- Salgsutviklingen hos Nidar har vært svakere i år enn i fjor, blant annet som følge av økningen i sjokolade- og sukkeravgiften på 83 prosent. Den økte avgiften gjør at det er færre kampanjer og høyere priser på våre produkter i butikk, og det påvirker salget negativt, sier Marthe B. Schomacker, kommunikasjonssjef hos Orkla som eier Nidar.

Nidar kjempet lenge mot sukkeravgiften, men måtte fra og med 1. januar i år godta at sukkeravgiften økte med 83 prosent, mens brus og andre alkoholfrie drikkevarer økte med 42,3 prosent.

Den gang fortalte direktør for vareforsyning ved Nidar, Paul kregnes, at avgiften kom som et sjokk på bransjen.

Kjøper godter i Sverige

Samtidig som godteriet ble dyrere her i landet, begynte mange å hamstre godteri på besøk i Sverige eller kjøpe fra svenske nettbutikker.

I mars i år gikk NHO Trøndelag ut og sa de fryktet at trønderske arbeidsplasser er i fare. Dette fordi harryhandelen når stadig nye høyder, det til og med før sukkeravgiften ble innført. Nordmenn handlet for 15,1 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i 2017. Dette er en økning på 9 prosent sammenlignet med 2016. Antall dagsturer gikk opp 12 prosent, fra 7,7 til 8,6 millioner turer i den samme perioden.

Det er for tidlig å si noe om dette har økt ytterligere i år, med langt billigere godteri over landegrensen. Men ifølge en undersøkelse gjennomført av Bryggeriforeningen i januar i år, opplyser henholdsvis 42 og 57 prosent av de spurte at pris på godteri og brus er motiverende faktor for grensehandel.

Heller is enn sjokolade

Etter vinter og vår med økt sukkeravgift kom sommeren. Denne er i år langt varmere enn vanlig, og selv om Nidar ennå ikke har sett på salgstallene, så medgir de at sjokolade nok ikke er det mest nærliggende å hygge seg med i sommervarmen.

- Det er for tidlig å si noe om sommersalget, men på Nidar-fabrikken foretrekker vi nok litt kjøligere sommervær. Vi vet av erfaring at mange heller velger is, kjeks eller snacks fremfor sjokolade til sommerens kosestunder når det er veldig varmt, sier Schomacker.