Adresseavisen kunne i april fortelle at Salmar ønsker å bygge en merd som er dobbelt så stor som havmerden «Ocean Farm 1», som i fjor høst ble satt i produksjon på Frohavet utenfor Trøndelagskysten.

Oppdrettskonsernet har kjøpt 51 prosent av aksjene i Stavanger-selskapet Mariculture AS, som har søkt Fiskeridirektoratet om 16 såkalte utviklingstillatelser for å kunne realisere milliardprosjektet.

Dette er konsesjoner som nærmest ble skreddersydd for Salmars første havmerdprosjekt, og som skal legge til rette for store teknologisprang innenfor oppdrettsnæringen.

Ikke bindende

Etter at Oslo Børs hadde stengt sist fredag, sendte Fiskeridirektoratet ut en melding om at også den nye dypvannsmerden faller innenfor denne ordningen.

«Fiskeridirektoratet vil derfor gå videre med behandling av søknaden med sikte på tildeling av en eller flere utviklingstillatelser», skriver direktoratet i brevet til Mariculture AS.

Dette er samme avklaring som Salmar fikk for «Ocean Farm 1»-prosjektet på lille julaften i 2015, før de to måneder etterpå fikk tildelt de faktiske utviklingstillatelsene.

Fiskeridirektoratet skriver at dette ikke er et bindende tilsagn. De ber nå selskapet sende inn ytterligere dokumentasjon om prosjektet, deriblant en finansieringsbekreftelse og en produksjonsplan for prosjektperioden.

Halvannen milliard

Det har pågått et arbeid for å patentbeskytte den nye dypvannsmerden, og aktørene bak har foreløpig vært tilbakeholdne med detaljert informasjon om prosjektet.

Det som er kjent er at den vil få en diameter på cirka 160 meter, ha plass til tre millioner laks og få en prislapp på 1,5 milliarder kroner. Til sammenligning har dagens havmerd en diameter på 110 meter, plass til 1,6 millioner laks og en kostnad 690 millioner kroner.

Den nye havmerden skal bygges for å tåle såkalt signifikant bølgehøyde på opp til 15 meter, som i praksis vil si at merden vil tåle bølger på 31 meter.

Med laks: Den første havmerden, «Ocean Farm 1», ble satt i produksjon ved Froan i fjor høst. Foto: Terje Svaan

- Havstrategi

Salmar-gründer Gustav Witzøe skriver på oppdrettsselskapets hjemmeside sier at en tildeling vil være et viktig skritt for å realisere selskapets havstrategi, og at de øyeblikkelig vil gå i gang med å utarbeide den utdypende dokumentasjonen og informasjonen som direktoratet ber om.

- Den planlagte dypvannsmerden vil gjøre det mulig å etablere oppdrett i det åpne hav og bidra til å løse viktige areal- og miljøutfordringer næringen står overfor, sier Witzøe i innlegget.

Salmar planlegger å plassere dypvannsmerden i Norskehavet utenfor trøndelagskysten, og den vil ligge betydelig lenger ut i havet enn dagens havmerd.