Dermed øker Hydro årsproduksjonen av primæraluminium med 14 600 tonn og møter etterspørselen fra bilindustrien med en ny støpelinje.

- Investeringen er en av flere Hydro gjør i Norge som viser at vår hjemmebane er et av de beste stedene i verden å produsere aluminium. Vi har som mål å videreutvikle våre norske verk for å sikre global konkurransekraft og Sunndal er en bærebjelke i vårt norske system, sier Ola Sæter, leder for Hydros norske aluminiumverk.

Investeringen ved Hydro Sunndal bidrar til målet om å gradvis øke produksjonen ved de norske aluminiumverkene med 100 000 tonn fra 2015 til 2025. Produksjonsøkningen skal realiseres ved bruk av kjent teknologi og eksisterende løsninger, og ved å ta i bruk elementer fra Hydros teknologipilot på Karmøy.

Rammes lite

Dette skjer samtidig hvor Trump setter opp tollsatsen på aluminium også fra Norge.

- Vi har hatt små leveranser til USA de siste årene, og i 2017 er det ikke registrert volumer av betydning, uttaler informasjonsdirektør i Hydro, Halvor Molland, overfor Adresseavisen. Han er i likhet med resten av aluminiumsindustrien i Norge beroliget av EU-president Jean-Claude Juncker uttalelser at de potensielle beskyttelsestiltakene for å møte økt import av stål og aluminium til EU ikke vil ramme Norge.

- Bekymret

- Dette er godt nytt for norsk aluminiumsproduksjon og reduserer usikkerheten som har vært skapt den siste tiden, fortsetter Molland, som på vegne av Hydro er kritisk til Trumps økte tollsatser for aluminiums- og stålindustrien.

- Hydro er tilhenger av fri og rettferdig handel, og ikke ensidige handelsbarrierer utenfor WTO-systemet. Vi deler aluminiumbransjens bekymring for den kortsiktige utfordringen og den potensielt negative, langsiktige effekten dette kan ha for hele aluminiumbransjen. For mange kunder utgjør aluminium en stor del av innkjøpene, og når skattesystemene endres betydelig på kort varsel vil det påvirke forutsigbarheten for både kunder og leverandører.