Støpearbeidene på brua pågikk da den kollapset 8. mai 2013. To mennesker omkom i ulykken og flere ble skadet. Den ene omkomne var en kvinne fra Røros. Hun var en tilfeldig bilist som kjørte under brua mens støpearbeidet pågikk. Den andre omkomne var en ansatt i stillasselskapet Master Solutions. Denne bedriften bygde stillaset som støttet støpeformen for brua.

Master Solutions gikk konkurs etter ulykken. Det rettslige oppgjøret har derfor vært rettet mot Sparebank 1 Skadeforsikring, der Master Solutions var ansvarsforsikret.

Feil ved stillaset

Sør-Trøndelag legger til grunn i dommen at brua kollapset på grunn av feil ved monteringen av stillaset. I tingrettens dom pålegges Sparebank 1 Skadeforsiking å betale konkursboet til hovedentreprenøren, Reinertsen AS, drøyt 4,4 millioner kroner, pluss saksomkostninger på 600 000 kroner. Konkursboet hadde krevd 7,8 millioner i erstatning.

Videre dømmes Sparebank 1 til å betale til Gjensidige Forsikring 11,2 millioner kroner, pluss 448 000 kroner i saksomkostninger. Gjensidige var Reinertsens forsikringsselskap. Gjensidige krevde 13,5 millioner i erstatning fra det andre forsikringsselskapet.

Dødsulykke: To mennesker omkom og flere ble skadet da den uferdige Rotvollhaugen bru kollapset. Det gikk trafikk under brua mens støpearbeidene pågikk.

Sparebank 1 Skadeforsikring er med tingrettens dom pålagt å utbetale maksimal erstatning innenfor ansvarsforsikringen til Master Solutions. Ansvarsforsikringen trådte i kraft en måned før ulykken.

Erstatning for gjenoppbygging

Erstatningen til Reinertsens konkursbo og Gjensidige dekker blant annet kostnader knyttet til riving og rydding, gransking av ulykken, gjenoppbygging av ny bru og tapt utstyr. Erstatningen til Gjensidige er også dekning for forsikringsselskapets erstatningsutbetaling til de etterlatte etter den døde bilføreren.

Brukollaps: Store krefter var i sving da Rotvollhaugen bru i Trondheim kollapset under støping.

Kritiserer Reinertsen

Selv om Reinertsens konkursbo og Gjensidige i hovedsak vant rettstvisten, har retten likevel redusert erstatningen til konkursboet. Tingrettsdommer Magnhild Børsting Røe peker i dommen på at også Reinertsen kan klandres for ulykken.

Hovedentreprenøren måtte betale et forelegg fra påtalemyndigheten på fem millioner kroner etter ulykken. Reinertsen klandres for at entreprenøren ikke kontrollerte den såkalte brureisen, det vil si den midlertidige konstruksjonen som skulle bære vekten av betongen før den størknet og brua ble selvbærende.

«Reinertsen har opptrådt klart uaktsomt i det de startet støpingen av broen uten å forsikre seg om at konstruksjonens bæreevne var tilstrekkelig, og det på tross av at det var åpen trafikk under broen mens den ble støpt», heter det i dommen.

Reinertsen hadde et økonomisk tap på ulykken på 18 millioner kroner.