Etter årevis med sonderinger la Trønderenergi og NTE tidligere i år frem planene om å slå sammen sine to nettselskaper, og skape landets tredje største nettvirksomhet med 230 000 kunder.

Da sammenslåingen ble lansert var partene fortsatt ikke enige om sentrale punkter, men målet var å legge frem et endelig beslutningsgrunnlag for styrene innen 1. juni i år.

Kommunikasjonsdirektør Bengt Eidem i Trønderenergi bekrefter nå at prosessen er forsinket, og at de ikke har satt noen ny frist for å bli enige.

- Tidsplanen var veldig ambisiøs. Da vi ikke nådde den, så vi ikke grunn til å sette noen ny dato. Men det er grunnlag for å snakke sammen videre, sier Eidem til Adresseavisen.

Uenige om verdivurdering

NTEs datterselskap NTE Nett drifter nå strømnettet i hele det gamle Nord-Trøndelag fylke, mens Trønderenergi Nett er det desidert største nettselskapet i gamle Sør-Trøndelag.

Det var styreleder Per Kristian Skjærvik i Trønderenergi og daværende styreleder Bjørnar Skjevik i NTE som la frem planene om en sammenslåing av nettselskapene på en pressekonferanse i Stjørdal i slutten av februar.

Partene var enige om at hovedkontoret for det sammenslåtte selskapet skulle ligge i Stjørdal, med driftsorganisasjoner i Trondheim og Steinkjer. De var også enige om at ingen av de to energikonsernene skulle være majoritetseier i det nye selskapet, og at den tredje medeieren KLP skulle ligge på vippen.

De var derimot ikke enige om verdivurderingen av eiendelene i de to selskapene, og dermed hvor store eierandeler de skulle få. Skjevik trakk frem det som det viktigste som gjensto i forhandlingene.

- Mange brikker

Bengt Eidem vil ikke si hva som nå hindrer partene i å bli enige.

- Det er mange brikker som skal på plass, og jeg ønsker ikke å trekke frem en spesiell ting. Det er heller slik at ingenting er klart, før alt er klart, sier Eidem.

Trønderenergis styreleder Per Kristian Skjærvik har denne kommentaren til forsinkelsen:

- Ting tar tid, sier Skjærvik, som sier at de må snakke sammen til de får landet en avtale.

Kommunikasjonsdirektør Inge Bartnes i NTE ønsker heller ikke å utdype årsakene til at de ikke er enige, men sier at de forventer å bli enige.

- Vi har ikke grunnlag for å tro på noe annet enn det som ble presentert i Stjørdal, sier han.

Forskjellig nettleie

NTE har i dag dyrere nettleie enn Trønderenergi, men ifølge sistnevnte selskap vil ikke en fremtidig sammenslåing bety dyrere nettleie for trondhjemmere og andre kunder i nettselskapets nedslagsfelt.

En gjennomsnittskunde hos Trønderenergi betaler i dag rundt 2500 kroner mindre i året enn en kunde hos NTE, og ifølge selskapet skal ordningen med to konsesjonsområder og to ulike nettleier videreføres.

Da Trønderenergi overtok strømnettet i Trondheim og Klæbu i 2011 førte prisoppgangen der til kraftige reaksjoner fra både kunder og politikere.