D.D.E. økte inntektene med 3,5 millioner i fjor, fra 14 millioner til 17,5 millioner. Det kommer frem i årsberetningen til selskapet Rai Rai Entertainment AS for 2017.

Samtidig som inntektene økte, økte også kostnadene. Resultatet før skatt endte på kun 91 tusen kroner.

Dette skyldes DDEs storslåtte feiring av sitt eget 25-årsjubileum, forteller bassist i DDE og daglig leder i Rai Rai Entertainment as, Eivind Berre til Adresseavisen.

Jubileet ble markert med turnéprosjektet «Bergen, Murmansk og Mo» og med jubileumskonsert i Oslo Spektrum.

- Vi hadde en formidabel omsetningsøkning, og det skyldes ene og alene konserten i Oslo Spektrum. Den ble utsolgt, og en stor suksess, sier Berre.

Reiste gjennom «Vinsjan på kaia»

Berre sier det er spesielt å få lov til å feire et 25-årsjubileum som band i Norge.

- Fjoråret var spesielt for oss, og vi markerte det med et stort og kostbart prosjekt.

DDE foretok i fjor store investeringer til turnéprosjektet «Bergen, Murmansk og Mo», hvor de spilte konserter i de tre byene.

- Vi spilte oss gjennom historien til «Vinsjan på kaia», som også omhandler norsk skipsfartshistorie, samfunnsutvikling og forholdet mellom Norge og Russland, sier Berre.

Melodien til «Vinsjan på kaia» ble laget av gitarist og låtskriver Frode Viken, som døde 31. mars i år. Berre forteller at bandet er glad de fikk gjennomført reisen.

- Spesielt med tanke på det tragiske som skjedde i år da Frode gikk bort. Det er litt skjebnens ironi. Sett i lys av tapet av Frode var det en mening med denne reisen, sier Berre.

Kan ikke ta avgjørelser om bandets fremtid i år

Berre forteller at det var en alvorlig situasjon for bandet å miste Frode Viken.

- Spørsmålet om hva vi skulle gjøre nå dukket opp med én gang. Det var såpass dramatisk at vi ikke kunne ta avgjørelser om bandets fremtid verken da det skjedde eller i løpet av dette året, sier han.

DDE er nå på turné med Frode Vikens sønn, Daniel Viken, på sin fars plass på scenen. Han vikarierte også da Frode Viken ble syk, og fyller rollen i alle fall ut året. Hvorvidt han skal fortsette etter 2018 vet de foreløpig ikke.

Bandet skal nå gjennomføre konsertene de har planlagt i 2018, og så ta seg tid til å lande før de tar videre beslutninger.

- Vi gjennomfører året på best mulig måte i respekt for Frodes minne, og etter hva vi tror han ville ønsket. Etterpå må vi ta oss tid til å la det synke inn. Det er fortsatt helt uvirkelig at han ikke er her, sier Berre.

Når året er omme skal bandet ta en totalvurdering på hva de skal gjøre videre, men de har allerede begynt å booke konserter for 2019.

- Vi er i tenkeboksen på hvordan vi skal fortsette. Vi skal spille, men vet ikke helt hva som kan skje ennå. Det er noen vurderinger vi må avvente. Spesielt før vi kan lage nytt materiale, sier Berre.

- Hedrer Frode hver kveld

Berre forteller at driften i 2018 foreløpig går veldig bra, og at det er en spesiell følelse å ha med seg Daniel på scenen.

- Vi er på en fin turné nå, og markerer Frode hver kveld på mange forskjellige måter. Det er godt å gjøre, sier Berre.

Dette gjør de blant annet ved å spille en låten «Nykoka kaffe».

- Det er en låt vi normalt kanskje ikke ville gjort, men det var den sangen som kanskje betydde mest for han og kona. Låta «Det fine vi hadd sammen» er også til ham, og det er også navnet vi har valgt å kalle på turneen, sier Berre.

Eivind Berre forteller at DDE er i tenkeboksen angående hva som skal skje når året er omme. De har booket konserter, men må la alt synke inn før de tar videre avgjørelser. Foto: Therese Alice Sanne