- Det har vært en usedvanlig god sommer for oss selger blomster, ikke like god for dem som skal ta vare på blomstene, sier Magnus Bredeli ved Ekra gartneri og hagesenter på Klett.

Samme opplevelse har de på Plantasjen Moum på Strindheim.

- Fortsatt er det mange som er på ferie, men vi venter fullt trøkk i august. Når folk kommer hjem fra ferie og finner sommerblomstene uttørket, ønsker de en runde nummer to, sier butikkleder Unn Tove Lyngvær som kan fortelle om en god sesong.

Fra stemor til krysantemum

-Vi hadde en fantastisk mai, men fint vær og godt salg. Mai i år ble veldig god sammenlignet med fjoråret, hvor det bare regnet. Juni og juli har vært litt roligere, men vi er sikre på at det kommer en ny runde med innkjøp av uteblomster i august, sier Lyngvær. Nå er det derimot litt andre blomster enn i mai, som sensommersortene krysantemum og asters.

- Sesongen begynte optimalt med en varm mai, sier også Bredeli ved Ekra.

- Uten frostnetter kom vi tidlig i gang med salget av sommerblomster. I juni dabbet det litt av, noe som var naturlig siden mange hadde gjort seg ferdig med årets utplanting allerede i mai, sier Bredeli. Men nå er derimot mange av kundene tilbake.

- Det er jo alltid en utfordring å reise fra planter, og i år har det vært ekstra utfordrende. Det har så å si ikke regnet, og de som ikke har hatt noen til å passe blomstene kom nok hjem til en del døde planter. Det er bestandig en runde nummer to på gravstedene, mye fordi stemorsblomstene som ble plantet tidlig dør, men i år merker vi også at mange tar en runde nummer to hjemme, sier Bredeli.

LES OGSÅ: Plantasjen får svenske eiere

Solsvidde blomster

- Vi hadde veldig godt salg i mai. Med fint vær begynte folk tidlig å pynte uterommet med sommerblomster. Men etter det har salget vært på det jevne, sier Ola Hogstad fra Drivstua gartneri. Gartneren forteller at blomster ikke liker det altfor varmt.

- De som har klart å holde sommerblomstene fine, er de som har plantet i store potter eller i bed med stort jordvolum. For problemet i år er jo å få gitt plantene nok vann. Nå er det nesten for varmt, plantene klarere ikke å ta opp nok vann og da blir de slappe og lett solsvidde. Selv er på ferie i Kroatia nå, og her er blomsterkassene begredelige. Det skyldes nok at plantene ikke klarer å holde på vannet i varmen, sier Hogstad.