Landbruksavdelingen ved Fylkesmannen i Trøndelag har utarbeidet en avlingsprognose som viser de harde tall bak tørkesommeren 2018. Oversikten fra Fylkesmannen bekrefter det landbruksdirektør Tore Bjørkli sa i et intervju i Adresseavisen i forrige uke: Det er store geografiske forskjeller, der avlingene nord i Trøndelag er tilnærmet normale, mens det er omfattende avlingsskader i sørdelen av fylket.

Søker erstatning

Basert på prognosen, antar Fylkesmannens landbruksavdeling at det vil komme om lag 240 søknader om erstatningssaker, for om lag 14,2 millioner kroner. 150 av erstatningskravene er ventet å komme fra svikt i avlingene av grovfôr, det vil si gras. Ifølge Fylkesmannen kan det komme rundt ti erstatningssøknader for potetproduksjon, 75 for kornproduksjon, mens grønnsaker og bær er de øvrige erstatningssøknadene. Kategorien fruktproduksjon er det eneste området der landbruksmyndighetene ikke venter å få søknader om erstatning for avlingsskader.

Avlingssvikt

Fylkesmannen antar at avlingsskadene for grovfôr vil stikke av med det største beløpet for avlingsskader i Trøndelag, anslagsvis ti millioner kroner.

For at en produsent kan ha krav på erstatning på grunn av avlingssvikt, må det være minst 30 prosent redusert avling sammenlignet med tidligere års avlinger.

Fylkesmannens prognose for avlingserstatning kan bli endret avhengig av hvor mye regn som kommer i tiden fremover.

Verst i sør

Ifølge Fylkesmannen har det kommet betydelig mindre nedbør enn normalt i Trøndelag i år. Nedbøren har gitt store lokale variasjoner i vekst og avling. «Jordtypen spiller også en avgjørende rolle for veksten, da noen jordarter holder bedre på vann enn andre», heter det i en pressemelding.

Fylkesmannen skriver at det har vært ekstremt tørt i sørdelen av Trøndelag, særlig i Oppdal, Rennebu og Røros, med tilhørende små avlinger av grasfôr.

Nord for Steinkjer er det brukbare avlinger. I det siste har det kommet noe nedbør i fylket, også i Oppdal og Rennebu, og graset har på nytt begynt å vokse.

Kornhøsten

«Også for korn er det lokale forskjeller. Mange kornåkre i fylket ser veldig bra ut, men tørken begynner å vises ved at det begynner å skinne og tvangsmodnes på tørkesvak jord. Det er forventet at høsting starter om cirka tre uker», heter det i pressemeldingen.