Etter flere forsinkelser er produksjonen av flytende biogass i gang på Skogn.

Det er selskapet Biokraft AS som står bak biogass-fabrikken på Fiborgtangen, hvor avfall fra blant annet oppdrettsnæringen omgjøres til drivstoffet flytende biogass.

Dette produktet skal brukes i transportsektoren, og kan erstatte 13 millioner liter diesel, sier administrerende direktør Håvard Wollan i Biokraft AS til Adresseavisen.

- Virkeliggjøringen av det som akkurat nå er verdens største anlegg for produksjon av flytende biogass er en utrolig viktig milepæl, sier Wollan.

Det var Trønder-Avisa som først omtalte saken.

Leverer drivstoff til busser og lastebiler på Østlandet

Biokraft er nå i siste fase av produksjonsstarten, som begynte i juni. For øyeblikket omgjøres biogassen til flytende form, og er klar til levering på markedet i løpet av august.

Selskapet har tidligere levert biogass fra Sverige til bussene i Trondheim. Det er gassleverandøren Aga AS som distribuerer biogassen til kunder, og de har informert om at gassen som produseres i Skogn hovedsakelig havner i Oslo-området, forteller Wollan.

- Den skal brukes som drivstoff for busser og lastebiler der. Etterspørselen har vært større etter slike løsninger i Oslo-området enn i Trøndelag. Det er synd, for da blir gassen mer langreist enn kortreist, som vi ønsker at den skal være, sier Wollan.

Administrerende direktør Håvard Wollan i Biokraft AS sier biogassen de produserer kan erstatte 13 millioner liter diesel.

Tungtransport er det hurtigst voksende markedet for biogass.

- Denne sektoren har et stort behov for grønnere løsninger, og med biogass kan de få med seg like mye last som med diesel, sier Marianne Langvik, som var med å starte selskapet i 2009, og nå har rollen som administrasjonssjef.

Ønsker å utvide driften

Biokraft ønsker å utvide produksjonen av biogass. De arbeider nå med en potensiell utvidelse av fabrikken.

- Vi jobber med å doble produksjonen i løpet av et par år. Beslutningen angående dette tas rundt årsskiftet, og i så fall vil det ta rundt 18 måneder å bygge ut, sier Wollan.

Han forteller at de også ser på muligheter til å etablere seg andre steder i Norge, uten at de ønsker verken å tid- eller stedfeste dette.

Biokraft AS har de siste tre årene endt i millionunderskudd. Wollan sier selskapet skal ha positive tall i 2019.

- Vi har vært en lønnsom tradingvirksomhet, men i det siste har vi vært en investerings- og byggevirksomhet. I år blir det underskudd, men fra 2019 skal vi tjene penger, sier han.