Driften av feltet har helt siden produksjonsstarten på julaften i 2016 vært ledet fra oljeselskapets tidligere hovedkontor i Trondheim, men nå skal også de daglige operasjonene gjøres fra land.

Anita Utseth er en av tre plattformsjefer på Ivar Aasen-feltet, og har ledet prosjektet der kontrollromsfunksjonene nå overføres fra plattformen til kontoret på Torget.

Hun sier at det først og fremst betyr en viktig styrking av Aker BPs kontor i Trondheim, og at det er første gang man flytter styringen av en fullt bemannet plattform fra havet og inn til land.

Drift: Driftsorganisasjonen for Ivar Aasen-feltet er lagt til Aker BPs kontor på Torget i Trondheim. Nå får de flere oppgaver. Foto: RICHARD SAGEN

To like

Kontrollrommet på Torget er helt likt kontrollrommet på plattformen, men foreløpig har det blitt brukt til opplæring, simulatortrening og feiltesting. Nå skal prosessanleggene og sikkerhetssystemene ute i havet styres og overvåkes derfra.

- Nå vil det bli døgnkontinuerlig drift herfra, og det vil alltid være to på jobb så lenge vi drifter feltet, sier Utseth til Adresseavisen.

Leder: Anita Utseth er en av tre plattformsjefer på Ivar Aasen-feltet. Foto: Aker BP

Da utbyggingen av Ivar Aasen-feltet startet opp, het Aker BP fortsatt Det norske og ble ledet av Erik Haugane. Haugane har tidligere fortalt at han ikke ville ha kontrollrom på plattformen i det hele tatt, men at han møtte motstand internt i selskapet.

- Det var ingen rasjonell grunn til å ha kontrollrommet offshore. Den beste kompetansen var på land, sa Haugane den gang.

Utseth ønsker ikke å si noe om Hauganes uttalelser, men sier at styring fra land vil være utgangspunktet for Aker BPs fremtidige utbygginger. Hun sier også at Ivar Aasen vil bidra med mye læring for framtidige utbygginger.

- Det som har muliggjort dette er digitaliseringen, og oppmerksomheten om hvordan vi kan drifte annerledes, sier hun.

Aker BP har tidligere innledet et samarbeid med IT-selskapet Cognite, ledet av Fast-gründer John Markus Lervik, som skal levere digitale tjenester til oljeselskapet.

15 stillinger

Aker BP har nå utlyst 15 stillinger som kontrollromsoperatør i Trondheim, der søknadsfristen går ut i starten av juli. Utseth sier at de planlegger å gjennomføre endringen i løpet av årets tre siste måneder.

Hun sier at selskapet i utgangspunktet ikke vil få lavere kostnader, selv om disse operasjonene nå skal gjøres fra Trondheim. Årsaken er forskjellige skiftordninger til land og til havs. Ute på plattformen jobber folk i tolvtimersskift, mens på land vil det bli åttetimersskift. Det betyr at de trenger flere folk til å gjøre jobben.

Utseth sier at de arbeider med å kompensere for dette, blant annet gjennom å oppnå økt utnyttelse av oljeressursene. Kontrollromsoperatørene vil nå sitte i samme bygg som reservoaringeniører og geologer med kunnskap om feltets undergrunn.

Likt: Kontrollrommet i kontoret på Torget ser likt ut som kontrollrommet på plattformen. Her er feltets prosjektdirektør Bård Atle Hovd fotografert i kontrollrommet ved en tidligere anledning. Foto: Vegard Eggen

Ny fase

Selv om kontrollrommet tas til land, så vil det fortsatt være en stor bemanning ute på plattformen. Ivar Aasen-plattformen har rundt 70 sengeplasser, og Utseth sier at denne kapasiteten vil være utnyttet nærmest til det fulle de nærmeste årene.

Hun sier at det fortsatt vil være prosessoperatører ute i felt, samtidig som det pågår vedlikehold og modifikasjoner på plattformen. Hun sier at det også skal gjennomføres en borekampanje neste år. I tillegg skal oljefunnet Hanz knyttes opp til plattformen gjennom en utbygging på havbunnen.