Hent omsatte i Norge for 6,74 milliarder kroner i fjor, mot nesten 7,5 milliarder i 2016. Administrerende direktør Jan Jahren i Hent forteller at det skyldes at entreprenører nå inviteres tidligere inn i byggeprosjektene.

- Tidligere har vi vært vant til å vinne anbud på pris. Nå inviterer det offentlig til det de kaller partnering, også kalt samspill, og byggherren spør ikke bare om pris, men også kompetanse, gjennomføringsplan for prosjektet og miljø- og HMS-politikk. Da kan vi planlegge et funksjonelt bygg med en gang. Ved en stor del av de offentlige anbudene er dette vanlig. Da er det totalkompetansen til entreprenøren som avgjør, sier Jahren.

Han forteller at dette også er en trend hos private utbyggere.

- Det gjør at en stor andel av prosjektene vi har jobbet med i 2016 og 2017, rundt 30 prosent, ikke har gitt omsetning disse årene fordi ressursene i større grad enn tidligere har vært brukt i planfasen, sier Jahren.

Når vi også tar med Hents økende omsetning Sverige og Danmark, endte omsetningen for hele konsernet på vel sju milliarder i fjor. Overskuddet før skatt økte med nesten 56 millioner i fjor, til 289 millioner.

- Har ordrer for 12,4 mrd.

Når Hent nå har kommet lenger med arbeidet i prosjektene hvor de har vært med siden planleggingsfasen, fører det til økt omsetning igjen.

- I år vil den øke noe, og i 2019 vil den øke kraftig. Ved utgangen av første kvartal i år hadde vi en ordrereserve på 12,4 milliarder kroner, sier Jahren.

Han sier markedet er stabilt.

- Vi har 1,5 til 2 prosent av totalmarkedet i Norge og Sverige. Om det faller litt, er det mer enn nok oppdrag å konkurrere om, sier Jahren.

Veksten fører også til flere ansatte. I dag har Hent-konsernet 925 ansatte, og etter sommeren begynner 61 nye. Jahren forteller at konsernet vil tippe over tusen ansatte snart.

Hent har hovedkontor i Trondheim. I tillegg har entreprenøren et regionkontor for Østlandet i Oslo, og avdelingskontorer i Norge i Bergen, Hamar, Horten, Hønefoss, Bodø og Ålesund. I Sverge har Hent kontorer i Stockholm og Malmö, og i Danmark i København.

Bygger høyhus i tre

I Trondheim er rehabiliteringen og ombyggingen av Britannia Hotel det største enkeltprosjektet Hent holder på med. Hotellet eies av Odd Reitan, og kontrakten er på 750 millioner.

- Det blir ferdig våren 2019. Det er bra fremdrift, men det er et krevende prosjekt, sier Jahren.

Opprinnelig skulle Britannia Hotel åpne igjen til høsten i år.

Ellers har Hent i Trøndelag en rekke halvstore prosjekter, som Jahren kaller dem. Entreprenøren bygger fort tiden befalskvarteret på den nye kampflybasen ved Ørland flystasjon. Tidligere har de også bygd et skvadronbygg og vedlikeholdsbygg ved flystasjonen.

Hent holder for tiden også på med rehabilitering og nybygg på Sjetne Skole, som skal stå ferdig i desember i år. Det bygges i massivtre, som ifølge Jahren brukes i stadig flere bygg. I Brumunddal bygger Hent landets høyeste trehus, Mjøstårnet, som er 84 meter. Det er inneholder leiligheter, hotell, kontorer og restaurant.

På Sjetne skole i Sjetnemarka bygges det nytt i massivtre. Hent får stadig flere oppdrag på trehus. Det høyeste de bygger er landets høyeste trehus, Mjøstårnet i Brumunddal, som er 84 meter.

- Ustabilt boligmarked

I Ranheimsvegen 9 på Leangen bygger Hent nytt kontorbygg for både IT-selskapet Atea og Sticos. Byggherre her er eiendomsutviklerne Kaare Arnstad og Hasle Gjerde.

Til sammen har Hent 17 prosjekter i Trondheim for tiden. I Oslo holder entreprenøren på med 35 prosjekter. Det er blant annet en rekke barnehager, skoler og andre bygg som bygges på oppdrag for Oslo kommune.

I vår solgte Hent eiendomsutviklingsselskapet Hent Eiendomsinvest til Fredensborg Bolig i Oslo, til en ikke oppgitt sum.

- Markedet for nye boliger var litt labilt, og det var avgjørende for salget, sier Jahren, som påpeker at Hent fortsatt bygger boliger etter salget.

Hent startet opp virksomhet i Sverige på slutten av 2015, og har kontorer i Malmö og Stockholm. I fjor vant konsernet blant annet kontraktene på å bygge Axis Communications nye hovedkontor i Lund, samt utbyggingen av akuttmottaket ved Danderyds sykehus. De to kontraktene har en verdi på til sammen 1,6 milliarder svenske kroner.

Nabolandene utgjør 20 %

Like før årsskiftet i vinter vant Hent en milliardkontrakt på detaljprosjektering og bygging av nye Comfort Hotel Airport på Kastrup lufthavn, for Petter Stordalens eiendomsselskap Strawberry Brothers.

Omtrent samtidig fikk Hent også kontrakten på å bygge om den over 100 år gamle Centralpostbygning i København til hotell, også det for Strawberry Brothers.

- I år vil Danmark og Sverige utgjøre rundt 20 prosent av omsetningen vår, og andelen vil øke neste år, sier Jahren.

I dag fordeler Hents oppdrag seg 50/50 mellom offentlige og private byggherrer.

- Det er greit å ha gode kontrakter i begge leirer. Oppdrag for det offentlige er mer stabilt og forutsigbart. Prosjektene er bearbeidet i forkant, og det er ingen uavklarte reguleringer, sier Jahren.

Hent var tidligere en del av Heimdal-Gruppen, som er en av Trondheims største boligutbyggere. I 2013 solgte Munkhaugen-familien som eier Heimdal-Gruppen, entreprenøren til det svenske investeringsselskapet Ratos, som eier 73 prosent av Hent. Ansatte eier resten.