Etter mange omstridte beslutninger og år med frisk pengebruk, viser 2017-regnskapet i Arbeidernes Økonomiske Fellesorganisasjon (AØF) at egenkapitalen er tapt.

Foreningen eier Folkets Hus midt i Trondheim, pluss eiendommen Sørum Gård ikke langt fra Granåsen i Bymarka.

Begrunner fremtiden

Etter flere år med store driftsproblemer, ble i fjor hotellet, konferansevirksomheten og puben i Folkets Hus avviklet. Virksomheten ble drevet av AØF gjennom datterselskapet Nova hotell, kurs og konferanse AS.

Forrige mandag behandlet årsmøtet i AØF regnskapet for 2017. Regnskapet som Adresseavisen har fått tilgang til, avslører at det står dårlig til med AØF. Så dårlig at styret har funnet det nødvendig å begrunne og forklare hvorfor AØF fortsatt har eksistensberettigelse.

Minus 13 mill. i 2017

Avviklingen av Nova i 2017 kostet AØF 11,86 millioner kroner, går det frem av regnskapet. Samlet underskudd i AØF i fjor ble 13,15 millioner kroner.

Styret skriver i årsberetningen at årsregnskapet «i betydelig grad er påvirket av engangskostnader knyttet til avviklingen av Nova.» Den øvrige driften, som blant annet inkluderer leieinntekter fra Trondheim Kino, viser et pluss på 6,1 millioner kroner.

Økonomisk mareritt

Nova har vært et økonomisk mareritt for AØF i mange år. AØF eier en av de største eiendommene i Midtbyen i Trondheim. Folkets Hus-kvartalet har en bygningsmasse på 16 600 kvadratmeter. Likevel er AØFs egenkapital tapt og medlemsforeningen gikk i minus i fjor. En bokført egenkapital på minus 21,8 millioner kroner har utløst et formelt krav der styret i AØF har vært nødt til å begrunne og forklare hvorfor medlemsforeningen har livets rett.

Styret: Har større reell verdi

Styret i AØF mener en verdivurdering fra 2016 viser at de reelle eiendomsverdiene er større enn den bokførte, og at foreningen derfor har større verdier enn gjeldsforpliktelser. Styret skriver i årsberetningen: «Styret innhentet en verdivurdering av eiendommen i 2016 som indikerer en vesentlig merverdi i forhold til bokført verdi på kr. 85,89 mill.

Hensyntatt antatte merverdier i organisasjonens eiendomsportefølje har etter styret oppfatning AØF en reell egenkapital som er forsvarlig i forhold til omfang og kompleksitet av organisasjonens virksomhet. Styret og daglig leder mener derfor det er riktig å legge forutsetningen om fortsatt drift av AØF til grunn ved avleggelsen av årsregnskapet.», heter det i årsberetningen for 2017.

Regnskapet viser at AØF har langsiktig gjeld på 133,5 millioner kroner.

Bak lukkede dører

Årsmøtet i AØF vedtok enstemmig at møtet skulle foregå bak lukkede dører. Adresseavisen fikk derfor ikke være til stede på møtet. Representanter fra medlemsforeningene i AØF var til stede på møtet. AØF eies av 22 fagforeninger, 11 fagorganisasjoner, AUF og Arbeiderpartiet.

Tore Helgesen er styreleder i Arbeidernes Økonomiske Fellesorganisasjon (AØF).

Tore Helgesen er innleid styreleder i AØF. Adresseavisen har ikke lyktes å få styrelederens kommentarer til regnskapstallene, hva som skjedde på årsmøtet og hva som er fremtiden for AØF.

Konflikt

Det ble sterk misnøye og fagforening sto mot fagforening, da nye drivere fikk leiekontrakt på de gamle lokalene til Olavs Pub på Lilletorget. Olavs Pub var en del av Nova hotell, kurs og konferanse AS.

To av de tidligere ansatte hevdet at de hadde krav på fast stilling hos den nye leietageren fordi de mente det i arbeidsmiljølovens forstand var en virksomhetsoverdragelse.