Når nederlenderne tar ut kontanter i årene fremover, tar de i bruk teknologi utviklet i Trondheim.

- Det er nesten litt uvirkelig at vi endelig har rodd denne avtalen i land, innrømmer Marit Gartland i IT-selskapet Evry. Selskapet, som har om lag 250 ansatte i Trondheim, sikret denne uken sin første store internasjonale kontrakt utenfor Norden, med en prislapp på 500 millioner kroner.

Kunden er Geldservice Nederland (GSN), et samarbeidsprosjekt mellom de tre største bankene i landet, som skal forenkle logistikken rundt kontantuttak i hele Nederland. Når leverandør av de tekniske løsningene skulle velges, dro trondheimsselskapet det lengste strået.

- At vi får en så stor kontrakt er selvfølgelig utrolig gøy, og viser at vi er konkurransedyktige også internasjonalt, understreker Gartland.

Felte en tåre

Prosessen med å få sikret kontrakten startet helt tilbake i 2016.

- Det har vært en lang prosess. Siden mars i år har vi hatt en gruppe på rundt fem medarbeidere som hver uke har vært nede i Amsterdam for å fremforhandle kontrakten, forklarer Gartland, som selv har hatt i overkant av 100 reisedøgn i forbindelse med prosjektet.

Les mer: Riktig å stramme inn reglene for forbrukslån

- Når man har jobbet for noe over så lang tid, er det en slags utladning når det hele endelig er i boks, forsikrer Kay Ove Hagerup, en av dem som lenge har jobbet opp mot den nederlandske kunden.

- Det var vel ikke helt fritt for at det trillet en liten tåre når jeg kom tilbake til kontoret og fikk truffet hele gruppa, innrømmer Gartland.

FORNØYDE: Håkon Kvarme (fra venstre), Kay Ove Hagerup, Marit Gartland strålte etter kontrakten var signert. Foto: Trygve Skogseth

Flere arbeidsplasser

Selv om kontrakten nå er underskrevet, understreker Evry at brorparten av arbeidet ennå gjenstår.

- Nå skal produktet vårt faktisk leveres, og vi skal følge opp og overvåke at transaksjonene går som de skal. Hvis det står noen i Haag som vil ta ut penger som blir møtt av en minibank som ikke fungerer, så har ikke vi gjort jobben vår godt nok, forklarer Håkon Kvarme, leder i Evry ATM Services.

Selskapet har 70 ansatte som jobber med minibankteknologi i Trondheim. Størrelsesomfanget i den nye avtalen gjør at de nå har behov for å oppbemanne.

Les mer: Slik skal mobilen forandre din hverdag

- Kontrakten gjør at vi kommer til å ansette 10–15 nye medarbeidere, som vil jobbe med å utvikle og implementere teknologien, sier Kvarme.

Avtalen med GSN strekker seg over en periode på fem år.