem også i lagmannsretten. Foto: IMMER advokat AS

Både tak og vegger på de to tomannsboligene måtte rives under det omfattende utbedringsarbeidet etter at skadene ble oppdaget.

Utbyggingsselskapet Trondheim Panorama AS var tiltakshaver og utbygger for de fire boligene, men dette selskapet ble tvangsoppløst i 2016 på grunn av manglende årsregnskap.

Herrem har varslet at boligkjøperne også vurderer å kreve erstatning fra styremedlemmer i Trondheim Panorama AS.