Grensehandelen fortsetter å øke og antall dagsturer har steget med over 11 prosent. Den ferske statistikken fra Statistisk sentralbyrå (SSB), som ble sluppet fredag, viser altså at nordmenn fortsetter å strømme over svenskegrensa.

- Vi merker det på salg av brus og andre sukkervarer. Fra 1. januar til ut mai i år har jeg en nedgang i brussalget på rundt 10 prosent, og en nedgang i godterisalget på 17,5 prosent. At brussalget ikke sviktet mer er rett og slett fordi vi har kjørt kampanjer på mineralvann, sier Bjørn Egil Pedersen hos Bunnpris Meråker.

Les også: Regjeringen med storsatsing mot salt og sukker på serveringssteder

- Økningen skyldes sukkeravgift

Mens svenskene kan glede seg over at stadig flere nordmenn på handletur, taper Norge både arbeidsplasser og skattekroner.

- Dette koster trønderske arbeidsplasser og inntekter til fellesskapet. Økningen kan neppe forklares med så mye annet enn økt sukkeravgift. Jeg håper alvoret nå begynner å sige inn hos våre folkevalgte, sier Tord Lien, regiondirektør NHO Trøndelag.

Grensehandelen økte med 4 prosent i firekvartalsperioden fra 2. kvartal 2017 til og med 1. kvartal 2018. Nordmenn handlet for 15,1 milliarder kroner. Dette er 589 millioner kroner mer enn i foregående firekvartalsperiode, opplyser SSB.

Antall dagsturer gikk opp 11 prosent, fra 7,8 til 8,7 millioner turer i den samme perioden, viser tallene fra SSB.

- Dette er dramatisk for norsk næringsliv! Nordby-senteret rett over grensen ved Svinesund forteller om rekordomsetning. Svensk Handel melder i en fersk rapport at svensk næringsliv langs norskegrensen går lyse tider i møte pga. norsk avgiftspolitikk, og det forventes betydelig vekst i både nordmenns kjøp av varer, men også tjenester som tannlege, frisør og bilreparasjoner, sier Harald J. Andersen, direktør for Virke Handel.

Les også: Grensehandel kan gi Jensen sukkersjokk

Høyere avgifter gir mer grensehandel

Norge har blant verdens høyeste avgifter på grensehandelsutsatte varer. På toppen av dette ble avgiften på sjokolade, sukkervarer og mineralvann økt med opptil 83 % fra 1. januar i år. Grensehandelen økte sterkt i 2017, og pga. avgiftshoppet fra nyttår har veksten i grensehandelen akselerert.

- Resultatet av avgiftshoppet er ikke bedre folkehelse, men mer storinnkjøp av sukkervarer fra utlandet. Det er en usedvanlig dårlig idé å stimulere til hamstring av godteri i Sverige og samtidig sende både arbeidsplasser og skattekroner over til nabolandet i øst, sier Andersen.

Les også: Disse butikkene solgte mer frukt - og mindre smågodt i fjor

Svenskene kjøper bleier og maling

Bjørn Egil Pedersen har levd med grensehandel siden han begynte hos Bunnpris for 40 år siden.

- Men for 40 år siden var det mye artigere. Da hamstret svenskene sukker, ost, melange og hele pakken på norsk side. Jeg husker det gikk lastebil hver dag til butikken Grenserasten på grensen med ost og smør fra det lokale meieriet.

Pedersen mener han har mye bedre kvalitet på en god del varer, men at prisen avgjør svært mye. Kundene hans er stort sett folk fra bygda i tillegg til hyttefolket som blir mer og mer viktig for den lokale handelen.

- Grensehandelen vil ikke ta livet av butikken per i dag, men det går i feil retning. Det er avgiftene som avgjør, og norske myndigheter bør ikke bidra til å gi svenskene konkurransefordeler.

- Er det svensker som handler her?

- De kommer innom for å kjøpe bleier, og så skal de ha Villa. Den brusen får de ikke kjøpt i Sverige.

En annen ting svenskene kjøper i Norge er maling fra Jotun. Den får de til halv pris på norsk side av grensen.

Kjøper brus og godteri på nett

I tillegg til den tradisjonelle grensehandelen, meldes det også om sterk vekst i netthandelen med godteri og mineralvann fra Sverige. Varer kan sendes over grensen helt uten avgifter så lenge kjøpesummen er lavere enn 350 kroner. Mange av Virkes medlemmer melder om at hyllene i Post-i-butikk stadig blir fylt opp av godterier og brus kjøpt på nett fra Sverige.

- Det er et paradoks når man i en Bunnpris-butikk i Trondheim må stå og levere ut tre og tre brett med brus som kommer med post fra Sverige, sier Bjørn Egil Pedersen

Direktøren for Virke Handel peker på at nordmenns handel av dagligvarer i Sverige nå er klart større enn omsetningen til Norges fjerde største dagligvareaktør. Mens 6 prosent av norske dagligvarekroner havnet i Sverige i 2017, representerte Bunnpris med sine 250 butikker, til sammenligning 3,7 prosent av markedet.

- Vi selger mindre sjokolade enn før, Bjørn Egil Pedersen hos Bunnpris Meråker. Foto: Leif Arne Holme
Sukkeravgiften fører til skjev konkurranse. - Norske myndigheter gir svenskene store fordeler, mener Bjørn Egil Pedersen hos Bunnpris Meråker. Foto: Leif Arne Holme
Sukkeravgiften har gitt merkbare utslag på smågodtsalget, sier Bjørn Egil Pedersen hos Bunnpris Meråker. Foto: Leif Arne Holme