I desember i fjor ble det kjent at Reitan-eide E.C. Dahls Eiendom brukte forkjøpsretten, og kjøpte bankens eiendom i Midtbyen for 755 millioner kroner.

I Sparebank 1 SMN halvårsregnskap som ble lagt frem onsdag formiddag, går det frem at salget ga banken en gevinst på 150 millioner kroner.

Banken kan også bokføre en gevinst på 90 millioner kroner som følge av fusjonen mellom Vipps, Bank Axept og Bank ID til et nytt selskap for betalingstjenester.

- Godt fornøyd

Disse ekstraordinære postene bidro sterkt til at bankens overskudd økte fra 984 millioner kroner i første halvår i fjor, til 1345 millioner kroner i samme periode i år, viser regnskapet.

- Vi er godt fornøyd med resultatet i første halvår. Resultatet dras betydelig opp gjennom to ekstraordinære poster, men også den underliggende driften i konsernet er god, sier bankens konsernsjef Finn Haugan i børsmeldingen.

Fornøyd: Konsernsjef Finn Haugan i Sparebank 1 SMN sier at også den underliggende driften i bankkonsernet er god. Foto: Jens Petter Søraa

I første halvår tapte banken 127 millioner kroner på utlån, noe som var 48 millioner kroner lavere enn i samme periode i fjor. Banken har finansiert en lang rekke skip tilhørende offshorerederiene på Sunnmøre. De slet kraftig i kjølvannet av oljekrisen, noe som førte til sammenslåinger og andre omstruktureringer for å løse gjeldsproblemene.

Nye kunder

Ifølge børsmeldingen økte utlånene til næringslivskunder med to prosent, til 50,7 milliarder kroner. Banken opplyser at de fikk 400 nye kunder, hovedsakelig blant små bedrifter.

Utlån til personmarkedet økte med 10,6 prosent til 104 milliarder kroner, og bankens opplyser at de har fått 4300 nye personkunder i 2018.

Netto renteinntekter økte fra 1066 millioner kroner i første halvår i fjor, til 1149 millioner kroner i samme periode i år. Ifølge banken skyldes det hovedsakelig det økte utlånsvolumet.

BN Bank vokser

Sparebank 1 SMN er største eier i BN Bank i Trondheim, som også la frem sine halvårsresultater mandag morgen.

Etter årets første seks måneder fikk banken et overskudd på 215 millioner kroner før skatt, noe som var en økning fra 199 millioner kroner i samme periode i fjor, ifølge børsmeldingen. Inntektene endte på 322 millioner kroner, der netto renteinntekter utgjorde 245 millioner.

Ved utgangen av juni hadde BN Bank lånt ut 24 milliarder kroner til personmarkedet, noe var en økning på en milliard fra samme tidspunkt i fjor.