Stengingen av Torget tvang Trøndersk Matfestival til å tenke nytt, og Bryggerifestivalen til å flytte fra Torget til skolegården utenfor Trondheim katedralskole (Katta). Det tok de ikke skade av.

- Vi er veldig, veldig fornøyd. Det har vært tidenes matfestival og tidenes bryggerifestival i Trondheim. Over all forventning, sier daglig leder Aslaug Rustad i Oi! Trøndersk Mat og Drikke som eier begge festivalene.

Les også: - Festlig med folk, stemning, regn og mange sorter øl

Omsetningstallene ventes å være klare i slutten av uka for de to festivalene som ble avholdt i 2.–4. august. Rustad forventer å se knalltall for Trøndersk Matfestival. Bryggerifestivalen vet hun allerede nå at det er blitt satt både salgs- og besøksrekord i år.

- Helt fantastisk! Bryggerifestivalen har 3,5 millioner kroner i samlet omsetning, og da er ikke restaurantene medregnet ennå. Totalt kommer vi da til å passere fire millioner kroner, som er all time high! sier Rustad.

Seriøse ølsmakere: Fra venstre og rundt bordet: Steffen Røyrvik, Svein Ove Undal og Andreas Hopen, Stig Viste og Christopher McDowell. Enda 24 000 besøkende tok turen til skolegården utenfor Katedralskolen 2.-4. august.

Råd tråd viktig

Torget i Trondheim pusses opp og det meste av området rundt Olav Tryggvason-statuen har siden i vår vært stengt. Trøndersk Matfestival, som har vært arrangert siden 2005, har siden 2013 hatt godt selskap av Bryggerifestivalen som frem til i år har holdt til på Torget.  I år måtte begge flytte litt på seg.

Mens matfestivalen i år fikk strekke seg til øvre del av Munkegata, ble Bryggerifestivalens 25 utstillere samt telt bord og benker flyttet i sin helhet til Katedralskolen. I ingen selvsagt suksessoppskrift når festivalen da i større grad enn før må oppsøkes. Men suksess ble det.

- Når Torget stengte måtte vi tenke nytt både for Trøndersk Matfestival og for Bryggerifestivalen. I planleggingen hadde vi fokus på hvordan publikum ville bevege seg, hvordan vi kan lede folk fra den ene til den andre. Hvordan lage den røde tråden. Derfor var vi veldig spent på om det ville fungere å holde Bryggerifestivalen på adskilt område. Men det fungerte kjempebra, sier Rustad.

Aslaug Rustad, daglig leder i Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS som arrangerer Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen.

Nedgang nasjonalt

Økt salg av lokalt brygget øl under Bryggerifestivalen, står i kontrast til ferske tall rapportert fra Bryggeri- og drikkevareforeningen, gjengitt i Finansavisen mandag: Mens salgsvolumet for norske mikrobryggeri økte med over 16 prosent i fjor, har salget falt med 8,5 prosent hittil i 2018. Avisen forteller også at over halvparten av de 60 mikrobryggeriene de har sjekket regnskapene for, gikk med underskudd i fjor.

En nedtur som altså ikke rammet festivalen i Trondheim. Tvert imot. Besøkstallene til Bryggerifestivalen økt fra 15 000 i fjor til 24 000. I fjor ble det solgt 13 000 smaksglass som publikum benytter for påfyll og kjøp av de ulike ølsortene. I år gikk det med 15 000 slike éndesiliterslgass.

Slo London

- Appen Untappd, hvor folk kan rangere ølsorter, hadde flere registreringer fra Bryggerifestivalen i Trondheim enn fra London craft beer festival som ble arrangert samme helga. Det er moro, sier Rustad.

- Fungerte Katta-området så godt at Bryggerifestivalen kommer til å flytte fra Torget?

- Det fungerte veldig bra, men vi skal evaluere før vi konkluderer. Det er ikke sikkert Katta er tilgjengelig neste år, fordi det skal bygges ny gymsal for skolen. Vi får se, sier Oi-sjefen.

Bryggerifestivalen-suksessen, målt i omsetning og besøk, er altså lett å konkludere med. Men også Trøndersk Matfestival anno 2018 ser ut til å kunne innkassere solide omsetningstall. Aslaug Rustad kaller det tidenes matfestival i Trondheim, men har foreløpig ikke totaltallet til å slå det fast.

- Vi har snakket med 120–130 av årets totalt 150 utstillere og en del av dem melder at det aldri har vært bedre stemning enn i år. Og flere rapporterer om tidenes omsetning i bodene, sier Rustad.

Trafikkutfordring

- Det eneste som ikke fungerte optimalt, var trafikkavviklingen i Erling Skakkes gate. I år tok vi i bruk øverste del av Munkegata, men fikk ikke fikk lov til å stenge Erling Skakkes gate. Vi hadde trafikkvakter som slapp gående over i puljer, noe som resulterte i at det kom mange på en gang og dannet kø, særlig hos de nærmeste utstillerne, sier Rustad.

Trafikkutfordringen får de trolig også bryne seg på neste år. For selv om Torget da etter planen skal stå ferdig og festivalene kan komme tilbake dit, vil nok også øvre del av Munkegata tas i bruk også da. Rustad forventer å kunne ta inn flere enn årets 150 utstillere ved Trøndersk Matfestival som hadde omtrent samme besøkstall som i fjor, rundt 200 000.

Ferske grønnsaker: Lørdag var det siste sjanse til å handle under Matfestivalen, og folk gikk for knasende, kortreist og sprøtt.

- Vi har minst 20 utstillere som ikke fikk plass i år, men som oppfyller kriteriene om lokale råvarer eller lokalt foredlede varer. Så da blir vi nok enda større enn i år, sier Rustad.