I den ene enden av Norturas gigantiske slakteri på Sveberg i Malvik kommer det inn levende dyr som går på fire bein. I den andre enden av fabrikken er ku blitt til ferdigpakket kjøttdeig, klar for tacomiddag.

Slakting og kjøttbearbeiding er ikke pent å se på, men er en viktig del av vår moderne verden.

LES OGSÅ: Kornhalm fra Trøndelag kan løse tørkekrisen på Østlandet

Tvinges til å slakte

I sommer har slakteriet i Malvik, 20 kilometer fra Trondheim, økt produksjonen, delvis på grunn av tørken og varmen. Denne uken har landets største storfeslakteri tatt imot 350 storfe (kyr, okser og kalver) fra Østlandet, fordi slakterikapasiteten der er sprengt. Tørken gjør at mange gårdsbruk har akutt mangel på fôr. Derfor er det ekstra stor pågang på Nortura, som er en av de store bedriftene i landbrukssamvirket.

Ekstramannskap: Slakter James Famulok fra England er én av en håndfull personer som er leid inn for å håndtere den ekstraordinært store pågangen på Norturas slakteri på Sveberg i Malvik.

LES OGSÅ: Kornbønder på Innherred går mot rekordavling

- Vi må bistå

Fabrikksjef Odd Erik Sveen i Malvik Nortura bekrefter at tørken er årsak til at 350 storfe denne uken er sendt fra Østlandet til fabrikken på Sveberg.

Odd Erik Sveen, fabrikksjef ved Nortura Malvik.

- Vi tar imot disse dyrene for å avlaste slakteriene på Østlandet. Pågangen er så stor at de ikke greier å ta unna. Derfor må vi bistå, sier Sveen.

LES OGSÅ: - For mange bønder har sommeren utviklet seg til en krisesituasjon

Fabrikksjefen sier at slakteriet på Sveberg har økt bemanningen og justert ferieavviklingen for å kunne øke produksjonskapasiteten.

Slakter mer

- De siste fem-seks ukene har vi slaktet om lag 1350 storfe per uke, mot en normal ukeproduksjon på 1150–1200 dyr. Det er for tidlig å si hvor mye av denne økningen som skyldes tørken. Det vet vi først noe senere, men en del av årsaken ligger helt sikkert på det ekstreme været, sier Sveen.

LES OGSÅ: Lykkelig for tordenvær og morgendugg

Selv om han og de 300 ansatte lever av slakting, er slakterisjefen opptatt av at gårdbrukere ikke tar forhastede beslutninger og sender fra seg dyr uten å vurdere det veldig grundig.

- Ha is i magen

- Mitt råd til husdyrbønder er å ha is i magen og se an fôrsituasjonen. Vent heller med å sende dyr til slakting, sier Sveen, men understreker at de selvfølgelig tar imot de dyrene som bøndene melder inn for levering.

Nortura er en såkalt markedsregulator og har plikt til å ta imot dyr til slakting.

Tilsyn: Stine Tvervåg i Mattilsynet følger slaktingen av hvert eneste dyr som passerer produksjonslinjen ved landets største storfeslakteri.

Sau og lam fra 20. august

Hittil i sommer har produksjonen på Sveberg utelukkende vært storfe, men fra mandag 20. august vil de også ta imot småfe, det vil si sau, lam og noe geit.

- Vi forbereder oss på å starte produksjonen av småfe noen dager tidligere enn vi vanligvis ville gjort. Vi antar nemlig at tørken fører til at en del småfe vil bli levert til slakting tidligere enn ellers, sier Sveen.

LES OGSÅ: Venter i Trøndelag 240 erstatningskrav på grunn av tørke

Langsiktige virkninger

Fra flere hold blir bønder nå bedt om å ha is i magen.

- Det kan hende at ettersommeren og høsten bringer det regnværet som gjør at i hvert fall utmarksbeiter tar seg opp, sier slakterisjefen.

Råvaren: I sommer har slakteriet i Malvik hver uke håndtert 1350 storfe. Før tørken var ukeproduksjonen en god del lavere.

Odd Erik Sveen sier det har langsiktige virkninger hvis bønder sender livdyr til slakting.

- Det har ikke langsiktig betydning hvis dyr sendes noe tidligere til slakting, men hvis mordyr sendes til slakting, vil det ha betydning i flere år fremover. Da vil det ta flere år før en gårdbruker igjen har bygd opp en besetning av melkekyr, sier Sveen.

To i Trøndelag

Nortura eies av bønder, og har 32 produksjonssteder i 13 fylker. Slakteriet i Malvik tar hvert år imot om lag 65000 storfe og 150000 småfe. Slakteriet ble etablert i 2010. Foruten 300 fast ansatte, bruker Nortura 100 vikarer. Nortura på Sveberg er en av de største arbeidsplassene i Malvik.

Digert: Norturas slakteri på Sveberg ruver i landskapet i åsen over Hommelvik, kommunesenteret i Malvik.

LES OGSÅ: Setter opp toll på importert kjøtt

Etter sammenslåinger for noen år tilbake, har Nortura nå to slakterier i Trøndelag: Malvik og Steinkjer. Norturas eneste virksomhet i Trondheim er eggpakkeriet på Heggstadmoen.