Bryggeriet på Lademoen står nå på egne ben etter mange år som en integrert del av Ringnes, og hadde i 2017 sitt første hele driftsår som eget aksjeselskap.

Inntektene endte på 44,7 millioner kroner, noe som var en dobling fra de fem månedene med drift i oppstartsåret 2016.

Resultatet endte likevel med et underskudd før skatt på 13,9 millioner kroner, og bryggeriets administrerende direktør Erik Norgård sier dette i stor grad skyldes en feil i budsjettet.

Selv om E.C. Dahls Bryggeri nå er eiermessig uavhengig av Ringnes, er det fortsatt sistnevnte som distribuerer det aller meste av ølet de produserer. Norgård sier at deres internpriser overfor Ringnes har vært for lave, og at E.C. Dahls dermed har sittet igjen med for liten del av den totale kaken.

- Vi har korrigert internprisene fra januar i år, og vi budsjetterer med et overskudd i 2018, sier Norgård til Adresseavisen.

Sjef: Erik Norgård er administrerende direktør ved E.C. Dahls Bryggeri i Trondheim. Foto: Ole Martin Wold, OLE MARTIN WOLD

Ikke dyrere

Han forsikrer samtidig om at dette ikke også betyr økte priser ut mot kundene:

- Nei, dette er kun internt. Ringnes har fått for stor del av potten, mens vi har fått for lite, men dette har vi altså korrigert for nå, sier han.

E.C. Dahls Bryggeri eies nå av et selskap registrert i Sveits, der Ringnes-eier Carlsberg og det amerikanske bryggeriet Brooklyn Brewery sitter med henholdsvis 65 og 35 prosent av aksjene.

Eierne tilførte i fjor 13 millioner kroner i ny kapital til E.C. Dahls, og dermed kunne selskapet starte året med positiv egenkapital tross det store underskuddet.

Flaske, fat og tank

Før opprettelsen av «nye» E.C. Dahls Bryggeri ble brusproduksjonen ved det gamle bryggeriet flyttet til Gjelleråsen utenfor Oslo, og det samme skjedde med produksjonen av Dahls-øl på boks.

På Lademoen produserer de nå tradisjonelt Dahls-øl på flaske, fat og tank, som sammen med juleølet står for rundt 80 prosent av den totale produksjonen, ifølge Norgård.

Etter oppstarten ble bryggeriet rammet av en bakterie som ga usmak på ølet, men Norgård sier at det er noe de har lagt bak seg. Han sier at produksjonen i fjor var i tråd med forventningene, selv om de hadde håpet å løfte omsetningen sammenlignet med oppstartsåret.

Rundt fem prosent av produksjonen skjer på vegne av Brooklyn Brewery, mens de resterende 15 prosent er bryggeriets egenutviklede spesialøl. Øl fra Trondheim selges nå både i Sverige, Danmark og Sveits, og Norgård sier at de vil jobbe for å bli større på spesialøl.

Produksjon: Bryggeriet produserer både tradisjonell Dahls-pils, eget spesialøl og øl for den amerikanske medeieren Brooklyn Brewery. Foto: Aleksander Myklebust

Nylanseringer

Ti varianter av bryggeriets eget spesialøl selges i butikker, pol og restauranter i Norge. Norgård sier at vil jobbe tettere med Ringnes for å få frem de eksisterende variantene, samtidig som de vil fortsette å utvikle nye typer øl.

- Vi lanserte Ramp Pale Ale for butikk tidligere i år, vi kommer med flere nylanseringer for restaurant på høsten, sier han.

20 ansatte jobber nå på bryggeriet, og Norgård sier at de har den bemanningen de trenger både for dagens volum og for noe fremtidig vekst.

Restauranten E.C. Dahls Pub og Kjøkken er leietaker hos bryggeriet, og er organisert som et datterselskap til trondheimsrestauranten To Rom og Kjøkken.

Årsregnskapet til bryggerirestauranten viser at den i fjor hadde inntekter på 22,8 millioner kroner, og at den fikk et overskudd før skatt på 24 000 kroner.