Den største enkeltgrunnen til at overskuddet i 2016 på 141 millioner før skatt ble snudd til røde tall i fjor, er at selskapets eiendeler er skrevet ned med 387 millioner kroner. Styret i Norske Skog Skogn skriver i årsberetningen at driftsmidlene var balanseført med høyere verdi enn avsatt bruksverdi var.

I tillegg har fabrikken på Skogn tatt et tap på 76,6 millioner kroner, som var en fordring på det tidligere morselskapet Norske Skogindustrier ASA. Dette selskapet ble slått konkurs i desember i fjor. Siden refinansieringen av det gjeldstyngede konsernet i 2015 er Norske Skog AS morselskap.

Solgte mindre papir

Papirfabrikken på Skogn omsatte for 1,96 milliarder kroner i fjor, og det er 112 millioner lavere enn i 2016.

- Reduksjonen skyldes både lavere salg og en prisnedgang målt i norske kroner. Nedgangen i pris skyldes i stor grad en sterkere norsk krone målt mot britiske pund, skriver styret i årsberetningen.

Nedskrivningene av eiendeler førte også til at driftsresultatet endte på minus 400,3 millioner i fjor, mot 135,2 millioner i pluss året før.

- Driftsresultatet før avskrivninger er også svekket i forhold til året før, hovedsakelig på grunn av kostnadsøkninger på råstoff i form av fiber og energi, sier administrerende direktør Amund Saxrud i Norske Skog Skogn.

Både distribusjonskostnadene og de variable og faste kostnadene økte i fjor. I tillegg kom en ufordelaktig valutautvikling. Men ifølge årsberetningen holdes målsettingen fast om å gjøre Norske Skog Skogn til en av de mest kostnadseffektive og lønnsomme leverandøren av avispapir.

Mindre papirproduksjon

Forbruket av avispapir i Europa fortsatte å falle i fjor, og falt med sju prosent sammenlignet med 2016. Norske Skogs nedgang i salget var på fem prosent. For å kompensere nedgangene har Norske Skog Skogn satset på en lysere papirkvalitet, Northbright, som kan brukes i andre produkter. Denne satsingen startet i 2012, og Northbright utgjorde i fjor 22 prosent av Skogn-fabrikkens omsetning.

Styret i Norske Skog Skogn skriver også at flere konkurrenter har stengt ned virksomhet, slik at produksjonen av avispapir ble redusert i fjor og at det skaper bedre balanse i markedet i år.

- Stengningen av avispapirmaskiner i Spania, Tyskland og Sveits har gjort det mulig for Norske Skog Skogn å inngå leveranseavtaler for 2018 som gir økte markedsandeler på alle hovedmarkedene både i Skandinavia og Storbritannia. Den bedrede markedsbalansen muliggjorde også en økning i salgsprisene i de flest markedene for første halvdel av 2018, skriver styret.

Maskinene går for fullt

- Markedet er i bedring, og det har vært en stor økning i etterspørselen på slutten av 2017 og til nå i år. Maskinene her går for fullt, og prisene har økt i 2018. Men vi har også kostnadsøkninger. Spotprisene på energi høye for tiden, og det har vært en kraftig prisøkning på virke i Norge. Vi forventer derfor ikke en voldsom resultatforbedring som bildet ser ut nå, sier Saxrud.

Også underskudd i Halden

Norske Skog-ansatte på Skogn jobbet 392 årsverk i fjor.

Den 3. mai i år inngikk den nye eieren Oceanwood Opportunities Master Fund avtalen om å kjøpe Norske Skog-konsernet. Når transaksjonen er endelig gjennomført, vil konsernets egenkapital forbedres med 3,5 milliarder. Gjeld og rentekostnader vil da bli redusert, slik at soliditeten og likviditeten forbedres, skriver Norske Skog Skogn-styret.

Norske Skogs andre fabrikk i Norge, Norske Skog Saugbrugs, fikk også et underskudd før skatt i fjor på 548 millioner kroner. Også her falt omsetningen noe.