Ole Robert Reitan tar ut 120 millioner kroner for 2017 i utbytte fra sitt private investeringsselskap Orr Invest AS. Det er en kraftig økning fra 2016, da Ole Robert tok ut 47 millioner i utbytte. Hans bror Magnus hever for 2017 ikke utbytte i det hele tatt fra sitt private investeringsselskap MR Holding. For 2016 tok Magnus med seg 24,5 millioner i utbytte.

LES OGSÅ: Slik gikk Reitangruppen i 2017

Pappa Odd: Null

Deres far, den nygifte Odd Reitan, tar heller ikke ut utbytte for regnskapsåret 2017. Det går frem av regnskapet for hans private investeringsselskap, Odd Reitan Private Holding AS. Året før hevet Odd Reitan utbytte på 100 millioner kroner fra sin private sparebøsse. Av dette ble 63 millioner utbetalt i 2017.

- I all hovedsak ble dette beløpet brukt til å betale formuesskatt, svarer Kristin Genton, finansdirektør i Reitangruppen.

LES OGSÅ: 900 gjester da Odd Reitan og Hilde Undlien giftet seg

- Hvorfor er det så stor forskjell mellom brødrene i hvor mye de tar ut i utbytte?

- Reitangruppens tre eiere har like eierandeler og deres respektive holdingselskap mottar like mye i utbytte. Utbytter fra holdingselskapene vil variere fra år til, og fra eier til eier, sier Genton.

Dårlig Rema-år

Faren og de to sønnene eier en tredel hver av aksjene i Reitangruppen AS gjennom de tre investeringsselskapene. Det er derfor disponeringen av avkastningen av Rema 1000 og de andre forretningsområdene i Reitangruppen som kommer til syne i de tre investeringsselskapene. Rema er det desidert største forretningsområdet i morselskapet Reitangruppen AS. Rema hadde et dårlig år i fjor. For første gang i historien gikk omsetningen i Rema ned i 2017. Dagligvarekjeden tapte også markedsandeler. De tre eierne har likevel så de klarer seg, men hvor mye de tok ut i ut bytter, varierer altså sterkt for far og to sønner.

Reitangruppen

Reitangruppen består av fem forretningsområder: Rema 1000, Reitan Convenience, Uno-X Energi, Reitan Eiendom og Reitan Kapital. Ifølge regnskapene som er offentliggjort hadde Reitangruppen i 2017 en samlet omsetning på 89,1 milliarder kroner i 2017, en liten nedgang fra 2016, da omsetningen var 89,2 milliarder. Overskuddet ble sterkere barbert enn omsetningen. Mens resultat før skatt var 7,3 milliarder i 2016, ble resultatet 3,4 milliarder i 2017. Årsaken til resultatfallet er dels nedgangen i Rema 1000 og dels at 2016 var et rekordår på grunn av ekstraordinære gevinster.

Overskuddet blir liggende

Selv om resultatet ble nesten halvert fra 2016 til 2017, blir likevel det aller meste av overskuddet liggende igjen i Reitangruppen AS. De tre eierne fikk for 2017 hver et utbytte fra selskapet på 50 millioner kroner, til sammen 150 millioner kroner.

LES OGSÅ: Åpner for å børsnotere deler av Reitan-imperiet

- Eierne av Reitangruppen er langsiktige og ønsker å reinvestere verdiskapningen tilbake i virksomheten, slik at vi kan fortsette å utvikle sterke og solide selskap og skape og bevare arbeidsplasser. En stor andel av utbyttene som er avsatt vil bli brukt til å betale formuesskatt. Til sammen har Reitangruppen og eiere betalt 650 millioner kroner i skatt i 2017, sier finansdirektør Kristin Genton.

Reitangruppen hadde ved utgangen av 2017 36 988 sysselsatte, en økning på knapt tusen fra året før.